Kategorie: Anime

Anime sezóna: Zima 2016

Anime sezóna: Zima 2016S dalším rokem se naplno rozjela i nová anime sezóna, kdy opět nesmí chybět můj tradiční osobní výběr a taktéž první dojmy. Anime, která jsem si pro letošní zimní sezónu vybral: Musaigen no Phantom World, Haruchika, Boku Dake ga Inai Machi, Dagashi Kashi, Phantasy Star Online 2, Fairy Tail Zero, Dimension W, Hai to Sensou no Grimgar, Schwarzesmarken, Ajin, Ojisan To Marshmallow, Oshiete! Gyaruko-Chan.

Než začnu, chtěl bych upozornit, že jde ve většině případů o pouhé domněnky a dohady, o čem by daný titul mohl být. Mangu, ani vizuální novely nečtu, takže veškeré dodatečné info čerpám z toho, co jsem se dočetl na různých diskusních fórech, případně z osobního zájmu pozjišťoval všude možně jinde. S většinou uvedených anime se tak setkávám vůbec prvně, bez potuch o jejich předlohách.

Musaigen no Phantom World

Sezónu načínám hned novým anime od KyoAni, které se už jen díky studiu stalo jasným tipem na vyzkoušení. Příběh se zde sice ze začátku tváří absolutně nesmyslně, ale naštěstí je vše v mžiku jasně a srozumitelně vysvětleno. Je zde tedy svět, ve kterém se vyskytují Fantomové, kteří vychází původně z folklóru a obecné lidské fantazie, ale díky uniklému viru, jenž infikoval mozky celého lidstva, se mohou objevovat ve zřetelné formě. Existují zde dva druhy - ti, kteří nic nedělají a nijak nevadí a naopak ti, kteří způsobují lidem okolo potíže. A proto jsou proti těm škodným nasazeni lidé se speciálními schopnostmi - takzvaní lovci Fantomů.

Mezi tyto lovce patří taktéž určití žáci prestižní sourkomé akademie. Hlavním mužským hrdinou je tu tak vášnivý čtenář, který přečetl veškeré knihy ve školní knihovně, takže je velmi sečtělý. Pro poražení Fantoma mu stačí jej jen načrtnout do bloku a naopak, může i fantoma vyvolat již z existující kresby. K němu oficiálně do týmu připadá sice nepříliš schopná, ale za to patřičně vybavená Mai, která této své vlastnosti využívá i co se týče boje s Fantomy (o leč jen náznakově, ale stejně lehce perverzní scénky tak nebude nouze). Zároveň poznáváme potenciální (a vlastně i jasnou) novou členku tohoto klubu, Reinu, která naopak umí Fantomy porazit tím, že je prostě sní (respektive vdechne). Nesmím zapomenout ani na jen takovou menší komediální vložku, která nemá na tým větší vliv, ale je jí miniaturní dívčí Fantom jménem Ruru. Do týmu se jim chystá přidat i jakási divná lolitka a ještě jedna očividně genderově nevyrovnaná dívčí postava. No, zatím nemůžu říct, že by to vypadalo na zásadní průšvih, ale ze židle to nezvedá a to ani co se týče zpracování, které očividně po Hibike! Euphonium nemálo polevilo a přiblížilo se spíš zpětně Amaburi. Uvidíme, jak si povede celá série. Harém je každopádně cítit na epizody daleko.

PS: Kdyby vás náhodou nepřesvědčilo vše výše napsané a chcete se podívat na internetem již oblíbený šířící se gif z tohoto anime, kterým si jen lehce spoilnete, co se asi bude dít, klikněte na následující odkaz.

Haruchika: Haruta to Chika wa Seishun Suru

Hlavní hrdinka, Chika, je energickou dívkou, která kdysi bývala členkou basketbalového klubu, ale již ji nebavilo být tím, kým je a rozhodla se změnit své zaměření a dát se na hraní na flétnu. I přes naléhání basketbalového klubu, pro který by byla jako stvořená, se stává členkou hudebního klubu, ve kterém je spolu s ní jen pět lidí, včetně i jejího kamaráda z dětství, Haruty, se kterým se od základky neviděla.

