Kategorie: Anime

Psycho-pass

Psycho-passDlouho jsme tu neměli nějaké opravdu kvalitní sci-fi a tak přichází Psycho-pass, pojmenované po stejnojmenném názvu hodnoty lidské psychiky. Opět něco z budoucnosti, kde hraje roli systém ovládající celé Japonsko, vysoká technická vyspělost, ale v první řadě je to o lidech, kteří se dle tohoto systému řídí a o odboru bezpečnosti.

Příběh

V budoucnosti Sibyl system ovládá celé Japonsko a je tak zaručeno maximální bezpečí pro všechny lidi. Fungují zde odbory bezpečnosti, podobné dnešní policii, kteří se snaží zavčasu určit takzvaný psycho-pass, který udává hodnotu lidské psychiky, určující zda člověk tíhne ke kriminálnímu činu a nebo ne. Akane nově nastupuje do odboru bezpečnosti a chystá se spolu s ostatními začít vyšetřovat řadu případů.

Máme tu tedy budoucnost se vším všudy, s nejnovějšími technickými vymoženostmi a věcmi v současné době nemožnými, čili základem je sci-fi žánr. Poté tedy ten Sibyl system ovládající Japonsko a s ním odbory a zase jejich vymoženosti pro určování lidských psycho-passů a tady to zase tíhne už k trochu detektivním ua policejnímu žánru. Ale kdo by řekl, že to může být natolik dobré? Příběh se ze začátku soustředí na Akane a její postupné navykání si na novou práci a s tím spojená i různá nepochopení, že třeba Dominatory, zbraně čerpající data ze Sibyl systemu, které určovaly právě ten psycho-pass, se aktivují jen, pokud má člověk vyšší hodnotu, než je 100. Nicméně pokud je hodnota nižší než 300, tak to člověka nezabije, ale jen paralyzuje a bude následně odsouzen v tom smyslu, že je poslán při nejlepším na nápravu (tedy, kromě nenapravitelných enforcerů, o kterých budu mluvit později). Pak je tedy jasné, co to udělá s lidmi, kteří budou mít nad 300. No, je to zajímavý nápad, který byl hodně efektivní. Navíc v samotném odboru to fungovalo tak, že tam mohli pracovat i lidé se zvýšeným psycho-passem. Tady se to pak následně dělí na inspektory a s nimi latentní zločince (latent criminals, neboli ti, jenž jsou určeni zločinci ale nechovají se dle toho) neboli enforcery, pracující ve dvojicích, kdy klasický inspektor je normálně svobodný a funguje jako vedení, zatímco enforcer díky tomu, že má vyšší psycho-pass, jen doplňuje inspektora a je stále pod dohledem a tím i svým způsobem vězněn. To by, myslím, k popisu systému mohlo stačit. Pak se tu řeší pár případů, z nichž poslední je o tom, že existují i lidé, na které zákon neplatí, protože ať už udělají jakýkoliv trestný čin, jejich psycho-pass se nezvýší, paradoxně mnohdy ještě spíš ubyde. Příběhy jsou poutavé a zajímavé je jejich řešení, tu taky nastupuje hodně ten detektivní žánr. Jinak je atmosféra taková dost temná, čili nic pro čajíčky, o čemž mluví i fakt, že anime běželo v noitaminA bloku, který se snaží své tituly rozšířit i mezi jiné publikum. Už to samo o sobě byla tak nějak záruka kvality, ale anime i tak ukázalo neskutečný potenciál s výborným nápadem a dějem. Temné, drsné a nemilosrdné. Bohužel, jediný problém, který jsem tu měl, že mi přišla trochu těžší angličtina, takže si to budu muset někdy sjet znova s českými titulky a nebo zvolit jinou skupinu. Ale to by nevadilo, i tak jsem si anime užil a jsem rád, že jsem nakonec odhodil předsudky a pustil se do toho.

 

Postavy

Akane byla ze začátku taková naivní a celkově by člověk neřekl, co nakonec všechno vydrží a přejde bez toho, aby jí zásadně stoupl psycho-pass. Shinya byl její společník a zároveň typický příklad latentního zločince, který byl ovšem trochu nezákonně mnohdy poslán do popředí díky jeho detektivním schopnostem. Zbytek tvořil personál odboru, jako třeba Nobuchika se zajímavou minulostí ohledně jeho pracovního partnera a nebo hlavní veoducí jménem Tomomi. Ze záporáků musím zmínit jediného a to Shouga, který měl hlavní zápornou roli v druhé půlce anime a byl přímo hodný nenáviděný, až ho člověk měl rád, i když to byl dost drsný záporák, to se musí nechat.

 

Animace

Production I.G nejen, že dělá poslední dobou úžasné tituly svým obsahem, ale jeho animační zpracování je taktéž naprosto špičkové. Takhle si představuju kvalitu nejvyššího stupně. Sice charakter design byl podobný tomu v Rebornovi, kvůli čemuž jsem nejdřív váhal s rozkoukáváním, ale to celkové zpracování to nakonec naprosto předčilo a tak mi to vůbec nevadilo.

 

Hudba

Kromě špičkového zpracování nastupuje i úžasný soundtrack. Kromě hudby na pozadí i openingy a ending byly naprosto excelentí. I když, u endingu tomu nahrálo hodně to, že si to opět vzalo supercell (nebo tedy branž EGOiST, aby mě někdo netahal za slova), což bylo ze začátku taky menší motivací.

 

Vyhodnocení

Temné, drsné s výborným nápadem a zpracováním. Prostě skvělé anime, na které v podobném žánru máloco dosáhne. Pro mě ovšem podívaná s trochu více dialogy a tím ztíženou angličtinou, což však nemůžu brát v potaz. Někdy si to zkouknu znova.

Finální verdikt: 10/10

 

Doporučení

Doporučuji těm, kteří jsou připraveni na pořádnou akci a drsnost, ale i těm, kteří chtějí vidět nějaké kvalitní sci-fi a zároveň i trochu té futuristické policejní zásahovky.

 

    

    

Komentáře

Přidat komentář >

, - odpovědět
"V budoucnosti Sibyl system ovládá celý svět"

Celý svět? Maximálně bylo řečeno Japonsko...

"a bude následně odsouzen"

Ehm... soudy v diktátorském systému...? Úplně ne... vzhledem k tomu, že šli při nejlepším na převýchovu.

"Navíc v samotném odboru to fungovalo tak, že tam mohli pracovat i lidé se zvýšeným psycho-passem."

No... pracovat úplně ne, oni tam v podstatě otročí...

"Tady se to pak následně dělí na enforcery a s nimi latentní zločince"

Ehm... oni Enforceři jsou latent criminals

Ugh... trochu jsi nepochopil ty pojmy...
latent criminal = někdo, komu už nelze opravit Psycho-Pass
"ve dvojcích"

Ano, ve dvojcích, ale Inspector + Enforcer... latent criminal není kategorizace
odpověděl(a)
Recenze opravena. Časové rozpětí mezi sledováním a složitá angličtina udělaly své.