Kategorie: Anime

Podzimní anime tituly 2013

Podzimní anime tituly 2013Další sezóna se naplno rozjela a s ní taktéž další výběr anime titulů, z nichž si některé zaslouží nějaké to povšimutí. V tomto díle si shrneme: Kyoukai no Kanata, Kill la Kill, Log Horizon, Golden Time, Little Busters! Refrain, Yowamushi Pedal, Non Non Biyori, Galilei Donna a NouKome.

Kyoukai no Kanata

KyoAni ani tuto sezónu nezahálelo a po Free!, které znechutilo velkou většinu mužského publika zdravé orientace, přišlo s trochu pro ně netradičním námětem, vyprávějícím o středoškolákovi Akihitovi, kterak jednou spatří na střeše dívku, která se zřejmě chystá spáchat sebevraždu. Jen, co jí to začne rozmlouvat, ho ale ta dívka, jménem Mirai, probodne podivnou zbraní, jenž zformovala pomocí své krve. Nicméně Akihito nezemře, protože je takzvaný dreamshade. V tomto anime je prostě svět, kde žijí lidé i nelidé tak nějak v symbióze, až na samozřejmě zlé duchy, kteří se čas od času objeví a právě lovci, z nichž jednou je i Mirai, mají za úkol je zneškodnit. Ale jsou tu i takové existence, které jsou napůl "ti zlí" a napůl normální lidé a mají i povolení žít normálně mezi lidmi, protože nejsou nebezpeční. No, z prvních dvou dílů zatím nevím. Styl zůstává typicky KyoAni-ovský, nic moc se nemění, námět je ovšem docela zajímavý, postavy taky, takže by z toho mohl být celkem solidní, či při nejhorším alespoň koukatelný titul.

    

 

Kill la Kill

Adaptace díla od autora Tengen Toppa Gurren Lagann, jenž nás přivádí do města, kterému vládne zdejší akademie, jenž zároveň rozhoduje o osudu zde žijících lidí. Vyvolení mají možnost využívat speciálních uniforem, které jim dávají nadlidskou sílu a moc. Ryuuko přichází na tuto školu, aby zjistila, kdo zabil jejího otce. Jejím jediným vodítkem je čepel z velkých nůžek, jejichž druhou část má evidentně i zdejší prezidentka Satsuki. Opravdu těžko popsatelné, protože tohle je rozhodně ta největší magořina celé sezóny. Ale na druhou stranu, dobře vypadající magořina. Celkem zajímavý nápad s těma uniformama, které dávají velkou moc, oproti tomu ta záhada okolo otce Ryuuko, mnoho šílených postav a vše zasazeno do ještě šíleněji podaného prostředí a děje. No, to se dalo od autora TTGL očekávat.

    

 

Log Horizon

Titul, který jsem osobně očekával asi nejvíc, protože jeho popis se velice shoduje s dějem v SAO. Hlavní hrdina, Shiroe, se probírá a zjišťuje, že se ocitá na neznámém místě. Dochází mu, že je to herní prostředí, které se umístěním navíc velice podobá Tokyu. Kromě něj je tu spousta dalších lidí a všichni jsou stejně zmatení, jako on. Díky tomu, že je to přeci jen evidentně prostředí MMORPG hry jménem Elder Tale, se spojuje s lidmi, které zná a společně se chystají zjistit, co se vlastně stalo po poslední aktualizaci hry, která způsobila tento podivný fenomén, jenž si lidi budou pamatovat pod názvem Apokalypsa. Jednoznačně zajímavé. Ano, téma nemožnosti se odhlásit ze hry, je už značně ohrané (.hack, SAO), nicméně zde to vyrovnává fakt, že vlastně nevíme, zda všechno kolem je opravdu jen prostředí hry, respektive nevíme vůbec nic. Hlavní hrdina vypadá rozumně, ostatní postavy taky... Očekávám velice zajímavý vývoj děje.

    

 

Golden Time

Tada nastupuje na vysokou školu právní, kde se chystá započít nový život. Nicméně je zdejší systém zmatený a on nikoho kolem nezná. Setkává se naštěstí s Mitsuem, který je v úplně stejné situaci. Seznamuje se později i s bohatou dívkou Kouko, která je Mitsuem přímo posedlá a nehodlá se ho za žádnou cenu vzdát. No, lehce popsáno a rozhodně musím říct, že tohle vypadá hodně dobře. Jedná se o dílo od autora Toradory, čili se předem dala očekávat nějaká lepší kvalita a dle prvních epizod tomu tak i je. Není zde střední, ale vysoká škola, což je oproti klasickým titulům ze školního prostředí lehká změna. Myslím si, že tohle má velkou naději na dobrý vývoj děje, už jen z pohledu, že hlavní hrdina tak nějak stále hledá sám sebe, což vlastně platí i o ostatních hlavních postavách. Očekávám dobrou romanci.

