Kategorie: Anime

Anime tituly léta 2014

Anime tituly léta 2014Jako minulá sezóna, i tato přinesla mnoho nadějných titulů, se kterými strávíme letošní léto a nejeden z nich nás provede i podzimem. Tentokrát to bude: Glasslip, Tokyo Ghoul, Sword Art Online II, Bishoujo Senshi Sailor Moon: Crystal, Aldnoah.Zero, Barakamon, Akame ga Kill! a Zanykou no Terror.

Glasslip

Jakožto slice-of-life titulu jsem se rozhodl dát tomuto anime šanci a víceméně i takovou naději, že by to mohlo být něco zajímavého. Začíná to festivalem, kdy se lehce seznámíme nejen s partou kamarádů, ale i s novým studentem, který právě do města přijíždí. Pak to ale začíná být takové podivné, abych řekl pravdu. Zvláštní záběry, které nedávají v kontextu moc smyslu, přeskakuje to z postavy na postavu a nesoustředí se to na nic ani na nikoho konkrétního. Prostě zatím to na hlavní žánr, čili slice-of-life, docela sedí. Jen to tedy nechápu. Něco obskurního se děje na pozadí, ale není to tak úplně vysvětleno, jen naznačeno. Většina hlavních postav se zatím jeví docela normálně, jsou různorodé, až tedy na toho nového studenta, který absolutně vypadává z námětu na takového toho typického hlavního hrdiny, co takhle někam nově přijíždí. Je už od pohledu prostě divný. No, kdo ví, co přinese tento titul s letní atmosférou. Zatím to vypadá tak, že se každý díl bude soustředit na nějaké téma, jelikož ten první je hlavně o slepicích a myšlenkách okolo nich. Potěš koště, kam se tohle zvrhne. Což, P.A.Works si povětšinou bere takové obskurdity, tak snad se to někam přesto hne a nebude to moc nudné. I když tomu zrovna moc nevěřím.

      

 

Tokyo Ghoul

Toto anime jsem původně neplánoval, ale protože jsem se rozhodl tuto sezónu dát šanci i titulům, které se mi na první pohled nezdají, tak jsem okusil i tento, jakožto jeden z těch obecně nadějných, nejen dle mého uvážení. A dostáváme se do Tokya, kde kromě lidí existují i ghoulové, což jsou existence lidského vzhledu, ale aby mohly žít, musí zabíjet a živit se lidským masem. A to se dostáváme i k hlavnímu hrdinovi, což je sirotek a ze začátku by si člověk řekl, že takový chcípák proti ghoulům bude později asi těžko bojovat. No, pokud nechcete spoiler, nečtěte dál. Pro ostatní pokračuju tím, že se mu tak trochu nevydaří rande a zjistí, že holka, se kterou se chystal prásknout do kočáru, je doopravdy ghoul, což bylo od začátku tak nějak jasné. A protože souboj s ní zázračně přežije (kdy ona tedy překvapivě ne) a jsou mu kvůli četným zraněním transplantovány její orgány, stává se tím napůl ghoulem. No, jak jsem v to vůbec nevěřil, tak ten námět to má hodně zajímavý. Sice je to dost předvídatelné a přes cenzuru krve není vidět skoro nic, ale i tak, líbí se mi to a chystám se v tom pokračovat. Jistě se je na co těšit.

      

 

Sword Art Online II

A nyní už k tomu, co očekávalo ohromné množství lidí - pokračování Sword Art Online. Je skoro přesně rok po události, která zapříčinila smrt více než 2 tisíc lidí uvězněných ve hře. Nicméně je dávno po všem a Kirito si myslí, že bude moct na vše v klidu zapomenout. Nicméně díky "sazenici", která dala vzniknout řadám dalších podobných her SAO a ALO, vznikla i hra jménem Gun Gale Online určená výhradně pro profíky. A v této hře se začnou dít divné věci. Tedy, opět začínají umírat lidé i v reálu a to díky tajemnému hráči, který dokáže jen zásahem kulky z pistole způsobit zástavu srdce a to třeba i nepřímo. Tento hráč se přitom soustředí zejména na nejlepší hráče. Kiritovi je tedy nabídnuta finanční odměna, když se do hry připojí a pomůže vypátrat toho záhadného hráče a taktéž zjistit, jak se věci vlastně mají a dát dalším případným smrtem přítrž. No, tak to by bylo zhruba, o čem to je a vlastně i bude. Nová hra, nový tajemný protivník a fenomén, který se děje, ačkoliv už NerveGear není a nahradilo ho jiné, bezpečnější zařízení, které paradoxně i tak není očividně úplně nejbezpečnější. Vypadá to podle mě sakra dobře, ačkoliv byla první epizoda dost ukecaná a skoro nic se zde nedělo. Teď jen doufat, že se to nezkazí, ačkoliv se nejeden člověk vyjádřil k novelové předloze GGO, že je x-krát lepší, než celé SAO a ALO dohromady. Nechme se tedy překvapit.