Téma hudebního klubu okamžitě evokuje Hibike! Euphonium z jarní sezóny 2015 a to nejen tím, že zde půjde z části o dechovou muziku, ale třeba i v obou dílech se velmi vzhledově i povahově podobají učitelé. Nicméně jakékoliv zlé předsudky stranou. Z první epizody nelze říct, kudy se to nakonec doopravdy ubere. Jestli cestou nabírání nových členů a dostání se až do soutěže, podivným a odlehčeným „milostným trojúhelníkem“ (kde je vtipné už jen to, kdo je kromě Chiky ten druhý, komu se zamlouvá onen jejich učitel), či naopak řešením některých záhad, kdy se už v prvním díle jedna objevuje a její řešení si žádá bystrou a hlavně domýšlivou mysl. Kdo ví. Zatím to označuji za nejasný titul, od kterého by bylo dobré zjistit trochu více.

Boku Dake ga Inai Machi

Hlavní hrdina se na první pohled zdá být docela obyčejným člověkem. Je uzavřený sám do sebe, kdysi kreslil i mangu, ale protože nedokázal pořádně vyjádřit své hlubší pocity, nakonec skončil jako pracovník rozvážky pizzy. Prostě tak nějak přežívá. Má ovšem zvláštní schopnost - čas od času pocítí podivný pocit, který ho hodí zpět do minulosti v rozmezí 1-5 minut a má poté jen chvíli na to, aby zjistil, co se kolem děje a mohl tak zabránit blížící se neznámé katastrofě. Samozřejmě, výsledek není vždy zaručený a stává se, že mu to někdy nevyjde. Ale je na tyto situace již zvyklý a dokáže pohotově reagovat. Až tedy do určité chvíle...

K prvnímu dojmu z tohoto anime nemohu říct víc, protože by se jednalo o možný nemalý spoiler. Sice mi přijde, že zjevení modrého motýla a vůbec takové to krátké cestování v čase je dnes už pomalu klišé, ale to vůbec nevadí. Kažopádně to považuju za nejzajímavější a i nejpřekvapivější anime této sezóny, které si rozhodně mou pozornost získalo hned od začátku. Vypadá to, že půjde o skutečně napínavou sérii, která si na nic nebude hrát.

Dagashi Kashi

Kokonotsu je synem vlastníka malého vesnického cukrářství, ale spíš, než se stát následovníkem, by raději kreslil mangu a obecně se zdržoval jen ve 2D světě, ačkoliv má v cukrářství nesmírný talent. To však jednoho dne do vesnice přijíždí poněkud výstřední Shidare, která přichází s nabídkou, aby otec Kokonatsua pracoval pro taktéž cukrářskou firmu jejího otce, ten to však odmítá za určité podmínky. Tudíž hrdinovi započíná nová cesta, aby se stal novým vlastníkem krámu.

Děj popsán sice docela složitě, ale ve skutečnosti nejde na první pohled o nic jiného, než o až škaredě typickou ztřeštěnou komedii, která nešetří jasnými komediálními symbolismy a celkovou těžce odlehčenou atmosféru. Postavy jsou zatím cáklé nějakým způsobem úplně všechny, hrdinka nejvíc ze všeho, takže lze očekávat, že to takhle půjde i dál. Nějaké drama rozhodně neočekávám, i když, kdo ví.


Phantasy Star Online 2 – The Animation

Itsuki je normální středoškolák, kterého ovšem mnoho lidí uznává proto, že dokáže zaskakovat lidi v jakémkoliv klubu a je na něj tak spoleh. Sám má ale pocit, že vše, co dělá, je maximálně tak ucházející a že se v jeho životě jen tak nic nezmění. To je však jednoho dne zvolen víceprezidentem školní rady a to samotnou prezidentkou Izumi. Jeho úkol je však podivný – hrát hru jménem Phantasy Star Online 2 a podávat z ní pravidelná hlášení.

Nakonec se k mému překvapení nejedná o anime vysloveně ze světa této jinak doopravdy existující japonské online hry, kterou jsem i sám chvíli hrál (a hned první herní lokace ukázaná v anime mi tak byla moc dobře známa). Je tu tedy normální svět a k tomu všemu online hra, do které se ani hrdina, ani nikdo ostatní, nedostane žádným divným stylem, že by se v ní rovnou probral, uvízl, či tak. Prostě normálka, která už jen proto, že je tak normální, obdoby moc nemá. Sice mi už od začátku přijde sled událostí velice klišé, jako že se hrdina, který klasicky smýšlí trochu jinak, než ostatní, najednou stane někým tak důležitým, ve hře po stisknutí prvního tlačítka hned vygeneruje charakter, který vypadá jako on a nakonec se po několika prvních pokusech v boji jen tak na oko moc neorientuje, ale pak dokáže, že asi nebude jen tak obyčejným hráčem. Ale jinak musím zatím říct, že by mohlo jít o docela zajímavý titul, protože hraní hry bude mít očividně nějaký hlubší smysl (kterého se trochu bojím, ale uvidí se dál). Snad se to tedy nepřeklene v repetitivní rubačku bez většího smyslu, čímž bohužel ve skutečnosti PSO2 je. Zde by to ale mohl zachránit příběh mimo hru, respektive ten, který se s ní jen spojuje, takže se snad není úplně tak čeho bát.

