Kategorie: Anime

Amnesia

AmnesiaPřináším recenzi něčeho, co mělo být pouhým omylem a nakonec se to zvrátilo u mě v jednu z nejlepších sérií letošní zimy. Příběh zaměřený na ztrátu paměti, cestování paralelními světy, svým způsobem i časem a to vše ve shoujo kabátku. A kdo by čekal, že pouhé shoujo dokáže vymáčknout z tohoto tématu tolik, co právě Amnesia...

Příběh

Hlavní hrdinka se probouzí a zjišťuje, že si vůbec nic nepamatuje a uvědomuje si, že nejspíš ztratila paměť. U ní se zjevuje zvláštní existence, která se představuje, jako Orion a rozhodne se jí pomáhat, ač sama neví, co tu dělá a proč tu vůbec je. Hrdinka se pak setkává s různými lidmi, které nepoznává, ale snaží se dělat, že se nic nestalo a že je vše v naprostém pořádku. Série záhad a věcí, na které musí hrdinka přijít, se právě rozjíždí...

Toto anime bylo ze začátku pro mě takovým omylem. Už z prvního chartu jsem si to vybral, ale jako shoujo jsem to zahodil, abych to pak po první epizodě omylem rozjel a jsem za tento omyl rád. Příběh je tedy ze začátku divný, nicméně se dostanete do role hlavní hrdinky, protože sami nevíte, co se kolem děje a tak se to pokoušíte spolu s ní zjistit. Hrdinka zjistí, jak se věci mají a její snaha skrýt, že si nic nepamatuje, nakonec stejně trochu selhává. Nejdřív jsem si myslel, že to bude mít jednolitý, táhlý děj a podle openingu jsem měl docela strach, že to půjde až někam do jiných dimenzí a prostě, že to bude nějaká blbost. Ne, jede to pořád normálně, dokud se nestane ta věc, že se hrdinka po jistém incidentu probudí a náhle zjistí, že jsou věci zase trochu jinak a že datum ukazuje opět prvního srpna, i když byl předtím skoro konec měsíce. Co člověk může lehce uhádnout, tak po několika takových incidentech je jasné, že tu nepůjde o pouhou ztrátu paměti, ale rozroste se to v několik, podle mě, úžasných žánrů. Anime je tím pádem hodně zajímavé, není to tu na druhou stranu ani uřvané, ani násilné, o čemž mluví, že to je shoujo žánr, navíc adaptovaný z otome vizuální novely, takže je to primárně určené pro holky. Ale jak říkám, já se shouju vyhýbám jako čert kříži, ale tohle mě už od začátku dokázalo nadchnout. Navíc to není žádná komedie, všechno je bráno vážně a s rezervou. Sledoval jsem to ze všech ongoingů nejradši a hltal po první půlce doslova každý díl, každou jeho minutu a už si dělal i svoje závěry, jak by to mohlo dopadnout, nicméně moje teorie se od opravdového konce docela dost lišily. Abych se vrátil k ději, tak na něm jinak není nic zvláštního, abych z toho zase nedělal kdo ví jaký zázrak, prostě je to o tom, že hrdinka pokaždé poznává, že věci jsou jinak, že třeba chodí s úplně jiným hrdinou, ale s tím, že si z minulých interakcí vše pamatuje a tak porovnává, není si ničím jistá a hlavně zjišťuje, proč je v tu dobu vše tak, jak je a zbytečně se nepatlá v minulosti, která stejně už neexistuje. Nicméně část, která připomínala Nezvratný osud, byla naprosto parádní a sám jsem z toho neměl dobrý pocit (kdo by taky měl, když se vás už jen samotný svět snaží zabít, když nemluvím ještě o někom). Vše se jinak odehrává normálně v realitě, jak ji známe, jen trochu podkreslené a přizpůsobené shoujo žánru, že tu třeba všichni chodí trochu obskurně oblečení, což jsem chvíli musel překousávat.  Konec byl nakonec trochu jinak, než jsem si původně myslel, nicméně vše se vysvětlilo, i když to přece jenom nakonec stejně nedávalo úplně smysl, což se ale nesmí tolik řešit, protože co anime, to jedna velká nerealita, co si budeme povídat. Ale to úplné zakončení bylo parádní svojí povahou, což si vysloužilo jasnou pozici v konečném hodnocení.

