Kategorie: Anime

Higurashi no Naku Koro ni Kaku Outbreak

Higurashi no Naku Koro ni Kaku OutbreakPoslední střípek, který bylo možné vymlátit z velice známé a slavné série Higurashi no Naku Koro ni, přinášející novou 50 minutovou OVA epizodu o viru, který zasáhl Hinamizawu a lidi kvůli němu postupně ztrácí rozum a jdou proti sobě. Kei s Renou se rozhodnou proti němu bojovat, zachránit tak svoje nejbližší a z vesnice utéct.

Předem jsem si o tom nic moc nečetl, nicméně jsem zaslechl, že to bude pecka, takže jsem něco takového očekával. Sice jsem si říkal, jestli se z Higurashi dá ještě něco vůbec vytřískat, když si zejména druhá série a příšernosti typu Rei či Kira už náměty cucaly z prstu. Ale došlo k tomu, že asi ještě bylo co, takže vznikla tato krátká, 50-minutová OVA.

    

Příběh nás zavede zpět do Hinamizawy a rovnou do děje, kdy byla vesnice uzavřena, protože se zde údajně ovjevil jakýsi virus. Tento virus je samozřejmě opět blíže spojený s kletbou Oyashira, čili nic nového. Samozřejmě, hrdinské trio - Kei, Rena a Mion - to začnou hned řešit a zjistí, že byla Satoko vybrána jako oběť, kterou chtějí vesničané, kteří kvůli viru ztrácejí pomalu sami sebe, obětovat. No a začíná menší záchranná mise plná promyšlené taktiky, násilí a nakonec i vyvrbení, co to ten virus vlastně je zač a že je do něj nakonec zapletena celá vláda a vše kolem něj má tak nějak logické vysvětlení, jenž nebudu samozřejmě prozrazovat.

    

Abych řekl pravdu, docela mě to zklamalo. Možná podle trailerů to mohlo vypadat peckoidně, ale ve výsledku se jednalo o nepříliš záživnou dvouepku, kde se půl dílu kecalo, čtvrtinu se něco dělo, kdy aby se neřeklo, vystříklo mezitím trochu krve, a jinak zbytek byl o popisování viru a přeskakování v čase před a po jeho vypuknutí. Sice to byl pěkný návrat zpět do Hinamizawy, ale nepřinesl nic úchvatného. A samotný konec byl, aspoň dle mě, jedno velké WTF (apokalypsa mi přijde trochu přehnaná).

Zpracování taky není na kdo ví jak vysoké úrovni. S OVA si mohli vyhrát, místo toho je tu taková jednodušší kresba i animace. Hudba zůstává stejná, jako v sériích, sice parádní, ale nic, co by tomu nějak závratně přidávalo. Jenom tedy závěrečná skladba s názvem "Dear You" mě nadchla.

Co říct na závěr? Necítím, že bych z toho padal na zem. Na druhou stranu, zase to nebyla taková tragédie (nedá se srovnávat s Kirou, ovšem Rei mělo v půli o trochu zajímavější děj) a ve výsledku to bylo i takové příjemné odpolední pokoukání. Ale nic víc. 3,5/5*

Komentáře

Přidat komentář >

, - odpovědět
Poslední střípek? Pochybuju =)
Higurashi se bude ždímat dokud budou lidi kupovat DVD/BD.