Fairy Tail Zero

Natsu a Happy jsou na cestě za novým tréninkem, která je nakonec přivádí až na samotnou Tenroujimu, kde nalézají ruiny neznámého města a i hrob prvního mistra guildy Fairy Tail, samotné Mavis. A zde se rozjíždí vzpomínkový příběh, který nás zavede až do vzdálené minulosti, kdy byla Mavis malou, všemi opovrhovanou dívkou, ovšem plnou nadějí, že vše může být lepší i přes to všechno zlé, co musí prožívat a i ještě prožije.

Abych to nejprve uvedl na pravou míru. Všude se uvádí, že jde o samostatnou sérii, což je z části pravda. Ale sám jsem při čekání na ni narazil, protože jsem ji nalezl pod 91. dílem 2. série původního FT, což se taktéž ukázalo být skutečností. Protože jsem ovšem předchozí díly a vůbec arcy neviděl (na FT nekoukám už dlouhé roky), nemůžu s jistotou říct, zda je to skutečně plnohodnotná součást série (respektive kapitola) a zda i naprosto přesně navazuje. Ano jsou ze začátku jisté flashbacky na minulé dějství, ale vše je lehce podbarveno jakoby do vzpomínky a tím to odpovídá tomuto „novému začátku“. To jen tedy možné nedorozumění. Proto Fairy Tail Zero hledejte nejprve pod tím 91. dílem.

Abych přešel ale už k prvnímu dojmu z tohoto arcu/série. Námětem to zatím najíždí na klasické FT, jen s tím rozdílem, že tu máme jinou hlavní hrdinku (počítaje, že původně byla hrdinkou Lucy, nikoliv tak úplně Natsu), která je až chorobně a nerealisticky naivní, což bude ovšem klíčové v tom, čím se později stane. K ní se přidá tým lovců pokladů absolutně „nepodobný“ tomu, který už dobře známe z původní série (jeden z nich se chová a vypadá téměř stejně, jako Natsu). A samozřejmě, nezapomínám ani na Zerefa, který zde bude mít nemalou roli. Nic z toho přitom není spoiler, o to se klasicky postará samotný opening. Snad tedy tento pohled do minulosti bude alespoň příjemným osvěžením, nikoliv jen dalším zklamáním.

Dimension W

Ve 30. letech 21. století byl nalezen zdroj nové, nekončené energie, vycházející z taktéž nově nalezené dimenze jménem W, která stojí po boku ostatních, tedy X, Y a Z. Hlavním hrdinou je zde takzvaný sběratel, který pracuje nezávisle na hlavních policejních složkách a zajiš’tuje veškeré nelegálně získané zdroje této energie. Brzy se ovšem setkává s robotkou speciálního druhu, která má co dočinění se samotným zdrojem oné energie.

Popravdě, už od začátku to působí trochu divným dojmem, že jde jen o další z takových těch futuristických titulů, ve kterých už předepsaně půjde o jasnou misi, zde teda zabavování nelegální energie, plus jedna z postav (zde ona robotka) bude mít nějaké to tajemství, které se ukáže až postupem času. Opravdu nevím, co si o tom zatím myslet. Atmosféra typicky futuristická, leč ne úplně kýčovitě, hrdina zapšklý a na první pohled bez emocí a robotická hrdinka je evidentně ovlivněná jistým fetišem, takže jí nechybí i podivný ocas ve formě přípojky (která pokud nebude mít jasné využití, půjde skutečně jen o vyžití pro určitou skupinu lidí). Jak to tedy celé bude, je otázkou.

