Kategorie: Anime

Oretachi ni Tsubasa wa Nai

Oretachi ni Tsubasa wa NaiObskurdita? Těžký fanservis? Více hlavních postav a nakonec i podivný mix dvou žánrů? Toto anime přináší vše uvedené. Podíváme se do osudů tří protagonistů, kteří jsou ovšem jistým způsobem propojeni, ačkoliv se každý z nich pohybuje jinde a má i úplně jinou povahu.

Toto anime se těžko popisuje nějak jednoduše, proto bych se namísto toho vrhl k detailnějšímu a obsáhlejšímu popisu, ve kterém ovšem nemohu k povaze anime říct úplně vše. Máme tu v samotném základu tři protagonisty. Hayata, Shuusukeho a nakonec Doru. Všichni tři se liší svými povahami, ale i prostředím, ve kterém se pohybují. Každý z nich tudíž řeší trochu jiné problémy. Hayato se věčně potýká s náhlými odchody do fantasy světa, kde bojuje jakožto nejmocnější bojovník proti zlu a spojuje si dívku jménem Asuka s tamější, stejnojmennou princeznou. Shuusuke se zase setkává se spisovatelkou Hiyoko, které se zaváže napsáním recenze na její nepříliš úspěšná díla. A nakonec Dora, který žije ve světě pouličních gangů, stále si hledá nějakou práci a jednoho dne dostane za úkol pomoct roztomilé, byť lehce zvrácené Naru, najít její kolo, které jí někdo odcizil.

  

V základu tu tak máme kromě protagonistů i nejednu důležitou dívčí postavu, které se samozřejmě rozšiřují ještě o pár vedlejších. Je tu tak na výběr z nejednoho archetypu, ale i typu. A popravdě, už od začátku se zde nešetří opravdu těžkým fanservisem, který i přesto, že děj sám o sobě mnohdy nemá moc hlavu ani patu, ukazuje vše, co je mezi těmito dvěma body (hlavně necenzurovaná BD verze). Čímž se dostávám k tomu, že ačkoliv se dle popisu může zdát, že je vše pevně dáno, není tomu tak. Kromě toho, že je pozadí poněkud obestřeno tajemstvím a důvod, proč třeba Hayato stále mizí do onoho světa, není podložen, se zde objevuje i podivný jev, kdy se protagonisti navzájem proplétají hlavně schopností vtělit se jeden do druhého. Tudíž v jednu chvíli může být najednou myšlenkově z Hayata Shuusuke či Dora a samozřejmě, existují i ostatní kombinace. Vzniká tak docela velký zmatek, který prostě ten smysl dost často nedává.

Většina série tak pobíhá v neskutečném WTF, kdy se spojuje fantasy s normálním světem, do toho až mnohdy extrémně dotažený fanservis, který dojde v jednu chvíli i na samotnou hentai hranici. Zasazení je z velké části do pouliční atmosféry a tudíž to připomíná trochu třeba takové Durarara!!, jen ochuzené o fanservis. Nicméně i přesto se to v těch nesmyslech netopí, naopak se ukáže, že vše v tomto anime dává smysl a to poněkud prostý, jen je to trochu jinak, než člověk může po celou dobu očekávat. To z toho nakonec dělá něco, co si zaslouží označení „originální námět“. Dílo je přitom adaptací vizuální novely od studia, které má na svědomí i Shuffle!, který je sice taky docela originální, ale jinak generickou harémovkou. No, odráží se to každopádně i v designu postav.

  

Zpracování je na velice dobré úrovni, krásný design postav, všechno v pohodě, nemám opravdu co vytknout. To samé hudba, kde nezklamala jak ta ambientní, tak ani ta co se týče openingu a hned několika endingů.

Celkově musím říct, že mě toto anime pořádně překvapilo. Přineslo něco originálního, ačkoliv se tato originalita většinu série skrývá za těžkou obskurditou a tunou fanservisu. I když jsem v jednu chvíli nevěděl, co od toho očekávat a zda to má vůbec cenu dokoukávat, nakonec nelituji toho času stráveného u celkem 12 epizod.

Hodnotím tudíž jako 7/10.

Doporučuji těm, kteří nehledají standard s jasně a pevně danou příběhovou linií, ale chtějí okusit něco trochu jiného a nebojí se menší obskurdity, či počátečního nechápání. Případně těm, kteří ocení opravdu tunu mnohdy těžce perverzního fanservisu.

Komentáře

Přidat komentář >

, - odpovědět
Ok, plan na vikend je dany. Dik za echo.