Kategorie: Anime

Anime tituly zimy 2014

Anime tituly zimy 2014Další sezóna, další várka titulů, tentokrát recenzováno neplánované množství. Podíváme se na: Sword Art Online: Extra Edition, Buddy Complex, To Aru Hikuushi e no Koiuta, D-Frag!, SoniAni: Super Sonico The Animation, Mushishi Tokubetsu-hen, Nobunaga the Fool, Strange+, Pupa, Mahou Sensou, Gin no Saji 2 a Sakura Trick.

V této sezóně se podíváme na: Sword Art Online: Extra EditionBuddy ComplexTo Aru Hikuushi e no KoiutaD-Frag!SoniAni: Super Sonico The AnimationMushishi Tokubetsu-henNobunaga the FoolStrange+PupaMahou SensouGin no Saji 2 a Sakura Trick.

 

Sword Art Online: Extra Edition

Crunchyroll jej odvysílalo přesně na Silvestra, nicméně už tehdy se počítala zimní sezóna, čili to zařazuji rovnou jako první titul letošní zimy. Jedná se o spíše recap, který je zakomponován do vyprávění ze strany jak Kirita, tak i zbytku jeho harému, tvořícího tedy Asunu, Suguhu, Silicu a Lizbeth. Nicméně to vůbec nevadí, protože takovéto shrnutí vůbec neuškodí, hlavně tedy pro ty, kteří si chtějí většinu děje připomenout, zavzpomínat si na ty dobré i špatné části a celkově se k tématu aspoň jednou nohou vrátit. Lehce je to tedy doplněno scénami ze školního prostředí, přesněji tedy školního bazénu, takže se tu najde i dávka fanservisu. A je tu ještě trochu nudnější stopáž z ALO navíc. Ale jinak dobré, musím sám za sebe říct. Navíc je oficiálně oznámena druhá série, která se ovšem nebude jmenovat Gun Gale Online, jak mohla většina fanoušků očekávat, nýbrž Sword Art Online II. Trochu divný tah ohledně titulu, ale na druhou stranu pochopitelný. A již tento rok!

    


Buddy Complex

Nová mecha série vyprávějící o hlavním hrdinovi, Aobovi, který se nepochopitelně stává terčem náhle se objevujícího nepřítele v obřím mecha robotovi, jenž se dostal do naší doby z budoucnosti. Nicméně je zachráněn spolužačkou, která se až do předchvíle zdála jen extrémně stydlivou a ničím zvláštní dívkou, ale teď se naopak ukazuje, že i ona je z budoucnosti a přišla sem, aby Aobu chránila. Trochu podivné, ale předem mluvící o tom, že se bude nejspíš jednat o klasičtější mecha rubačku, kdy se hlavní hrdina náhle někam dostane a bude zachraňovat svět (počítám). Holt je to studio Sunrise. Zle to ale nevypadá, zpracování je hodně pěkné a nakonec by to mohlo být i docela zajímavé. Z první epizody ale nelze soudit, čili tomuto titulu zatím přiřazuji jeden velký otazník.

    
 

To Aru Hikuushi e no Koiuta

Až po zhlédnutí jsem zjistil, že se vlastně jedná o dílo ze stejného zasazení, jaké má i stejnojmenný film, jinak u nás prezentován jako "Princezna a pilot" (a který jsem bohužel neviděl, takže nemůžu srovnávat). Máme tu hlavního hrdinu Kal-la (Karla jsme v anime za hrdinu snad ještě neměli), který se vydává spolu se svojí sestrou a dalšími lidmi z letecké akademie na levitující ostrov, jenž se vydává na cestu do neznáma. Lidé se tu dělí na dvě vrstvy, na běžné a ušlechtilé. A Kal-el se tu náhodou seznamuje s dívkou, u které se ukáže, že patří k ušlechtilým. A co naznačil úvod, ačkoliv vše vypadá jako poklidná a ničím nerušená cesta, brzy se to zvrhne v krutý boj, jenž ukáže, jaký svět doopravdy je. Zatím to vypadá celkem slušně, ač osobně válečnou tématiku, která zde propojuje fantasy, trochu sci-fi a prostředí podobající se tomu z druhé světové války, moc nemusím. Uvidíme, co se z toho vyvine.

    


D-Frag!

