Kategorie: Anime

Akuma no Riddle

Akuma no RiddleDle popisu slibné shoujo-ai s poněkud podivným námětem, které by ovšem mohlo prorazit v tomto žánru, jenž byl v poslední době dost zanedbáván a nebo se na něj dostalo jen absolutně bezvýznamné série o ničem. Jak tedy hodnotím anime, kde je hlavním tématem 12 asasínek nasazených proti jedné bezbranné dívce?

Tokaku je asasínka, která je spolu s dalšími 11 nasazena do speciální "černé třídy", která se na první pohled tváří jen jako nějaká zvláštní třída jinak normální střední školy, ovšem pod pokličkou jde o něco jiného - aby se těchto 12 asasínů společně pokusilo zabít jedinou osobu, kterou je Haru - dívka, kterou se už v minulosti snažilo zabít mnoho lidí, ale nepodařilo se. Proč? A jak se Tokaku rozhodne se situací vypořádat?

Dejme vše možné i nemožné stranou a soustřeďme se na to, co tento titul s docela zajímavým popisem, který jsem tak nějak improvizovaně sesmolil, vlastně nabízí. Takže tu máme středoškolské zasazení, ovšem žádného hlavního hrdinu, nýbrž hrdinku a dalších 12 dívek, mezi které počítám i hlavní oběť jménem Haru. No a jak už jsem říkal, vše je jen kamufláž pro to, aby se všech 12 asasínek (včetně Tokaku) pokusilo Haru zabít. Jsou jasně daná pravidla, kdy pokud se někdo o vraždu chce pokusit, musí nejprve dát vědět, což je tak trochu nepraktické, ale aspoň to má řád. Navíc, každá z asasínek má nějaké to přání, které se jim splní, pokud úspěšně vykonají vraždu. A protože valná většina z nich si tím chce buď polepšit v současném nanicovatém životě a nebo tím někoho zachránit, není to snad dobrou motivací? A tak začíná tato psycho jízda.

   

Jízda, která ovšem ztrácí na jakémkoliv smyslu a napětí už v prvních epizodách. Tokaku, jakožto hlavní hrdinka, se totiž rozhodne, že bude Haru chránit. No, vezměme si to. Tokaku je prostě taková drsná, spíše klučičí a tak jí roztomilý přístup a vůbec i celá osobnost Haru nějakým způsobem učaruje a tím pádem má jasno. A můžete hádat, jaká byla konečná obhajoba tohoto rozhodnutí "z ničeho". Tím pádem to mají ostatní asasínky těžší, protože jak by jinak Haru mohla zařvat hned, teď se do toho pokaždé vloží Tokaku a jak jinak, než že mají po srandě, protože proti profesionálně vytrénované a vlastně i víceméně nesmrtelné bojovnici nemají vůbec žádnou šanci. Každý díl se soustředí na jednu ze záporaček a jejich osud, které se liší, ale mnoho z nich má podobný základ a staví na jednom - na tom, že se prostě buď něco semlelo a nebo někoho chtějí chránit, či se najdou i výjimky, které si chtějí přilepšit jinak. No, výsledek každého pokusu o vraždu si můžete domyslet, když se přidá i ta neskutečná a nerealistická výdrž postav, které by měly být už nejméně 10x mrtvé po těch soubojích se zde odehrávajících.

    

Postavy nebudu nějak detailně rozepisovat, i když jich tu je hromada a každá má svoji vlastní osobnost a cíl. O Tokaku jsem už řekl dost, Haru by si bez ní zase neškrtla a anime by bývalo mohlo skončit i v první epizodě, i když musím uznat, že v pozdějším ději ukázala, že zase tak úplně na houby není. Kromě těch 90% série. Jediné mužské postavy zde tvoří naprosto naivní třídní učitel, který nic netuší a je víceméně jen jako taková kulisa a pak hlavní šéf asasínů, který v jednom kuse žmoulá v ruce hrací kostky a snaží se působit děsně badassovsky. A že jsem se pořád nedostal k shoujo-ai? Jak bych mohl, když tu v podstatě nic takového není? Samozřejmě, takové ty lehce fanservisové náznaky se tu najdou už jen vzhledem k tomu, že je celé obsazení ženské a některé jsou si trochu bližší (třeba zrovna dvě hlavní hrdinky), ale mezi žádnými z těch postav nedojde k ničemu, co by tento žánr blíže potvrzovalo, takže se obecně jedná jen o mystifikaci, kterou se akorát lákají fanoušci. Přitom se zde dočkají maximálně tak temné atmosféry, party drsných holek, nějaké té krve a příběhu na pozadí, který ke konci vyústí ve víceméně takové WTF a ukáže se, proč se to všechno dělo a co je vlastně Haru zač (na což se v první řadě čeká). A závěr je vhodný na pád úst na zem. V jakém smyslu? To nebudu prozrazovat.

Zpracování by docela ušlo. Jako i děj, soustředí se to tu na temnější atmosféru. Design postav je takový charakteristický pro toto anime, ale v konstrastu s postavami, které samozřejmě musí i kvůli publiku nějak vypadat, to působí docela dobře. Hudba není nijak výrazná, opening to má docela chytlavý a endingy se zde liší dle toho, na jakou postavu se zrovna děj soustředil, což je docela pěkné, abych pravdu řekl, že si s tím dali vůbec práci.

    

Nějak jsem to tentokrát neprotahoval a ani se to protahovat nechystám, takže to uzavřu. Anime je to poměrně dost edgy, snaží se být drsné a poměrně se mu to i daří. Ale v tom ostatním to není absolutně nic úchvatného, naopak, není tu jediný faktor, který by více zaujal - ani hlavní příběh, ani příběhy postav, ani samotné postavy, prostě nic. Zakončení tomu taky moc nepřidává. Na druhou stranu se na to dá koukat. Jako taková jednohubka, na kterou se dá rychle zapomenout, to funguje poměrně dobře a ani to sem tolik nepatlá žánry, které jsou jinak v současných anime titulech běžné (mluvím o těch odpadních pro fanoušky).

Hodnotím to tedy jako 5/10.

Chcete-li hromadu drsných holek, které se s ničím nepářou a do toho trochu tupý, ale temně laděný děj, je toto přesně pro vás.

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.