Kategorie: Anime

Deltora Quest

Deltora QuestPo delší době další dokončené anime, tentokrát na můj vkus trochu delší série, od které jsem rozhodně nic nečekal, ale místo toho jsem velice příjemně překvapen. Více v recenzi.

Příběh

Království Deltora žilo kdysi v klidu a míru. Ochraňoval jej pás osázený sedmi drahokamy obsahujícími magickou sílu. Pás byl však jednou zničen a drahokamy byly ukradeny a ukryty do sedmi nejnebezpečnějších míst v království. Tím pádem, že nebylo dále království chráněno, se jej zmocnil pán stínů a celá země tak byla uvržena do temnoty a zatracení. Po 16 letech se však objevuje Lief, syn kováře, kterému jeho otec, Jarred, svěřuje pás a pověřuje ho velkým úkolem - najít všech 7 drahokamů a zachránit tak celé království. Na jeho cestě jej doprovází Jarredův dobrý přítel Barda a později se k nim přidává i dívka z lesů, Jasmine. Společně putují do nejrůznějších koutů světa a nejen, že se snaží si ukradené drahokamy vybojovat, ale také poznávají postupně obyvatele jednotlivých míst a jejich počínání si v této těžké době.

Toto anime jsem si vzal ze začátku jako trénink na odposlech angličtiny, ale nakonec mě to hodně chytlo. Už ze začátku se mi líbil námět, prostě ta tématika dobrodružných cest zasazená do prostředí podobného středověku je přesně můj šálek kávy, ale samozřejmě, musí to souznít i s příběhem a tady to perfektně sedlo. Příběh je založený na stejnojmenných knížkách od Emily Rodda, které jsem nečetl, ale po zhlédnutí anime se na to chystám, protože mě zajímá, jaký je v tom vlastně rozdíl, či jak se producenti anime drželi předlohy. Co se týče zpracování, není to nějaký masterpiece, prostě takové průměrnější anime, hodně mírné, ale za to u srdce hřející a potěšující. Můžu sám za sebe říct, že mě k srdci přirostlo už po několika zhlédlých dílech a dokonce jsem se od toho skoro nemohl odtrhnout. Dokonce jsem se dočkal i různých puzzlů, což je moje. Na druhou stranu, negativa to má. Je to prostě takové jednoduché. Souboje se moc neprotahovaly a každý děj měl jasné rozuzlení. Mnohdy se dalo s přesností odhadnout, co se asi stane, či co jak bude. Čili docela dost předvídatelné. Ani děje neměly dlouhého trvání, většinou tak jeden příběh trval 3 - 4 díly a během nich se vše vyřešilo. Což mi nějak ani nevadilo, protože jsem v případě zhlédnutí jen 4 dílů za den nemusel být případně do dalšího dne nervózní a očekávat, co se stane. Ale toto musím vypíchnout, i když by to bylo tak jediné. Nebyla tu krev a nic a anime je v anglické verzi zkrácené o celých 13 dílů, které jsou už pouhé fillery, ale vzhledem k tomu, že se vše vyřešilo, to nezůstalo v anglické verzi neukončené, takže aspoň tak. Musím uznat, že mě ale anime dokázalo i hodně překvapit, některé věci se až do samotného konce tvářily jinak a pak přišel docela šok, i když zase, stačilo třeba předtím jen byť trochu víc zapřemýšlet a vše by tak nějak zapadlo. Nicméně tohle jsou takové maličkosti, mě se to líbilo, ten průměr to splnilo perfektně. Nebylo tu moc blbého vtipu (pokud nepočítám fillery, kde je to spíše na tu srandu zaměřené), bralo se to celkem všechno vážně, žádný fanservice, nic takového, co by drasticky ubíralo hodnocení. Konec byl parádní, tam jsem napjatě čekal, jak to celé dopadne. Ale víc neřeknu, to už bych spoileroval.