Hlavního hrdinu tu tentokráte tvoří delikvent spolu se svými dvěma kumpány, kteří už jen začátkem nového školního roku nemají dobrou pověst, ačkoliv svým způsobem nic extra neprovedli (kromě toho, že existují). Oproti nim tu je klub zaměřený na tvorbu počítačových her, který se ocitá na pokraji zrušení, protože nemá dostatek členů. A jak se ukazuje, tento klub, tvořený čtyřmi členkami, je magorka na magorce a když se navíc nechtěně dostanou do křížku s již zmíněnými delivkenty, mezi kterými je i hlavní hrdina, ukáže se, že se role podivně obrací. No, u tohohle je už od začátku jasné, že zmagořených komedií asi nebylo dost, tak proč nepřidat další? O šílenosti zde jistě nebude nouze, nicméně si to stále žádá o šanci na další sledování, už jen pro kontrast mezi hlavním hrdinou a malou roztomilou hrdinkou, kdy tu ten kontrast po bližším pohledu vlastně zaniká. A i pro tématiku, kde se zatím to tvoření her moc neukázalo, ale třeba na to přijde řada později.

    


SoniAni: Super Sonico The Animation

Kdo by neznal Super Sonico? Ne, jasné, jistě se najde mnoho těch, kdo ani neví, o koho se jedná. Zkrátka, je to maskot Nitroplus, studia jinak výhradně zaměřeného na vizuální novely. A zároveň i jedna z těch neexistujících idolek, kterých jsou jinak v Japonsku mraky (Hatsune Miku, že ano). No a zde se rozhodlo ji ještě více zpopularizovat a zpracovat ji do anime podoby. Takže tato postava s charakteristicky velkýma... očima... dostává svůj vlastní regulérní seriál, kde zastává roli jak běžné vysokoškolačky, tak modelky a sledujeme její každodenní život. Upřímně řečeno, je jasné, že toto celé jen pro Sonico fanservis, takže totálně jednoduchý a nezajímavý děj jde automaticky stranou. A předem je taky jasné, že vývoj zde lze očekávat jen v oblasti lehkého ecchi a celkových pohledů na lehkomyslnou Sonico.

    


Mushishi Tokubetsu-hen: Hihamukage

50-minutový speciál vycházející ze dvou chapterů mangy jedné z nejlepších věcí, které kdy mohl anime průmysl adaptovat - ságy Mushishi. Pokračujeme v jednom z mnoha příběhů Ginka, jenž má schopnost vidět tvory žijící s lidmi v symbióze, jinak nazvanými "mushi". Tentokrát se podíváme do doby, kdy má nastat zatmění slunce, což znamená, že se na povrch dostanou mushi z podzemí a i běžnému lidskému oku, které normálně mushi nevidí, bude umožněno je vidět. A zde se to kloubí i s příběhem dívky, která se narodila s nemocí, jenž jí zabraňuje vyjít na sluneční svit a většinu života tak strávila zavřená v domě. Nicméně se ukáže, že tato její nemoc bude mít nemálo společného právě s nadcházejícím zatměním slunce. Co víc dodat, TV série byla naprosto parádní a speciál jak by smet. Čili všem fanouškům Mushishi vřele doporučuji! Navíc byla oznámena i druhá série, takže se je na jaře na co těšit.

    


Nobunaga the Fool

Svět je zde rozdělen na dvě strany. Na západní, odkud pochází ty nejnovější a nejmodernější technologie a na východní, kde je to naopak trochu zaostalejší a válčí se zde mezi jednotlivými rody o území. A zde se taky setkáváme s hlavním hrdinou, Odou Nobunagou, jehož konečně nezastává žádná vnadná ženská postava, nýbrž trochu šílený týpek, který se neváhá vrhnout do boje. Tím pádem velká změna, protože jak víme, u mnohých ostatních titulů, kde se v názvu objevilo "Nobunaga", se dalo očekávat prznění těchto historických postav a jejich převádění do ženských forem. Zde to tak není, objevuje se tu i Hideyoshi v poměrně snesitelné formě a nebo i celkem vtipně zpracovaný Leonardo Da Vinci. Míchá se tu jakési podivné fantasy a mecha, což mě osobně dost překvapilo. Příběh jako takový z toho prozatím lze těžko usoudit, ale je jasné, že se zde bude velice pravděpodobně rubat a bojovat za území. Bonusem je zde navíc hezká hlavní hrdinka (která se nijak neváže k ostatním historickým postavám) a celkově hodně pěkné grafické zpracování.

