Kategorie: Anime

Anime tituly jara 2014

Anime tituly jara 2014Další sezóna, další tituly. Tentokrát se podíváme na: Mushishi Zoku Shou, Isshuukan Friends, Selector Infected WIXOSS, Mahouka Koukou no Rettousei, Gokukoku no Brynhildr, Mangaka-san to Assistant-san to, Akuma no Riddle, Black Bullet, Soul Eater Not!, No Game No Life, Ping Pong The Animation a Escha & Logy no Atelier.

 

Mushishi Zoku Shou

A je to tady! Skvělá zpráva pro všechny fanoušky Mushishi a to, že je tu očekávaná druhá sezóna. Tradičně to budou separované epizodické příběhy, na každý díl jeden, kdy hned jako první u nové sezóny se zaměřuje na možnost vidět Mushishi i normálním lidským okem, které je vidět za normálních okolností nemůže. A věřte, nebo ne, bude to mít co dočinění s výrobou saké. Ze začátku opět  takové záhadné, rozvláčné, filozofické, ale hlavně zajímavé a obohacené o další nový poznatek ohledně členů Mushi-shi a jejich rituálů. Věřím, že nová série absolutně nezklame. Přeci jen, je to Mushishi. Tam není co zkazit.

    

 

Isshuukan Friends

Yuuki se snaží zkamarádit s Kaori, která se zdá být hodně osamělá. Nicméně se mu to nedaří, protože ho Kaori výslovně odmítá, ačkoliv naznačuje, že by v normálním případě ráda. Nicméně Yuuki se nevzdává a nakonec se s Kaori dohodne, že nebudou doslova "kamarádi", ale že jen budou spolu chodit odbědvat na střechu. Takto se brzy dozví o Kaori šokující pravdu, že se jí každé pondělí ztrácí paměť ohledně všech (kromě své vlastní rodiny) a z tohoto důvodu nemůže, či se ani nechce s nikým kamarádit.

Ačkoliv to píšu jako druhé jarní anime, popravdě to bylo to poslední, které jsem si z této sezóny vybral a hlavně bylo i neplánované, kdy mě zaujal popis děje. Nevím, co od toho očekávat, ale asi klasickou středoškolskou romanci, tedy zatím spíše zaměřenou na téma přátelství, obohacenou navíc o jeden zajímavý prvek.

    

 

Selector Infected WIXOSS

Jako další si představíme tento titul, vyprávějící o Ruuko, která se čistou náhodou dostala k nové populární karetní hře jménem WIXOSS. Ale není to jen tak obyčejná karetní hra. Existují tu takzvaní selectoři, kteří můžou svůj avatar, nebo-li bitevní kartu s určitým charakterem, vidět pohybující se a dokonce i mluvící, doslova živý. Samozřejmě, Ruuko se čistou náhodou stává jedním ze selectorů a zjišťuje, že vyhrávání v této karetní hře může zajistit splnění jakéhokoliv přání. Ale nesmí prohrát 3x za sebou, protože pak o status selectora přijde. Bitvy se navíc dějí ve zvláštní dimenzionální aréně, kde jsou hráči mentálně odděleni od reálného světa.

Zatím takové trochu zmatené, ale dle několika prvků i mluvící o temnějším vývoji děje. Uvidí se, co se z toho vyvine.

    

 

Mahouka Koukou no Rettousei

V tomto anime se dostáváme do blízké budoucnosti, kde došlo k energetické krizi, následné třetí světové válce a nebýt toho, že se začala využívat magie ku prospěchu vědy, by došlo i k atomové válce. Takže je tedy doba, kdy se magie využívá úplně běžně a slouží jako zdroj k útoku, obraně, ale i normálnímu životu. Tatsuya vyniká jen v teoretické oblasti. I přes své výsledky se narozdíl od své sestry Miyuki zařazuje do nižší třídy Střední školy magie. Jsou tu tedy dvě vrstvy - vyšší, Bloom a nižší, Weed - které se navzájem nemusí a tvrdě se odlišují, něco jako samotné společenské vrstvy.