Hai to Sensou no Grimgar

Hlavní hrdina, stejně jako i ostatních několik lidí, se náhle objevuje ve světě jménem Grimgar. Netuší, jak se sem dostal a vůbec, co bylo předtím. Nevzpomíná si na svou rodinu, přátele, na nic, co by připomínalo, kým byl. Všichni z nich se nyní musí podřídit jasně danému systému tohoto světa a stát se bojovníky, aby nejen pomohli zaneprázdněné armádě, ale dokázali zde i přežít a vydobít si nějaké místo. A to bez možnosti couvnout a utéct.

Další anime, které by v základu jako RPG hře z oka vypadlo, ale přitom se o anime z prostředí hry jako takové nejedná. Máme tu bojovníky, samotné třídy, do kterých se každý sám přihlásí a pak se stává bojovníkem se speciálním zaměřením (v případě hlavního hrdiny třeba zlodějem, nebo tu máme i lučištnici, či léčitele), nakonec i gildy, skupiny bojující pospolu a peníze, které se získávají za předměty vydobyté z nepřátel, kteří se tu zatím ukázali jen ve formě skřetů. Hrdinové samotní si akorát občas vzpomenou na různá slova a výrazy, ale netuší, odkud je znají, či co vůbec všechna ta slova znamenají. Hádám, že se postupem času budou dozvídat, jak se do Grimgaru vlastně dostali, ale to je jen domněnka, protože věci prozatím jen nejistě naznačují, kudy by se to mohlo ubírat. Záhadou je to obestřené víc než dost. Každopádně jde o druhé nejzajímavější anime této sezóny, které vřele doporučuji k udělení šance.

Schwarzesmarken

Roku 1967 na zemi zaútočila nebezpečná mimozemská rasa pojmenovaná BETA. Nebylo proti ní běžné obrany a proto byly vynalezeny obří mecha stroje, které měly jejich nátlaku zabránit. Jednotka 666 je ve východním Německu tou vůbec nejlepší a nejschopnější. Pochází z ní taktéž hlavní hrdina tohoto příběhu, který v jedné z misí zachrání dívku, kterou má za svou ztracenou sestru.

Jedná se o vedlejší příběh odehrávající se ve světě Muv-Luv. Ano, toho Muv-Luv, původně série vizuálních novel, která dostala jednu jedinou anime adaptaci a to jiného vedlejšího příběhu – Alternative: Total Eclipse. Protože mám osobně k této sérii blízko díky jinému anime, KimiNozo, které se leč na první pohled nepravděpodobně odehrává vlastně v tom samém světě, i přes jasný německý název a vidinu nudných mecha soubojů, jsem se rozhodl tento titul taktéž zařadit mezi ostatní vyzkoušené. Dějově prozatím ano – nebylo jiné možnosti, než se s hlavními postavami, respektive postavou, seznámit rovnou v boji. Ale má to i trochu zajímavý náběh na děj, který by nudit úplně tak nemusel. Neodpustím si ani podotknout, že návrh designu postav má tentokrát samotný Carnelian, kterého jako umělce velice uznávám (pokud někomu něco říká YamiBou, nebo čistou náhodou Touka Gettan, bude mít hned jasno, o jakém vizuálním zpracování postav mluvím).

Ajin

A nyní poslední regulérní televizní série této sezóny, které pozdrželo vydání tohoto článku o celých 5 dní. Před 17 lety byla objevena existence takzvaných Ajinů – na první pohled lidských bytostí, ovšem nesmrtelných a tím velice mocných. Byla snaha je udržet v tajnosti, ale nepovedlo se a dozvěděl se o nich brzy celý svět. Ne všichni z nich navíc zůstali u za hoax považovaných experimentů a ani Japonsko, ve kterém se děj odehrává, nezůstalo úplně čisté a bez přítomnosti těchto existencí. Hlavní hrdina, Kei, se zdá být normálním ambiciózním středoškolákem, dokud nezjistí, že i on je jedním z Ajinů, kdy o tom do této doby netušil.

„No to snad ne!“ – To byla má první slova hned po několika sekundách po spuštění prvního dílu. Proč? Animace. Ta je totiž kompletně ve 3D. Sice schválně trhaná, ale prostě to už není klasická a pro anime typická animace. Ani nevypadá kdo ví jak dobře, spíš strašně uměle. Když se od ní na chvíli odkloním, samotný námět je velice dobrý a zajímavý. Sice ta nesmrtelnost má poněkud démonickou formu, kdy jsem očekával něco trochu víc realistického, ale na tom nesejde. Akce se rozjíždí velmi rychle a je jasné, že další dějství jí bude taktéž plné. Stále ovšem ten průšvih, který si neodpustím – ta animace. Nebýt jí, tak jsem z toho nadšený. Takhle se mi sice hodně líbí námět, ale vizuálně je to až příliš netradiční a nehezké. Možná si zvyknu, stejně jako ostatní, ale dobré první dojmy rozhodně animace neudělala.