      

 

Bishoujo Senshi Sailor Moon: Crystal

Jelikož je to má vůbec první zkušenost s tématem Sailor Moon, nebudu s jistotou nic dopředu tvrdit, nicméně jsem si potvrdil, že se jedná opravdu o remake a ne nějakou kombinaci. Máme tu za hlavní hrdinku dívku jménem Usagi, která je už od začátku neskutečně nemotorná, uřvaná a prostě celý její charakter je na zabití. Ve škole to dost fláká a jejím snem je stát se superhrdinkou, aby mohla ode všech problémů života co nejdál. To se jednou setkává na cestě do školy se zajímavou kočkou se znakem měsíce na čele. Ačkoliv se to nejdřív nezdá, tato kočka umí mluvit a navíc si právě Usagi vybere za bojovkyni proti zlu, které se brzy chystá zavládnout. Prostě a jasně tu máme nějaký holý začátek, kdy se hlavní hrdinka seznamí se svou novou schopností a vše je už od pohledu hodně povědomé, respektive je to spíš tak, že to charakterizuje žánr mahou shoujo. Jak by taky ne, když samotné téma Sailor Moon je samotnou klasikou v tomto žánru? Vše je takové dost holčičí, ale to vůbec nevadí, naopak. Můžeme se dozajista těšit na sérii bez nechuťáren, jako je třeba ecchi (i když na Sailorky bude hezké pohledět vždy) a možná se dostane i na nějakou tu jemnou romanci pro shoujo typickou. Zatím nevím, jak moc zábavné to bude, ale první dojem mám dobrý. Jen to zpracování se mi zdá takové dost laciné. 

      

 

Aldnoah.Zero

Příběh nás zavádí do nedaleké budoucnosti, která si zažila nejednu těžkost. Přesně před 15 lety byla na měsíci nalezena nová civilizace s taktéž novou technologií, která usnadnila civilizaci Marsu a dopomohla rychlejšímu rozvoji. Nicméně se pozemšťané a marťané jaksi neshodli a došlo k válce. Po 15 letech, kdy se vše na oko uklidnilo, se i tak jednotky připravují k případnému konfliktu, ačkoliv je vše víceméně trochu zkreslováno. Marťanská princezna se přitom vydává na Zemi, aby konečně nastolila mír, nicméně se samozřejmě najdou lidé, kteří si mír nepřejí a proto se chystá všechno hodně rychle zvrtnout. Poměrně komplexní alternativní realita, která se bude s velkou pravděpodobností soustředit hlavně na bitvy a inscenovat by v nich měli mecha roboti. Zatím se to tedy nejeví jako typické mecha, ale jako něco komplexnějšího. Postav se moc nepředstavilo, jen již zmíněná princezna a pak ještě parta kamarádů středoškoláků, z nichž se jeden chová trochu divně, až tak lhostejně a ignorantsky. No, uvidíme, co se z toho vyvine, ale zatím to vypadá hodně dobře a tomu přidává i úžasná kombinace studia (A-1 Pictures), soundtracku (Kajiura Yuki) a Urobutchera (Urobuchi Gen) ve scénáristickém křesle.

      

 

Barakamon

Vypráví se zde příběh svérázného kaligrafisty, který své umění bere až moc vážně a tak jednoho dne uhodí ředitele výstavy. Nicméně se stále cítí dožraný tím, že jeho tvorbu nazval obyčejnou a tak se z Tokya vydává na venkov, aby si zde vyčistil hlavu. Potkává jak zdejšího starostu, tak malou hyperaktivní a trochu otravnou dívku, která mu znemožní se v klidu soustředit na svoji práci. Zároveň se mu ale díky ní začnou otevírat oči a on zjišťuje, že ne vše, co dělá a jak jedná, je zrovna správné. Celkově je z toho cítit taková pohodovka, lehce komediální, ale tak, že to vůbec nevadí a není to ani moc trapné. První díl toho zatím moc neřekl, ale počítám, že to bude hlavně o tom, kterak bude hrdina hledat sám sebe a postupně se měnit díky prostředí, ve kterém se chystá žít. Nicméně je samo sebou rozdíl žít v Tokyu a pak se najednou objevit kdesi "na konci světa", kam jezdí autobus jednou denně a celkově se sem a i odsud dostat není lehké. Takže očekávám mnoho vtipných situací, které budou toto anime provázet. Snad to tedy nezklame a udrží si to přiměřené tempo i příjemnou atmosféru.