Zatím docela zajímavý námět, ačkoliv opět tradičně zasazen do středoškloské atmosféry. Osobně magii moc nemusím, ale tady by to nemuselo být zlé. Postavy zatím taky nevypadají zle, hlavní hrdina není žádný blbeček, ale působí hodně rezervovaně, tudíž by se dala očekávat celková vážnost tématu. Jenom to tu docela dost zavání incestem. Snad to i přesto bude stát za to.

    

 

Gokukoku no Brynhildr

Po tragické události, kdy Murakami přišel o svoji kamarádku z dětství, kterou nazval "Kuroneko" (čili "černá kočka"), se snaží dokázat sledováním oblohy přes teleskop a studií k dostání se do NASA existenci UFO a tím i dokázat to, co Kuroneko kdysi tvrdila. Ale stále není smířen s tím, co se stalo a že Kuroneko už není. To jednoho dne do jeho třídy přichází nová dívka, která se k Murakamimu překvapení až příliš podobá jemu velmi dobře známé Kuroneko. Ale brzy zjišťuje, že se možná hodně plete a co víc, tato dívka, jménem Kuroha Neko, navíc dokáže vidět do budoucnosti a má jistý úkol, který musí provést.

Smutný začátek, následné překvapení a popravdě sám nevím, kam to celé povede. Podle openingu tu bude víc postav, ale víc prozrazeno není. Tedy, kromě možné temnější atmosféry. Zatím ale pro mě osobně asi to nejzajímavější z této sezóny. Mimochodem, předlohu má na svědomí autor Elfen Lied.

    

 

Mangaka-san to Assistant-san to

Jako další tu máme, jak už lze vypovědět z názvu, anime zaměřené na manga kulturu, přesněji tedy její kreslení. Máme tu hlavního hrdinu, mangaku, který je tak trochu šílený, perverzní a neváhá pro dokonalost své mangy udělat cokoliv. I kdyby měl třeba požádat svoji asistentku o "radu". A v tomto duchu se to nese. Prostě jasná šílená komedie, kde nebude bráno ale vůbec nic vážně a hlavním jejím účelem je pobavit (čili nic pro mě). Navíc, epizody jsou poloviční délky (13 minut), což se tak trochu liší od běžných shortů, které mají běžně okolo pěti minut a navíc, ani kresba zde není nějak odbytá, takže se to dá považovat za regulérní sérii. Ale sám za sebe nevím, možná ještě jedna epizoda a pak dám přednost jiným, nadějnějším titulům, než co je tato ztřeštěná komedie.

    

 

Akuma no Riddle

Tokaku patří mezi nejlepší asasínky, takže je pověřena jistým úkolem, kdy je utajeně přeřazena na střední školu, která se na první pohled ničím neliší. Uvnitř se ale skrývá třída speciálně pro asasíny a zde také začíná pro Tokaku a dalších 11 asasínů úkol - zlikvidovat Haru, taktéž studentku této školy, nasazenou do této speciální třídy. Co ovšem Haru skrývá, že po její eliminaci všichni asasíni prahnou? A jak se hlavní hrdinka, Tokaku (jenž je také jednou z asasínek), rozhodne celý tento osud změnit?

Po poměrně velkém znechucení ze shoujo-ai série z minulé sezóny, Sakura Trick, přichází titul z tohoto žánru, který by konečně mohl splňovat očekávání na kvalitnější shoujo-ai, než co je přiblblá komedie založená na 4-komě. Zatím tedy usuzuji jen z tagu, který to má přiřazen, ale obsazení, které zaujímají pouze ženské postavy, leccos naznačuje. Zatím to tedy vypadá hodně zajímavě, nebude to dozajista žádná legrace, spíš takový boj o přežití. Čili se dá očekávat nemalé psycho.

