Kategorie: Anime

Munto

MuntoZkráceně jinak sérka s dlouhým názvem "Sora wo Miageru Shoujo no Hitomi ni Utsuru Sekai" a zároveň jedno z ještě moe kresbou nezkažených děl od studia KyoAni, které mě ovšem docela dost nudilo a proto jsem se radši soustředil na zpracování. Nicméně "advetní" anime s fantasy a magickou tématikou mám za sebou.

Příběh

Akuto je síla, která dokáže vytvořit všechno a kterou pro svojí existenci využívají lidé nebes, jenž žijí v paralelní dimenzi. Tuto sílu ovšem postupem času ztrácí. Munto, král nebes, se proto vydává hledat dívku jménem Yumemi, která jako jediná dokáže zachránit nejen celé nebeské království, ale tím i reálný svět před jistou destrukcí.

Toto jsem opravdu nevěděl, jak popsat, nenalézal jsem slova. Ale dal jsem dohromady tedy kloudný popis a teď se vrhnu do rozebírání příběhu. Jak jsem již řekl, je to anime o dvou rozdílných světech, které jsou ovšem svým způsobem propojené a existence jednoho závisí na tom druhém. Takže tu máme normální, reálný svět a ten vysoko na obloze, který ovšem kdysi dávno lidé nebes zapečetili, takže je vlastně v jiné dimenzi a není možné jej vidět. Nicméně pak tu máme hlavní hrdinku, která jako jediná na obloze vidí obrysy létajícího království, což už samo naznačuje, že bude vyvolená. Ano, zní to možná zajímavě, ale bohužel to byla docela nuda, aspoň pro mě. Přišlo mi to prostě nezáživné a hlavně v plno případech nelogické. Když nepočítám pár chvil, které jsem byl schopen trochu vnímat, celé to bylo o tom, že v reálném světě hlavní postavy něco dělaly, pak se to přesunulo do toho světa v nebesích, kde se zase válčilo, protože Munto chtěl tu energii jménem Akuto obnovit, ale proti tomu se stavilo nějaké společenství, či co, které mělo za úkol kontrolovat veškeré aktivity v království. Prostě stáli si za tím, že svoje činy, což mělo v důsledku ztrátu právě té drahocenné energie, musí lidi pykat a prostě tady se ukázala i ta forma zla, záporáctví, kdy jim bylo nějak jedno, že pak zaniknou oba světy. A pak teda Yumemi, postupně se dostávající do tohoto světa a vše napravující, nemá cenu nic tajit. Takový dějový guláš, který jsem bohužel nestrávil, nebavilo mě to a jsem rád, že už to mám za sebou. I těch poměrně neobvyklých 9 epizod na TV sérku bohatě stačilo k tomu, abych se pekelně nudil. Ještě dodávám, že tam není ani fanservis, ani romance, prostě nic, co by teda aspoň nějak uhrávalo svůj charakter. A to mě ještě čekají 2 OVA a film, tak jsem zvědavej, co se z toho vyklube, ale nevěřím v to.

 

Postavy

I přes špatný děj tu přece jenom byla nějaká světlá stránka a to hned hlavní hrdinka, Yumemi, jenž mi naprosto sedla a musel jsem se nad ní rozplývat. Hodně mi připomínala svým vzhledem Misuzu z Air. Ta byla tedy navíc tou vyvolenou a později zachraňovala svět. Další postavou byl již zmíněný Munto, což byla taková podivná postava, ani nešlo nejdřív říct, jestli pozitivně smýšlející a nebo negativně. Ale anime se jmenuje po něm, tak byl důlěžitý (ehm, ehm...). Kamarádky Yumemi, Suzume a Ichiko, které se později taky dostaly do jiné dimenze, byly dalším těžko stravitelným kouskem, protože Suzume byla taková podivná... no, polo-loli, či co to bylo a Ichiko zase postava holko-kluk, které nemám rád a která navíc měla takovej trochu silnější vztah k hlavní hrdince. Mimo tyto postavy tu ještě byl třeba Gass, strážce přechodu do jiné dimenze, který se stejně nějak nedržel svého určení a přidal se na stranu "dobra" a takové nevýrazné. Prostě špatné i tady. Záporák tu taky byl, jméno si nepamatuju, ale ukáže se hned a jde to poznat.

 

Animace

Toto anime jsem si spíš než pro zajímavost k ději dal kvůli zvědavosti na vizuální stránku. Kyoto Animation mívalo svoji kresbu, kterou aplikovalo na svoje starší díla (2009 a starší) a tady to nebylo výjimkou. Prostě již žádná taková K-On-izace, kterou teď cpou všude a která dělá ze skoro každého jejich nového anime moe srajdu, což mě teda nesedí absolutně. Tady ještě aplikovali tu svojí typickou úpravu, zejména designu postav, jenž připomínal Clannad apod., což se mi na jejich stylizaci strašně líbilo. Aspoň po této stránce jsem si něco trochu užil a hlavně bylo vidět, jak s kresbou trochu během děje experimentovali, takové nepatrné detaily, kterých jsem si ale dobře všiml.

 

Hudba

I přes všechna negativa to mělo dobrý opening, ending ušel a hudba na pozadí docela sedla. Prostě KyoAni umí v ohledu vizualizace, ale i hudby, dělat divy.

 

Vyhodnocení

Anime s jednoduchým, ale nepříliš záživným dějem, normálními postavami a ničím zvláštním, co by zvedalo ze židle. I tak ale nic odpadního, nicméně bohužel, já se dobře nebavil.

2,5/5* za snahu a vizualizaci.

Doporučit můžu asi tak všem, protože to není nic dlouhého a tím pádem ani závazného. Pokud máte rádi jiné dimenze a souboje výhradně uvnitř jejich světů, čili ne žádné války s reálným světem, třeba si na tom něco najdete.

      

    

    

 

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.