Kategorie: Anime

.hack//SIGN

.hack//SIGNDíky herní náladě, do které jsem se dostal, jsem se rozhodl rozjet konečně .hack série. Toto by byly dojmy z té úplně první. Po delší době další zhlédlá série.

Příběh

"The World" je název hry, kterou hrají miliony hráčů po celém světě. Tsukasa se probouzí s lehkou amnézií. Nepamatuje si, co se stalo. Tu se zjeví záhadný charakter ve formě kočky a místo odměny z truhly vylétne jakési poslání. Později Tsukasa zjišťuje, že se nemůže ze hry odpojit a z nějakého důvodu cítí bolest a všechno, jakoby hru ani nehrál. Postupně se seznamuje s dalšíma postavama, které se mu snaží pomoct a přijít na kloub tomu, co má společného se záhadným "klíčem zatmění", o jehož existenci se spekuluje a což by měl být předmět umožňující i zdánlivě v této hře nemožné.

Čekal jsem tak nějak nic moc sérii a bohužel jsem se toho i dočkal. Na jednu stranu výborná záhadná atmosféra, to musím uznat. Jelikož se 99,9% anime odehrává v prostředí hry, je už samo o sobě záhadné, jak to vůbec vypadá mimo hru, co jsou ty postavy doopravdy zač a další otázky. Nicméně na to tu anime není, to se soustředí pouze na děj hry a zbylé 0,01% věnuje pouhým ukázáním "reality", či takových flashbacků ohledně hlavní postavy (a občas i dalších postav), které jsou ovšem divně šumově zaladěné a zvukově ohlušující. Jak jsem už řekl, záhadnost je tu velká a nevědět hned od začátku, že je to "hra", nedávalo by to nějaký větší smysl. Ale teď už pořádně k ději... musím začít s negativy. Celé to bylo takové pomalé, než se k něčemu hlavní postavy dobraly, než to zdlouhavě prodiskutovaly, než něco udělaly, prostě táhlo se to jako nudle z nosu a něco dít se začalo konečně až po půlce. Stejně to bylo ale o tom, že se všichni doslova podělávali z hlavního hrdiny, i když mě taky zajímalo, jak to s ním vlastně je, ale dokola omílali to samé s "klíčem zatmění" apod., což si rozhodně neudrželo moji pozornost. A když už se něco dělo, docházelo často k nelogičnostem. Nedá se nic dělat, má to svá velká negativa, ale ke konci to bylo hodně dobré a prokousat se tím nakonec za to stálo. Další plusy jsou u mě rozhodně ponurejší admosféra, čili žádná "super vtipnost", žádný fanservice ani náznaky něčeho (no, možná v jednom případě jo, ale to jsem si asi domyslel sám =D), docela dost solidní anime v tomto ohledu.

 

Postavy

Ani ne moc silná, ale ani slabá stránka, byly postavy. Začnu tedy hlavním hrdinou, i když je diskutabilní, jestli ho za "hrdinu" vůbec brát. Nicméně tedy Tsukasa byl, jako vždycky, takový ten trpící charakter. Ze začátku se všem vyhýbal, pak pochopil, co je přátelství atd., to známe, ale byl hlavní ikonou příběhu, protože, jak jsem řekl, se řešil nejvíc. Ale nakonec to s "ním" bylo velice zajímavé. Jako každá druhá série, i tato měla nějakou výraznou ženskou postavu a tu si zahrála Mimiru. Tu jsem měl docela rád, trochu tu jinak docela ponurou atmosféru rozproudila občas dobrýma hláškama a vůbec, její nezastavitelnost stála za to. Bear je dalším, koho zmíním, taky dobrej týpek, typický dobrák, akorát moudrý, kde mě nakonec překvapil i jeho věk (velký plusový bod za opravdového dospěláka v hlavní roli =D). Sora, to byl zase takový badass, ovšem proč se tak choval mělo jasný důvod, který tu nevyspoilím. Subaru je jednou z posledních postav, které jsem ještě jakž takž měl rád, akorát tady zase trochu trvalo, než si takzvaně dupla. Ale měla spolu se Tsukasou největší roli, i když to tak nevypadalo.

 

Animace

Taková zajímavost, že tady jsem prostě viděl ještě doznívající éru starších anime. Design postav byl založený na menších očích a tak, čili to ve mě ihned evokovalo anime z let devadesátých. Samozřejmě, nebylo to tak extrémní, vliv nového století a s ním i novým druhem podání kresby tam byl, nicméně tohle musím trochu ocenit. Jinak to nebylo nic extra, takové normální provedení, s Bee Train ještě nemám zkušenost, takže tady jsem to okusil prvně. Ale špatné to nebylo.

 

Hudba

Pěkný, chytlavý opening a ending. Hudba na pozadí dodávala jiskru záhadnosti. Tohle se mi líbilo, po této stránce velmi dobré. Co velmi, sakra dobré! Ještě teď mi to zní v hlavě. Zatím jeden z nejlepších hudebních doprovodů, co jsem kdy v nějakém anime zažil.

 

Vyhodnocení

Být to anime 12 epizodové (má 26 epizod), kdy by se začátek urychlil a ze zbytku vybralo to nejlepší, bohatě by to stačilo a mohlo to mít i vyšší hodnocení. Takhle se jedná bohužel o trochu protáhlejší sérku, občas nudnou s ovšem pevně daným a neměnným dějem, s trochu podivným koncem, ale počítám, že OVA a další série řeknou víc, je toho hodně, co se musí zkouknout. Nicméně tedy hodnotím spravedlivě 3/5*.

Doporučuju rozhodně všem, co mají rádi anime z prostředí her, ale zároveň těm, kteří nejsou moc nároční a vystačí si s trochu pomalejším a záhadnějším anime.

 

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.