    

 

Black Bullet

Země byla napadena virem zvaným Gastrea, který z lidí tvoří přerostlé insekticidy a lidstvo tak bylo dohnáno na pokraj vyhynutí. Po deseti letech se ale díky speciálním sloupům, které Gastrea odhání, lidé ochránili a uchýlili se do jedné bezpečné oblasti Tokya, kde můžou vést normální život. Občas se ale stane, že některý Gastrea z vnějšku se dostane dovnitř a hrozí tak nové vypuknutí nákazy pandemického rázu. Proto existují takzvaní "promoteři", kteří mají za úkol starat se o malé dívky, které díky vrozené nákaze, s níž se již narodily, mají schopnost regenerace a všeho, co mají i Gastrea a stávají se tak pro lidstvo poslední nadějí.

Tato série, dle mého názoru, vypadá hodně dobře. Sice tu máme zase poněkud post-apokalyptické téma, ale se zajímavým námětem a vše může směřovat i k zajímavému vývoji děje a vůbec i postavám. Hlavní postavu tu tvoří Satomi, který má jistý cíl a důvod, proč se stal promoterem. A kromě něj výrazná loli postava, Enju, která je zároveň tou "poslední nadějí". No, myslím, že zatím velká naděje na solidní titul.

    

 

Soul Eater Not!

A je tu vedlejší příběh dobře známé série Soul Eater, který se zaměřuje na hlavní hrdinku, která jednoho dne zjistí, že se umí měnit ve zbraň, tedy aspoň částečně. Tím jí skončí její běžný středoškolský život a je vyslána do Death City a zdejší školy zaměřené na zbrojíře a zbraně. Sama si ovšem není jistá tím, jestli se vůbec na tuto školu hodí.

Jednoznačné překvapení, protože to vypadá docela normálně a ne jako velká komedie, kterou nasvědčovala poměrně dost sluníčková prezentace. Samozřejmě ti, kteří Soul Eater viděli, znají okolnosti, taktéž se zde hned v první epizodě objeví staré známé postavy (Soul, Maka, Black Star, Tsubaki, Death the Kid...) a celé to vypadá docela pěkně. Jen nevím, jaký to bude mít děj a o co tam půjde, ale to brzy zjistíme. Škoda, že mnoho lidí na to nadává, hlavně tedy na kresbu, která je oproti původnímu Soul Eateru hodně jiná. Sám si ovšem myslím, že je to fajn změna a navíc, figurovat zde bude hlavně sympatické trio hlavních hrdinek (a možná i nějaký ten shoujo-ai podtext?).

    

 

No Game No Life

Příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří jsou celé dny zavření doma a nedělají nic jiného, než že hrají PC hry. Na reálný svět zanevřeli, nicméně ve světě her se jim obzvlášť daří, oba dva jsou svým způsobem i geniální. To jim jednou přijde e-mail, který se zeptá na jednoduchou otázku - zda jim vyhovuje svět takový, jaký je a zda si myslí, že se narodili do toho správného. Po vyhrání partičky šachů a odpovězení jsou náhle přeneseni do jiného světa, kde o osudu každého rozhodují jen hry. Jsou zde daná pravidla, kterých se každý musí držet.

Další anime z prostředí her, které hodně vzdáleně svojí základní myšlenkou připomíná Log Horizon. Je už předem jasné, že zde bude nejeden komediální prvek a hlavně tedy ecchi. Ačkoliv to na můj vkus vypadá líp, než jak se to původně tvářilo.

    

 

Ping Pong The Animation

Zápletka je následovná. Hlavní hrdina, který je přezdívaný "Smile", ačkoliv se paradoxně vůbec nesměje, je jedním z nejlepších hráčů pingpongu na škole. Vše se chystá ale změnit, když na školu přichází nový student z Číny, který díky chybě, kterou kdysi udělal, skončil právě tu. Přitom se zdá, že v pingpongu nebude mít konkurenci.

Hned první věcí, kterou "zaujme" každé oko, je zpracování. A to je tak netradiční, až to skoro bolí. Pokud někdo viděl Aku no Hana, zde se to dá říct, že je to ještě o něco horší. Kresba je naschvál rozklepaná a celé to působí až moc svérázně. Nicméně děj oproti tomu vypadá poměrně zajímavě, čili tomu osobně dám ještě zkoušku.