    

 

Little Busters! Refrain

Druhá série Little Busters!, která by ohledně příběhu měla vypadat slibněji, než první série. Opět se tu setkáváme s partou středoškoláků, kteří zformovali baseballový tým a opět se také chystáme sledovat osudy jednotlivých členů, tentokrát v době, kdy jim zbývá poslední půlrok na škole, než všichni odmaturují. Dle první epizody to už začíná hrát na velkou záhadnost, ovšem nemůžu říct, že by se to zatím od první série nějak extrémně lišilo. Ale již se zde objevilo pár prvků, které čpí velkou záhadností a otevírají tak cestu k objasnění některých nejasností, které padly už během první série (např. doufám, že tam konečně bude věc ohledně toho "tajemství světa"). Navíc tu konečně začalo i něco jako náznaky romantiky.

    

 

A teď se přesuneme do druhé kategorie, tzv. kategorie potenciálních shitů a dropů.

 

Yowamushi Pedal

Sakamichi je velký otaku, který nastupuje na novou střední školu. V minulosti to nikdy neměl lehké, protože jeho zálibu v anime a manze nikdo nesdílel. Zde se chystá připojit do anime klubu, nicméně zjišťuje, že byl z důvodu nedostatku členů zrušen. Když se vydává ze školy na kole do Akihabary, setkává se se Shunsukem, taktéž studentem a cyklistou, který chce být ve svém oboru nejlepším. Prostě tady to bude jasně anime o cyklistice. Sice takový titul už existuje, s názvem Over Drive, který jsem tedy osobně neviděl, ale proč ne? Vývoj děje může být zajímavý, já mám kola rád a ve spojení s otaku hrdinou to může být vcelku dobré. Jen se mi zde ta první epizoda neskutečně táhla, ale dám tomu šanci a uvidí se. I když, nějak podezřele mi to připomíná Free!, hlavně pojetím tématu a některými záběry. Ale snad je to jen má mýlka.

    

 

Non Non Biyori

Pořád hledám nějakou alternativu k příjemné sérii Natsuiro Kiseki a tak se většinou chopím titulů, kde by hlavními hrdinkami měly být dívky. Tento titul vypráví o tom, jak se dívka jménem Hotaru přistěhovala spolu s rodiči z Tokya na venkov, kde nastupuje do školy, která má pouze jednu třídu a celkem 5 žáků. Poznává zde svoje spolužačky, každou rozdílného věku, se kterými se chystá trávit většinu svého času. Zní to sice dobře, ale faktem je, že je to takové pomalé a o ničem. Táhlé záběry, do kterých občas naskočí nějaká scénka, při které se hlavní hrdinky o něčem dohadují (třeba o tom, jestli žijí či nežijí na venkově). Takové trochu divné, dělí se to navíc na několik částí, kdy v každé z nich se řeší něco jiného. Nevím, zkusím to jet dál, ale nedávám tomu moc naděje.

    

 

Galilei Donna

Tak tohle je opravdu těžko popsatelné, protože sám jsem většinu dílu nechápal, o co tam jde. Nicméně, co jsem pochopil, příběh nás zavadí kamsi do budoucnosti do Itálie, kde jsou potomci slavného Galilea pronásledováni nějakou organizací, která je chce prostě odstranit. Těmi potomky jsou tři dívky, z nichž každá se zaměřuje na něco jiného a vlastně nejdou ve šlépějích svého předka. No a jejich rodiče se je kvůli ohrožení rozhodnou uvrhnout pod ochranu. Prostě divné, v prvním díle nic neříkající a zmatené. Je mi jasné, že tohle bude chtít víc epizod na pochopení, ale už teď to vypadá na těžké sci-fi, když vezmu v potaz fakt, že jedna z hrdinek si zkonstruovala létajícího velkého cosi (mecha?). Je to navíc originální tvorba, bez předlohy a s designem charakterů totožným s tím v SAO (A-1 se nezapřou). No, nevím...

    

 

Ore no Nounai Sentakushi ga, Gakuen Love Comedy o Zenryoku de Jama Shiteiru

Tak tohle bude těžko zkousnutelný oříšek, jelikož se jedná o těžkou komedii, kde hlavního hrdinu každou chvíli zastihne stav, kdy dostane na výběr ze 2 - 3 možností a to velice bizarních. A pokud si odmítne vybrat, zastihne ho taková bolest hlavy, že nakonec svolí. Tyto výbery mu dává jakýsi hlas jdoucí kdo ví odkud a vždycky se ozve v těch nejhorších situacích (třeba při rozhovoru se spolužačkou). Prostě hovadina nehorázná, která snad ani nemá obdoby. Sice začátek to má hodně dobrý, kdy se ukáže, že vlastně rozhodnutí zformovala svět, jaký ho známe dnes a krásně je zde vyobrazeno, jak se asi slavné osobnosti minulosti rozhodovaly a co následovalo (od Shoguna, přes Watta, až po Einsteina, prostě úžasné). Bohužel, pak tato úžasnost končí a nastupuje takováto debilita s ještě horšími charaktery. Viděl bych to ještě na jednu epizodu ze slušnosti a pak drop.