Toto anime je jinak založeno na stejnojmenné filmové trilogii, která ale dle komentářů vyšla úplně stejně, taktéž v tom samém škaredém 3D a zřejmě se víc lišit nebude, takže případné odklonění se jejich směrem s vizí normální animace bohužel nepřichází v úvahu.

Ojisan to Marshmallow

Náhoda mě dovedla k prvnímu shortu této sezóny a tím je tahle lehká podivnost, která nás seznamuje s chlápkem pracujícím ve firmě, jeho kolegyní, a začátku jejich „vztahu“ založeném na hrdinově touze po právě oněch marshmallow bonbónech a hrdinčině trochu podivné žádosti. Za 3 minuty nelze zjistit více, ale z náhledů na další dějství je jasné, že zřejmě půjde o netáhlou a méně tradiční romanci řízlou komedií. Inu, proč ne?








Oshiete! Gyaruko-chan

Skutečně jsem netušil, co očekávat od 7-minutového shortu založeného na 4-komě, nicméně peprné odpovědi se mi dostalo téměř ihned. Toto anime se bude ubírat spíše situační stránkou, takže tu máme obdařenou hlavní hrdinku Gyaruko, jejíž zálibou je vaření a sledování filmů, a její dvě další kamarádky, které ji ve všem podporují. Epizoda se rozděluje na tři části, kdy v každé padá jiná otázka a buď dojde k jejímu řešení, či se úplně uhne od tématu. Tyto otázky jsou každopádně docela perverzní a i bez obrazového materiálu zachází tam, kam mnoho otázek na různých intimně zaměřených internetových diskuzích. Nebudu mluvit konkrétně, ale řeší se zde jak věci ohledně hrudní části, tak i rozkroku a jeho okolí. No, kdo ví, co čeká v dalších epizodách. Co se mi ale líbí, je ta přímočarost a nestydatost, se kterou se hrdinky s každou otázkou zaobírají.




Finální dojmy a verdikt

K mému překvapení se na novoroční sezónu sešla hromada titulů, z nichž jen některé jsou vyloženě v mých očích nějak horší. I přesto vybírám jen několik, které budu sledovat, či jej u nich ještě zvážím:

Boku Dake ga Inai Machi - Jednoznačný palec nahoru a jisté sledování dál, protože námět vypadá víc než solidně a rozhodně bude další dějství zajímavé. Již teď se nemohu dočkat dalších dílů.

Hai to Sensou no Grimgar - Druhé anime s velmi zajímavým námětem, u kterého už nemám takovou jistotu, jako u předchozího uvedeného titulu, ale prozatím si zachovává svou tajemnost a tím i mou pozornost.

Schwarzesmarken - První díl docela překvapil a proto jsem se rozhodl koukat dál. Kromě toho mě samozřejmě drží umělecká stránka a to, že to zapadá do Muv-Luv série.

Fairy Tail Zero - Zkusím nadále sledovat i nový Fairy Tail, který se sice zatím nezatvářil víc odlišně od svého předchůdce, ale snad by tak zle být nemuselo.

Ajin - Tak dobrý námět a tak špatná animace. Zkusím tento fakt překousnout, protože bych možná přišel o víc než dobrý titul, jehož silnou stránkou může být právě onen děj.

Phantasy Star Online 2 - The Animation - Skepse je velká, ale zkusím ještě pár dílů. Třeba to bude alespoň sledovatelné, což by mi však nestačilo.

Musaigen no Phantom World - Zde jsem na hraně toho, zda koukat dál, či to zahodit, protože jde prozatím jen o vysoce fanservisovou záležitost. Možná by se hodila kapka víry v KyoAni a jeho známé finty, jak anime převrátit během pár dílů vzhůru nohama, ale motivace je malá.

K uvedeným sériím se pokusím sledovat alespoň jeden ze shortů, ale toť vše. Dojmy ze zimní sezóny prozatím uzavírám. Po skončení titulů, u kterých zůstanu, na ně sepíšu i plnohodnotné recenze.

Tak zase na jaře!

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.