    


Strange+

Popis zněl docela nevinně, navíc popis žánru jako shoujo ve spojení s ukázkou postav, které tvořily eviděntně dvě ženské a dvě mužské, byl dost sporný. Nicméně po začátku sledování mi bylo jasné, že je tu něco špatně. Kromě děje, který je jak extrémně zrychlený, tak šílený a ukazuje hned od začátku, že ta jedna z ženských postav vlastně ženská vůbec není. Z toho padá absolutně praštěný short, který se bude ubírat jednoduchým směrem - že je skupina jakýchsi detektivů, tvořící podivnou čtyřčlennou sebranku a plnící úlohy, na které si je kdo najme. Vzhledem k již popsaným věcem hovadina, která se hodí akorát tak k lehkému zasmání se.

    

 

Pupa

Mnoho z nás na tento titul čekalo jako na smilování boží. Bohužel, minulou sezónu jej neodvysílali údajně kvůli své brutalitě. Nicméně nyní už je to tady! Příběh, který vypráví o tak trochu monstrózním vztahu bratra a sestry. První pořádný hororový titul, bohužel jen ve formě krátkých 5-minutových shortů, což je škoda. I tak to ale vypadá docela dobře a dávám tomu i přes fakt své délky naděje na zajímavý a zároveň hrůzný vývoj děje.

    


Mahou Sensou

V paralelním světě žijí mágové, kteří se snaží do společnosti normálních lidí zapadnout a žít s nimi v symbióze. Hlavní hrdina je z našeho světa a doma to má nějaké těžké, že raději tráví čas mimo domov. Nicméně se při příchodu do školy na klubový trénink dostává do křížku s dívkou, která náhle zkolabuje. Postupně zjišťuje, že ta dívka je magická a pronásleduje jí banda dalších mágů, z nichž je jeden její bratr, ale protože mu existence zvané Ghost Trailers upravily paměť, nepoznává ji a chce ji zabít. Zde se nešťastnou náhodou hlavní hrdina stává taky jedním z mágů a postupně se do stejné situace dostane i jeho přítelkyně a kamarád. Rozhodně to vypadá zajímavě a má to dobrou myšlenku. Kdo ví, co se z toho časem vyvine, ale zatím je to jeden z nejnadějnějších titulů této sezóny.

    


Gin no Saji 2

Pokračuje taktéž Gin no Saji (Silver Spoon), který vypráví o příběhu Hachikena, jenž nastoupil na hnojárnu, ačkoliv narozdíl od svých spolužáků vlastně neví, proč tu je a co tu dělá, protože nemá žádný cíl, žádný sen do budoucna. Nicméně zde potkává zajímavé lidi a zjišťuje vše potřebné ohledně chovu zvířat, ale i života na farmě a pomalu si na tento styl života začíná zvykat. Tato série volně navazuje na předešlou, opět je tu mnoho vtipných situací, do kterých se Hachiken dostává svojí lehkou ztřeštěností. A začíná tu i nová záhada okolo dívky Mikage, které chce hlavní hrdina přijít na kloub.

      


Sakura Trick

A jako poslední uvedu po dlouhé době sérii zaměřenou na shoujo-ai, tedy vztah či náklonnost dvou či více dívek k sobě navzájem. Haruka nastupuje do nového ročníku a doufá, že bude ve třídě i se svojí nejlepší "kamarádkou" Yuu. Už od začátku je jasné, kam to směřuje a překvapivě to, co bychom v normálním případě mohli očekávat až na konci dílu a jen tak decentně, je zde pak po většinu prvního dílu. Jinak se jedná o ztřeštěnější komedii adaptující 4-komu, čili jasné, proč je to takové, jaké to je. Zpracování je jinak zvláštní a svým způsobem ta abstrakce mnohdy připomíná tvorbu Shaftu. Zatím to vypadá celkem nadějně, fanservisu ohledně shoujo-ai tu jistě bude habaděj.

    

 

Závěrečné shrnutí

To by bylo všech 12 titulů, které jsem si vybral a z nichž velkou část pojedu i dále. Bohužel, tato sezóna je trochu slabší, ale to je jen příprava na další, jarní sezónu, kde bude pecka na pecce, čili není třeba ztrácet hlavu.

Kromě zmíněných titulů pokračuje druhou sérií samozřejmě třeba i velice oblíbené Chuunibyou Demo Koi ga Shitai, které jsem z důvodu, že mi první série přišla dostačující, raději vynechal. Tak to jen, abych připomněl něco záměrně vynechaného.

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.