 

Postavy

Anime se hodně soustředilo na postavy a interakce s nimi, nicméně půjdu popořadě.

Hlavní hrdinka nemá překvapivě jméno. Nevím, jestli to nějaké anime taky takhle má, ale tady se prostě nejmenovala nijak a všichni jí adresovali jenom jako "ty", "ona", apod. (nakonec je to proto, že ve vizuální novele si jméno čtenář zvolí sám). Z jejího pohledu byl tedy celý děj a na to, jak vše bylo, si zachovávala chladnou hlavu. Nebyla ani hysterická, ani hlučná, naopak spíš taková hodně tichá a submisivní, což se mi líbilo, těch uřvaných a přecitlivělých charakterů, jako jsou v jiných anime, mám už dost, zvlášť těch z dívčí strany.

Orion byl další postavou, nebo spíše takovým rádcem a pomocí hlavní hrdince. Taková shotovitá, podivná existence, která ale svým objevováním se působila většinou uklidňujícně, nicméně když se snažila něco vysvětlit, tak zase zmizela. Oriona nikdo jiný, kromě hlavní hrdinky, neviděl, což byla výhoda.

Prvním hrdinou je Shin, u kterého člověk nevěděl, co si vlastně myslí a vůbec, co je zač. Na mě osobně působil tak divně, až nebezpečně a nakonec se ukázalo, jestli bylo mé tvrzení pravdivé.

Se Shinem už byl ze začátku Touma, naopak působící pozitivně, což se ovšem docela později vymstilo a tato postava se tak stala takovou... no... jen naznačím, že anime ukázalo i formu jisté šílenosti a zmatenosti v hlavě.

Ikkyu je další týpek do seznamu, tentokrát to byl člověk populární, vlastnící základnu fanynek a opět se u něj nevědělo, o co mu vlastně jde a proč je hrdince tak nakloněn. Taky to s ním bylo trochu zmatené.

Kent, ten zase nevěděl, jak se k hdrince vlastně chovat a tak jeho příběhová část byla takovou nejzajímavější, co se charakteru týče.

A posledního hrdinu, Ukya, popisovat do podrobna nebudu, nicméně byl ze všech úplně nejdivnější a nakonec i nejrpopracovanější postavou.

Postavy jsem vypsal jen ty hlavní, kromě nich se tu objevovaly i jiné, které ale nehrály v příběhu takovou roli.

 

Animace

S Brains-Base moc zkušenost nemám, ale kresba se mi celkově líbila. Nebyla kdovíjak propracovaná, ale taková akorát. Design postav byl skvělý, nenašel bych si na něm nic, co by se mi nějak nelíbilo.

 

Hudba

Veškerá hudba na pozadí je nezapomenutelná, protože byla úžasná. A tu nezaostával ani naprosto fascinující opening, nejen svým zpracováním, ale i skladbou a to samé ending.

 

Vyhodnocení

Omyl, který se stal osudovým a umožnil mi tak najít i ve zdánlivě nic moc žánru kousek úžasnosti, na který jen tak nezapomenu. Děj přesně dle mého gusta - ztráta paměti, cestování časem a paralelními světy a s tím spojená záhadnost s nejasným koncem. Postavy super - hlavní hrdinka neotravná, ostatní hrdinové divní a tím pádem nejistota, co jsou zač. Jsem velice spokojen. Jen škoda, že to nedostalo víc prostoru pro rozvinutí příběhu.

Finální verdikt: 8,5/10

PS: Nový styl hodnocení, odteď hodnotím přesněji od 1 do 10.

 

Doporučení

Doporučuji všem, kteří si potrpí na již zmíněné žánry, ale na druhou stranu i jako dobré shoujo, které by nemělo zklamat a při nejhorším mělo přinést aspoň fajn odpolední podívanou. Podle hodnocení ostatních to nicméně nedopadlo moc dobře, vlastně skoro vůbec dobře, což mě uvedlo do mírného šoku, nicméně toto doporučuji nebrat jako demotivaci a raději si to zkouknotu sám.

 

        

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.