    

 

To by bylo vše. Ještě plánuju zhlédnout Pupa, což vypadá na nadějné hororové a psychologické dílo, ale prozatím nikde není zmínka, kdy to má vyjít, takže doplním později. Prozatím je to těchto 9 titulů, které vyšly zhruba tak 50:50. Ale aspoň se zde našly ty, které rozhodně budou stát za sledování i nadále, což je dobře vzhledem k tomu, že jsem původně neplánoval skoro nic.

Recenze z druhé ruky, které jsem představil minule, dělat už nebudu, jelikož se neosvědčily a jedině jsem vás vesměs ládoval mylnými informacemi.

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, miss odpovědět
Chybí ti tu Dia no Ace :DD
odpověděl(a)
Sportovní anime o baseballu? Jen, ať chybí dál. Stačí mi Yowamushi Pedal, které od druhého dílu jaksi stalluju.
, - odpovědět
Jenom devět? Trochu flákáš...
Jinak Log Horizon... mám pocit, že tam bylo řečený, že svět Elders Tale byl navrženej podle Japonska celkově.
Non Non Biory... eh... nwm nějak kde začít. Ale pokud odstraním subjektivní názor, že to je nejlepší anime tohohle roku... 8? Asi 8? Jako... srsly? Promiň, ale trochu moc velkej miss dat 8 z 5. A druhá věc je, že je to pomalý a o ničem. To prakticky mělo být o ničem a pomalý je to taky schválně. Tím to má dotvářet celkovou atmosféru.
Galilei Donna... eh... A-1 s nejlepšíma originálkama... Ale tak nevadí... beru, že to může působit trochu divně. Jenom až na detail, že nejdou ve šlépějich svého předka... Hozuki jde celkem dost... ale spíš takovej detail.
NouKome... come on. It's awesome. Jako jasně... retardovaný to už víc být nemůže, ale právě tím je to tak parádní.
A Pupa nejspíš tuhle sezónu nepojede... má to problémy s tím, že je to moc násilný.Pravděpodobně odhozený až na další sezónu.
odpověděl(a)
tl:dr
odpověděl(a)
*Biyori
Dunno how could I fuck that up...
odpověděl(a)
Tak nejprve bych chtěl zdůraznit, že se jednalo o první dojmy (tzn. jedna epizoda na sérii). A 9 věcí je až moc, stejně mě opravdu baví ani ne třetina, zbytek jedu z donucení.
Non Non Biyori jsem si počínaje druhým dílem docela oblíbil a jedu to dále, bezva oddychovka.
Galilei Donna jsem pobral až během druhé epizody a tak ten detail byl docela evidentní, i když se to ukázalo už ve zmatené první epizodě.
K NouKome by nebylo ani třeba dalšího komentáře, ale znám lepší komedie s retardovaným humorem, které jsou narozdíl od této aspoň trochu vtipné.
A Pupa mě mrzí, spolu s Log Horizonem jsem se na to těšil nejvíc. Ale co se dá dělat, hlavně, že není zrušenej.
odpověděl(a)
Chápu první dojmy... proto jsou to jenom poznámky. Až na Biyori, kde těch 8 žáku je vyloženě výtka...
, - odpovědět
Zrovna včera jsem si na svůj drahý blog sepisovala, co z podzimu chci vidět a jak to tady čtu, tak jsem si zase na seznam napsala samé krávoviny (ale stejně se na ně podívám :D Hlavně jsem čím dál tím zvědavější na anime s Chocolate. Doteď jsem četla samé pozitivní reakce, ALE mám pocit, že lidi mají pozitivní reakce úplně na všechno 4 )
odpověděl(a)
Zrovna u Chocolate záleží na vkusu. Pokud má jeden rád šílené komedie, tak mu to možná sedne a když už nic, aspoň se pobaví. Já komedie moc rád nemám a už vůbec ne ty, které mi nepřijdou ani trochu vtipné. Ale lidé jsou samozřejmě vesměs sluníčkoví, takže nedokážou nahlédnout na věc z obou pohledů. 1
odpověděl(a)
Už jsem si pustila první dvě NouCome epizody a já to žeru :D Asi mám retardovaný smysl pro humor (nebo jsem sluníčko o_O), ale směju se tam každé hovadině a i hlas boha mě dostává do kolen. Tak jsem si pro jednou vybrala něco, co mi sedí ;) Ale naprosto chápu, že se to moc líbit nemusí, je to švihlý random.