Kategorie: Anime

Mawaru Penguindrum

Mawaru PenguindrumDo tohoto anime jsem šel na základě AMV, které bylo temněji a depresivněji laděné a ačkoliv jsem si z něj vyextrahoval přibližný děj, nenechal jsem se tím ovládnout a i přes možné spoilery se na to podíval. Očekával jsem tedy depresárnu, případně těžce psychologické dílo, ale místo toho se mi dostalo něco, co jsem neočekával.

Příběh vypráví o třech sourozencích, dvou bratrech a jedné sestře, která je ovšem smrtelně nemocná a neexistuje žádná možnost, jak ji zachránit. Tedy, nakonec se jedna najde, ale ta souvisí se zázrakem, který sice přivede jejich sestru opět k životu, ale naoplátku se budou muset vydat po stopách tajemného Penguindrumu, o kterém vědí jen to, že je k nim může zavést jistá dívka. A tak se začíná jejich hon po něčem, co odkryje a proplete nejen jejich osudy.

    

Z hlavních postav tu máme tedy dva bratry, Shoumu a Kambu, jejich sestru Himari a k tomu tedy dívku, kterou se rozhodnou pro začátek sledovat a to Ringo. Nevyjímaje ani Himari, která je takovou docela k ničemu a vlastně se bude celý děj točit hlavně okolo ní, má každý z nich vlastní povahu, i cíle. Samotná Ringo je třeba na první pohled normální stalkerkou sledující zase další z postav, ale později se ukáže, že k tomu má jistý důvod, který je ať už jakkoliv ze začátku nepochopitelný, postupem času se odkryjí další souvislosti. A to samé platí i pro další postavy. I ty, které spolu ze začátku nemají moc společného, spolu budou mít společných věcí až moc a vše opět směřuje ke kořenům příběhu. Vytváří se nám tu tak komplikovaný příběh, kde vše souvisí se vším. Postavy jsou výborně napsané, kdy každá z hlavních, či vedlějších má nějaký svůj příběh a důvod pro to, jak a proč jedná zrovna svým způsobem. Jinak je výborně řešená i minulost, kdy opravdu nic nezůstane utajeno a i přesto, že se vše odkrývá postupně, na vše padne jasná odpověď. A to neluvě o neustálých a nečekaných zvratech.

Ačkoliv postupem času se zde začínají vyskytovat prvky, které přestávají bohužel dávat smysl a pokud nějaký mají, tak hluboký natolik, že i plné soustředění vyžaduje ještě zamýšlení se mimo vše kolem.

    

S komplikovaným tématem souvisí i zpracování, které se ubírá různými symboly a až uměleckými zobrazeními určitých situací, což jim v mnoha případech ubírá na realističnosti. O realističnosti se zde ale mluvit celkově nedá, za což mluví už jen třeba fakt, že zde figurují podivní tučnáci, kteří jsou spíš takovou komediálnější vložkou a ať už se příběh ubírá lehčí, či temnější částí, je možné je vidět dělat všemožné vylomeniny, mezi což patří i četné prohlížení si neslušných časopisů a prostě dalších takových nesmyslů. Použitelní jsou hlavně ze začátku příběhu, ale pak fungují víceméně jen na pozadí a napodobují postavy v popředí, které jakoby mají představovat. A hlavně, nikdo, kromě k nim přidružených postav, je nevidí. Celkově se těžko o tomto anime mluví pro jeho složitost.

Animačně už jde ale o poněkud jednoduché zpracování, které navíc skoro až nadužívá recyklace mnoha již použitých animací. Ačkoliv cíleně a často v rámci komediální vložky. Hudebně se to blýsklo hlavně, co se týče soundtracku jako takového a pak jedné chytlavé skladby omílané v rámci určité části.

Je to zajímavé a složitě propletené anime, které je zároveň i poutavé a osobně mě udrželo v pozornosti po celých 24 epizod. Jen těch věcí, které ve výsledku nedávaly příliš smysl, se sešlo nakonec příliš a vytvořilo trochu nevysvětlitelný guláš. I přesto si myslím, že není vůbec chybou se podívat už jen kvůli té složitosti a precizní propracovanosti. Nebylo to nakonec to, co jsem očekával, ale i přesto to docela příjemně překvapilo a zabavilo na nejedno odpoledne.

Mé hodnocení: 8/10

    

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, - odpovědět
Mi se Mawaru líbilo hodně! Přijde mi, že to je tak trochu magický realismus a že to rozhodně není jen na jedno podívání. Někomu to asi přijde pseudofilozofické, ale co! Já si to užila :)