Kategorie: Anime

Kamisama no Inai Nichiyoubi

Kamisama no Inai NichiyoubiPrvní moje dokončená letní anime série. Takové trochu netradiční fantasy představující post-apokalyptickou atmosféru zasazenou do světa, který opustil Bůh a místo něj existují vyvolené existence, které mají za úkol dát zemřelým věčný klid a pohřbít je - hrobaři. A hrobařkou je i mladá dívka Ai, která chce zachránit svět.

Nacházíme se v době, kdy Zemi opustil Bůh. Všichni, kteří měli umřít, umírat přestali a změnili se v nemrtvé, kteří časem začali ztrácet sami sebe a měnili se v nemyslící pochodující existence. 11-letá Ai žije poklidným životem ve vesnici spolu s ostatními lidmi a to, co se děje mimo vesnici, tak řešit nemusí. Nicméně je údajnou hrobařkou, která má za úkol pochovávat mrtvé. A protože ve vesnici není koho pochovávat, den za dnem pouze vykopává nové a nové hroby. Jednoho dne však přichází do města neznámý člověk, který se překvapivě jmenuje stejně, jako údajný otec Ai, který kdysi zmizel. Osud Ai a celé vesnice se chystá změně.

Abych nepopisoval komplet první díl, zkrátil jsem to tak, abych zároveň zachoval i případná překvapení, kterých je v tomto anime požehnaně. O titulu jsem si předem nic nečetl, tak pro mě téma post-apokalyptického světa, ve kterém Boha nahradily existence nazvané jako hrobaři, bylo velkou novinkou. Hlavní hrdinkou je tu Ai, která se překvapivě na svůj nízký věk i tak nějak chová, i když, pořád je to tu ovlivněné a tak je přeci jen mírně chytřejší, než by měl kdokoliv v 11 letech být. Ale stále snesitelné a vcelku naturalistické. Jak jsem již zmínil, tak tato dívka je tedy hrobařkou, čili má za úkol pohřbívat mrtvé a dát jim věčný klid. Už od začátku je to plné zvratů, kdy se ani pořádně neví, kdo na jaké straně stojí, protože se zejména ústřednější postavy ze začátku chovají všelijak, že to pořádně mate. Nicméně pak po pomalejším začátku následuje dobrodružná cesta z místa na místo a na každém se odehraje nějaký ten menší příběh.

    

Příběhově to tu tedy máme rozdělené na 5 částí. Pokud si nechcete nic prozradit, vše pod kurzívou nečtěte, ale žádný výrazný spoiler to není.

První se soustředí na takové to menší seznámení se zejména hlavní postavou, ale objevují se zde i zbylí dva členové uskupení, ve kterém pak započnou společnou cestu za záchranou světa, což je zejména cíl Ai. Následuje příběhová část ve městě mrtvých, Ortusu, posléze část, kde je Ai unesena do podivné školy jménem Gola Academy, ze které není úniku a nakonec je to krátký příběh z místa, kde se rodí hrobaři, na který navazuje závěrečná část o místě uvízlém v čase.

Celkově příjemně rozdělené, kdy se arcy zbytečně netáhnou a mají vcelku i rychlá vyvrbení, vysvětlení a opodstatnění. Hodně se to tu soustředí na lidské myšlení a vnímání "nového světa", spojeného s příběhy postav jednotlivých arců. Co se mi líbilo, zaměřuje se to tu taky hodně na rodičovství obecně, hlavně v prvním arcu to bylo hezky vyobrazeno. Málokteré anime to takhle zdůrazňuje. Jen škoda, že nakonec nedošlo na moje oblíbené zombie, které se nakonec ukázaly jako vlastně zanedbatelnou částí a není pořádně ani známo, jak to s nimi doopravdy je, i když, asi to zombie v pravém slova smyslu nebudou. Jinak to není žádná komedie, žádné ecchi, prostě jsou tam brány věci víc vážně, ale na druhou stranu to je takové klidné, nenásilné. Prostě pěkné, nerozhodí to náladu, ale ani zároveň nezpůsobí facepalm. I když se myšlenka záchrany světa zdá poněkud na první pohled omšelá.

      

Zpracování je nádherné. Nemá smysl se zamýšlet nad studiem Madhouse, protože to opravdu umí. Má na krku hromadu různých titulů a u každého dá dohromady jak skvělé pojetí příběhu, tak i následné grafické zpracování, jenž bylo v případě KamiInai lehce kýčovité, ale mně se to hodně líbilo.

Hudba taktéž výborná. OST  byl luxus, který dodal ději ještě větší šťávu a vychytal všechny důležité okamžiky. Opening i s endingem super, rád jsem si zejména opening zpíval. A ještě jedna věc z openingu - lehce spoilí.

    

Shrnu to. Velice zajímavé, na srdci hřející a prostě povedené anime, které ukázalo tak trochu jiné fantasy, než jsme zvyklí. I když zde bylo nakonec těch "magických" prvků víc, než jsem čekal, účel to i tak splnilo a přineslo tak další anime, které ovšem neocení úplně všichni (hype kolem toho rozhodně není). I tak, jelikož manga stále vychází a zatím má sotva 4 volumka, podle toho vypadá i zakončení, které spíš působí tak nějak neukončeně a otevřeně (co bude se záchranou světa?) a kdo ví, jestli bude někdy další série. Rozhodně to nebude hned, vzhledem k manze. I přes to, jeden z titulů léta, který jsem jel rád, bavil mě a prostě si mě to získalo.

Za ten menší podraz s koncem a celkově, za trochu klišoidní pojetí konce, si to zasluhuje "pouze" 4/5*, což je ovšem moc dobré hodnocení. Chtělo by to takových anime víc.

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, - odpovědět
Měla jsem ho obřím písmem na letním seznamu, hrozně jsem se na něj těšila a nakonec mi zatím leží, protože jsem se začala v půlce druhého dílu bát, že mě to hrozně zklame. (to dělám normálně, že se bojím anime). Teď se bojím mnohem méně a brzy ho zhlédnu, díky :)
, - odpovědět
KamiInai nedostane další sérii... tohle byla jednorázovka =)
I když to imo bylo jedno z nejlepších anime sezóny (imo dokonce best z nepokračování), tak ten konec byl konec =)