 

Postavy

Máme tu tři hlavní hrdiny, se kterými projdeme postupně celý svět Deltory. Lief, jako takový ten typický hlavní hrdina, tvrdohlavý, ale za to odvážný a neústupný. Oslnivá Jasmine, doprovázená vránou Kree s podivným chlupatým tvorečkem jménem Filli, která kolikrát zachránila ostatním dvěma hrdinům krk. A nakonec moudrý a rozvážný Barda, který měl kolikrát co dělat, aby ostatní dva usměrnil. Dohromady dali sympatickou skupinku, kterou jsem si oblíbil. Postupně se na jejich cestách přidávají další postavy, i když s nimi přímo necestují, spíš pak hrají roli v hlavní zápletce a nebo se často potkávají. Tajemný Doom, o kterým jsem dlouho nevěděl, co si myslet. S ním byl Dain, opět tajemnější postava a nakonec bylo zajímavé, kdo to opravdu byl. Pomalu se dostáváme k negativním postavám, uvedu tedy ještě Neridu, která překvapila, i když ne v moc pozitivním smyslu. Hlavního záporáka, pána stínů, uvádět nebudu, protože se ukázal pořádně až ke konci a do té doby jen rozdával rozkazy, ale tím tedy aktivním hlavním záporákem je určitě čarodějnice Thaegan, která nedala dlouho pokoj. Spolu se "svými dětmi", což byly tedy jedna zrůda vedle druhé, kolikrát zavařila hlavním hrdinům. Další záporáci by se našli, třeba šedé stráže, které byly skoro na každém kroku, Ak-Babas poletující všude možně a představující jednu z nějvětších hrozeb a takové. Zla je tu dost, ale z některých se vyklube i postupem času dobro, ale není to tu pravidlem. 

 

Animace

OLM Incorporated znám jen z Pokémonů, takže tady to byla další zkušenost s tímto animačním studiem. Design postav byl to, co se mi dost líbilo. Sice to tedy celkově nebyla nějaká grafická pecka, kazila to hlavně přítomnost 3DCG, kterou byla, bohužel, dělána většina velkých nepřátel (zejména strážců), ale dalo se na to zvyknout, každopádně by animátory snad nezabilo, kdyby to zpracovali kompletně jako kresbu, i když v této době nemůžu moc chtít, ač je tohle anime už 5 let staré (2007). Takový menší kaz, jinak pozadí pěkně zpracovaná, celkově dobré, našel bych mnoho anime, které ani zdaleka nemají takovou kresbu, ale tam to třeba vyvažuje děj. Jo, dobré, koukalo se mi na to pěkně.

 

Hudba

Tady budu muset spíš ohodnotit tu z anglické verze, jelikož na tu jsem koukal z velké většiny. V japonské to je jinak, úplně jiná a nesrovnatelně lepší kvalita. Opening a ending měly po celou dobu stejnou znělku, která se mi ale líbila na to, že většinou ty opening a endingy v anglických verzích za moc nestojí. Hudba na pozadí mi ale nějak moc nesedla, i když šlo o zvyk, teď si to s tím anime propojím, ale tak nějak tu byla cítit ta jednoduchost, prostě nebylo to ono úplně.

 

Vyhodnocení

Nezklamal jsem se, anime se mi líbilo. Jako něco jednoduššího spíše na odpočinek se to hodí perfektně. Postavy jsou sympatické, děj je pěkný a vše je pěkně zpracováno. Jen je třeba myslet na to, že to není žádný masterpiece, ze kterého by zůstával dech stát. Rozhodně se pustím do knížek. Teoreticky bych měl dát o 0,5* méně, ale vzhledem k tomu, že mi to tak přirostlo k srdci, to hodnotím 4/5*.

Doporučuji všem, kteří mají rádi mírumilovná dobrodružství, boje s meči a víceméně středověkou atmosféru.

 

 

  

  

 

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.