Kategorie: Anime

Prison School

Prison SchoolSkupina středoškoláků, která je taky jedinými mužskými zástupci na jinak původně dívčí škole, je odsouzena za špehování k takzvanému „školnímu vězení“, kde se na ně chystají dohlížet tři proti nim těžce zaujaté členky školní rady a udělat jim ze života peklo. Jenže skupinka si toto zacházení rozhodně nehodlá nechat líbit.

Námět zněl už od počátku trochu bizarně a nedalo se od toho nic přímo očekávat, jako se spíš dohadovat, o čem něco takového vůbec může být.

Nejprve by bylo ale vhodné si představit hlavní postavy, které v případě vězňů tvoří nejhlavnějšího a zároveň i ze všech nejracionálnějšího Kiyoshiho, geniálního Takehita a pak ze začátku méně představenou trojici Joujiho, Shinga a ikonického Reijiho. I přesto, že ti poslední tři se ze začátku zdají jen jako čisté karikatury, každý z nich má nakonec taky svou vlastní povahu. Jouji má svou mravenčí farmu, Shingo se v nejednom okamžiku chová jako ten největší delikvent a Reiji zase úchylně ujíždí na tělesných trestech od jedné z hlavních ženských postav.

Ty tady zase tvoří charakterově celkem narušenou a psycho trojici, ačkoliv se v základu rozdílných charakterů neliší od hlavní mužské části. Vedoucí, Mari, dokáže ovládat jak celou školu (i přes své postavení), tak oplývá divnou schopností ovládat vrány. Ano, přesně takto to je. Každopádně výraznější zůstává Meiko, která prostě nemůže nebýt tím nejvýraznějším charakterem už kvůli svému poněkud dost exponovaném zjevu. Nakonec zůstává Hana, která se možná jeví na první pohled nevinně, ale uvnitř to je jedno velké zlo (ačkoliv velmi lehce zranitelné). Ženské postavy zde tedy netradičně zaujímají zejména zápornou feministickou roli, kromě tedy ještě dalších dvou, které to vyrovnávají svou kladnou podstatou a mezi ty ostatní tedy nepatří.

    

Děj se rozděluje hned na několik fází, kdy pokaždé jde o vymýšlení strategie, jak vše udělat tak, aby nevznikly zbytečné problémy. Máme tu tedy jak dočasný útěk za účelem setkání hlavního hrdiny s jednou z kladných hrdinek, tak třeba naopak snahu dokázat, že ti, kteří dělají to pravé zlo a snaží se o celkový vyhazov hrdinů, jsou právě ony členky školní rady. Mísí se to tu tedy nejrůznějšími geniálně promyšlenými strategiemi a samozřejmě těžkou konspirací. A musím říct, že je to pecka. Napětí, akce, těžké cliffhangery, nečekané zvraty a mnoho peprných chvil tu je záležitostí každého dílu, tudíž na nějakou nudu nezbývá vůbec prostor. Kromě toho, jak jsem se již zmínil ze začátku, se sem přidává i nemálo těžkých perverzních prvků, které se nebojí sáhnout mnohdy až na vrchol možností a nemožností, což celé už tak napjaté dějství neskutečně okořeňuje. Ačkoliv jakékoliv další okořenění probíhá často dost bizarním způsobem, samozřejmě vytaženým mnohdy na hranici, protože údery a chvaty některých postav použitých proti jiným by byly v normálním případě fatální. Co ale zůstává tím nejzajímavějším je pojetí komedie a vážnosti tak, že celé to zůstává zcela vážné a komediální prvky to tedy přidává skrz buď tu perverzi, či povahu některých situací, nicméně nevyzdvihuje ji tak, aby anime ztratilo svou čest.

Co jsem se dozvěděl z druhé ruky, zpracování údajně oproti manga předloze značně pokulhává a dokonce, že je až odpadní. Osobně jsem mangu nečetl, tudíž mi zpracování přišlo naprosto v pořádku, pěkně vykreslené a zanimované. Ohledně hudební stránky bych neměl mít žádné výtky, protože opening je výborný, to samé ending a taktéž hudba na pozadí. Jen tedy zpracování samotného openingu mi v některých částech přišlo trochu nesedící a sám bych dodal víc dynamiky, ale to je jen malý rýp do jinak výborného celku. Jen těch epizod mohlo být víc, protože potenciál na 24 dílné anime to rozhodně mělo. Ale bohužel.

    

Jak jsem řekl, anime nešetří vším, co dokáže upoutat pozornost a u mě osobně si tak vysloužilo status toho nejlepšího, na co jsem v letní sezóně 2015 vůbec mohl narazit. Zůstával jsem po celou dobu napjatý, oblíbil si většinu i záporných charakterů a těšil se na každý díl. Samozřejmě, Prison School si musí najít své publikum, protože jde o v mnoha částech těžce bizarní, leč logickou a promyšlenou záležitost. Já mám ale ve svém hodnocení jasno.

Mé hodnocení: 10/10

Stejně jako v případě Ore Monogatari!!, i zde se chystá live-action adaptace, kterou taktéž na blogu hned po jejím zhlédnutí zhodnotím. Vzhledem k zajímavému a dobře vypadajícímu výběru postav máme ale docela velkou naději, že to bude stát za to.

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.