      

 

Akame ga Kill!

Dostáváme se do jistého fantasy světa a seznamujeme se s hlavním hrdinou, který se vydal spolu s dalšími dvěma lidmi ze své rodné vesnice, aby se prosadil v hlavním městě a vesnici tak zachránil od jisté zkázy. Je to dobrý bojovník, takže mu porážet všemožné stvůry vůbec nedělá problém. Jenže když konečně doráží do hlavního královského města, dozví se mnohé zlé zvěsti, které zde panují, od samotného vládce, který řídí celý systém z temnot, až po oranizovanou skupinu asasínů, kteří z neznámého důvodu vraždí všechny urozené. Na první pohled to vypadá mírumilovně. Takové akční, dost praštěné a člověk by nečekal, že by se z toho mělo vyklubat něco krvavého. Ale opak je pravdou. Ačkoliv se hlavní hrdina jeví jako takový dost naivní a střeštěný blbec, samo mě překvapilo jeho jednání v jisté chvíli. No, že se to už v prvním díle dost zvrhne a ukáže se, že to taková pohádka, jako vypadala na začátku, úplně nebude a že se můžeme těšit na mnoho nepěkných věcí. Tedy, z pohledu krvavosti a krutosti. Jen, co mně osobně zde vadí, je dost velká předvídatelnost a celkově, že je to takové až moc svižné, takže se prolíná krutost s komedií a naopak. Tak uvidíme, jinak to nevypadá zle. Navíc, má to White Fox a to je jistá záruka kvality.

      

 

Zankyou no Terror

Příběh zde vypráví o dvou mladých teroristech, kteří se pouští do rafinovaného souboje s Japonskem. Sice mají vše promyšlené a tak nedochází při jejich útocích ke ztrátám na životech, ale svými činy i tak zaměstnávají policii a detektivy s širého Tokya a jeho okolí, jelikož se jedná o ty, kteří před nějakou dobou ukradli plutonium z výzkumného střediska. Těžko k tomu něco víc říct, protože první dva díly zatím odhalily pramálo. Dva hlavní hrdinové vše dělají z nějakého důvodu, o kterém již byly náznaky, ale pořád se lze jen těžko dohadovat, co to všechno má znamenat. Máme tu i hlavní hrdinku, která bude mít možná zajímavý charakterový vývoj a která k oběma teroristům nepatří, jen se jim holt čistou náhodou připletla do jejich plánů a rozhodla se být komplicem v jistém slova smyslu. Celkově to zatím vypadá dost zajímavě a promyšleně. Osobně se mi zatím hodně líbilo využití části řecké mytologie v jednom z případů. Tomu všemu přidává i doslova úchvatné zpracování, kdy anime spadá do noitaminA bloku a tak je jasné, že se jedná o další z takových těch "spceiálních" titulů, které možná nebudou nikdy nějak moc slavné, ale rozhodně ne špatné. Uvidí se, jak se příběh bude dál vyvíjet, ale zatím si myslím, že to má jako taková detektivní záležitost velký potenciál.

      

 

 
Předběžné zhodnocení

Tak to bych měl ku 7.7. celkem 7 titulů (22.7. přidán i 8.) seřazených dle toho, jak jsem je sledoval a s tímto výběrem jsem (až teda na Glasslip) zatím naprosto spokojen. Valná většina ukázala nemalý potenciál a pokud vše půjde dál stejným stylem, do globálního seznamu vyšlých anime titulů přibyde nejedna pecka. A to by vzhledem k jinak celkovému úpadku vůbec nebylo na škodu.

Možná během příštích dní ještě pár věcí doplním, protože stále zbývá několik dalších zajímavých titulů, které teprve vyjdou a byla by je škoda aspoň nevyzkoušet. Prozatím to nechávám takto.

 

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.