    

 

Escha & Logy no Atelier: Tasogare no Sora no Renkinjutsushi

Osobně jsem do tohto vkládal největší naděje na dobrý titul, dokud jsem se nedozvěděl, že má být založený na PS3 hře. No, obavy byly nakonec na místě, protože se z prvního dojmu jedná o absolutně průměrné fantasy, které zatím nevykazuje žádný potenciál. Seznámíme se tu s hlavní hrdinkou, Eschou, která je alchymistkou a právě dostala práci v oddělení rozvoje. Vše je zasazeno do malého městečka, jinak obklopující samé pustiny, které tvoří většinu světa. A sem přijíždí i Logy, alchymista z hlavního města, aby zde vypomáhal.

Opravdu, zatím nelze odhadnout, co se vlastně bude a nebude řešit. První epizoda je nicneříkající a naznačující, že jakožto adaptace hry to nebude nic velkolepého. Navíc hlavní hrdinka má strašně uřvaný a otravný hlas a to se dá říct už teď i o celém jejím charakeru. No, uvidíme, ale osobně tomu naděje moc nedávám.

    

 

Závěr

Nakonec je to tedy 12 titulů, které jsem z této sezóny vybral a z nichž hned několik vypadá hodně dobře. Samozřejmě, nelze usuzovat z prvních epizod, takže kdo ví, jak se vyvine zbytek.

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, - odpovědět
ad 1: Už právě protože existují JENOM Bloomové a Weedové je nelogické použít předponu NEJ, když jsou JENOM 2 frakce. Vůbec celkově používat vyšší a nižší u tohoto je prasárna. Bloom a Weed stačí.

ad 3.2: Eh... vážně bys měl přestat nesnášet komedie jenom protože jsou to komedie =D
odpověděl(a)
Nebudu se dále vyjadřovat ke svému pochybení, jenž způsobilo špatné přečtení titulků a tudíž k pomyslnému vytvoření další možné vrstvy, která není přítomna.

A k Sakura Trick. Není to kvůli tomu, že to je komedie. Kdybych komedie nesnášel, což je vysoce nekorektní tvrzení (protože je ve většině pouze nemám moc rád a to z důvodu, že mi přijdou trapné a ne vtipné), nikdy bych nehodnotil pozitivně tituly jako Hataraku Maou-sama, či první řadu Haganai. Sakura Trick má víc než jeden důvod, proč je to shit, což bych si ale chtěl nechat pro samostatné zhodnocení.
, - odpovědět
ad Best Anime ever because it has HanaKana:
"Jsou tu tedy dvě vrstvy - nevyšší, Bloom a nejnižší, Weed"
Nevyšší a nejnižší... ze dvou? Just why? o.O
Jako vyšší a nižší okay, ale proč to nej?

ad based Assistant voiced by Saorin:
" běžných shortů, které mají běžně okolo pěti minut"
Běžné shorty mají kolem 3 minut

ad Edgy Sakura Trick:
a) Těch assasinů je sice 12, ale jelikož jsi řekl Tokaku a, tak je to Tokaku a 11, protože Haru není
b) Y U NO LIKE SAKURA TRICK?!

ad Eotenas in Strike the Blood:
Jaktože jsi u BB neuvedl tu neskutečnou podobnost s Eoteny?

ad Cute girls doing cute alchemy things and there's boy who doesn't belong there:
Tohle anime je čistě dárek pro Atelier fanoušky, nemůžeš čekat, že to bude něco úžasně vytvořeného.
"Navíc hlavní hrdinka má strašně uřvaný a otravný hlas"
Otravný... připomeň mi... neměl jsi náhodou rád Hotaru z Non Non Biyori?
odpověděl(a)
1 Zatím se řeší jen Bloom a Weed.

2. Pupa má třeba díl na 4 minuty, u každého to tedy bude trochu jinak.

3.1 Tohle je jen chybka, nezahrnul jsem Tokaku do těch 12.

3.2 Protože je to shit.

4. Není tam podobnost. "Zdi" jsou jen čistou náhodou.

5.1 Proč bych tedy zmiňoval, že je to adaptace hry a měl jasno?

5.2 Tady je rozdíl charakterů hrdinek, čili i způsobu použití hlasu.