Kategorie: Anime

Robotics;Notes

Robotics;NotesPříběh nás zavede na ostrov Tanegashima a zde do jednoho robotického klubu, který vede energická Akiho a s ní je v něm ještě i naopak absolutně ignorantský Kaito, kterému je naopak jedno, jestli bude klub mít či nemít nějaký úspěch. Tento klub se přitom snaží o vytvoření funkčního robota, čímž si chce Aki leccos dokázat.

Od anime jsem čekal hodně vedecký žánr a to proto, že je to další z řady takto zaměřených anime, dalšími z trojice jsou Steins;Gate a Chaos;Head. Bál jsem se, že tu bude příliš výrazů, kterým nebude normální člověk neznalý robotiky rozumět. Naštěstí jsem se dočkal opaku a vše bylo od začátku do konce tak nějak srozumitelné, případně popsané ať už obrázky nebo jinými příklady. Co se týče děje, dělil se na několik částí. První každopádně byla ohledně seznamování se s postavami, což je taková klasika. Dozvíme se, co to ten robotický klub vlastně je a jaký má cíl. Přiblížíme se tím i trochu postavám, kdy mi Aki hodně lezla na nervy a nejradši bych ji nakopal, protože byla energická až moc. Kaito měl tu výhodu, že byl naprostý flegmatik a tak přílišnou Akiinu energii snášel, navíc tohle byla i zajímavá postava jistou vlastností, nebo spíš nemocí, či jak by se to dalo nazvat, že při přílišné zátěži se mu na nějakou chvíli svět jakoby zpomalil, což nikdy nebylo nic příjemného a poté odpadl. Tuto schopnost nakonec později využil. Rozvine se tu i trochu záhadnosti, jako třeba, že čas od času každému člověku na ostrově začne volat neznámé číslo a přitom zaznívá jedno a to samé vyzvánění.

    

Nesmím zapomenout dodat, děj se odehrává v roce 2019 (pokud znáte S;G, přidejte si ještě divergenci 1.048596). Mobily nahradily takové obskurní tablety, přes které lze i občas vidět svět trochu jinak. A tím se tu objevuje i další postava a to Airi (měl jsem ji paradoxně nejradši, za což možná může její zdánlivá neexistence), která je překvapivě "pouhým" programem (předpovídá počasí) a hlavního hrdinu, Kaita, pak provází při hledání tajemných zápisů, které by měly odhalit záhady pojící se s jakýmsi Kimijimou Kouem, jehož existence a jakékoliv její zjišťování tabu. Tyto zápisy si může stáhnout pokaždé, co splní obskurní úkoly, jako je třeba zarovnání kamenů na zábradlí tak, aby nespadly a nebo focení a odesílání fotografií na různé stránky. Abych to dál nemotal dohromady, vrátím se ještě k robotickému klubu, který si za úkol samozřejmě klade sestrojení funkčního robota, založeného na anime Gunvarrel, které kdysi náhle skončilo a jeho poslední epizoda nebyla odvysílána a ohledně ní vznikly jen fámy. To zahrnuje mnoho pokusů i omylů, které mi přišly zajímavé, neboť to hned nezačalo a neskončilo vytvořením super-robota, ale spíše se to zaostřilo na menší realističnost. Mezitím se tu objevily i další postavy, jako třeba Subaru, jehož otec mu zakazuje se zajímat o roboty, pak Junna, jenž má naopak z robotů strach a nakonec, aby to nechybělo ani v tomto titulu, tak otaku a hikikomori Kona, u jejíhož hlasu jsem si musel říct "to jako vážně?". Celkově tvořili dobrou a zajímavou partu. Jak jde příběh dál, docela se to tu i rozjede a naváže se na hlavní příběhovou linii, která zahrnuje jak již zmíněného Kimijimu Koua, tak sestru Akiho - Misaki - kterou znali Aki a Kaito jako malí a která ostrov před lety opustila a málem se ani nerozloučila.

    

Nevím, co si vlastně myslet, ale pokusím se přistoupit na vše, co anime nabídlo. Bylo to celkem dobré, přišlo mi to ale v některých částech přitaženější za vlasy a upřímně, ke konci jsem v tom začal mít trochu guláš. Taky mi vadily přílišné emoce, které jsem tu rozhodně nečekal a nepotěšily. Prostě když to řeknu kriticky, "přítelství a láska vždy zvítězí" je sub-motto tohoto titulu, což to šeredně pokazilo. Ani by mi nevadilo, že se to v druhé polovině trochu plácalo ve všem, v čem mohlo, ale tohle tu být opravdu nemuselo. Zpracování bylo hodně slušné a uznávám omezené užití 3DCG, kdy se použilo jen ze začátku a pak v sekvencích, kdy Kaito hrál hru s roboty na svém "tabletu". Production I.G je prostě známka kvality. Když už ne úplně na 100% ve zpracování děje, tak v tom grafickém určitě. Opět to zmiňuju a budu to zmiňovat i nadále, I.G je moje top studio. Hudba byla taky dobrá, jen ze samotných openingů a endingů se mi líbily tak nějak jen ty první (obzvlášť první ending), druhé už mi přišly takové slabší, ale to je jen můj pohled.

    

Kdybych to měl zařadit do té trojice anime adaptací a umístit na žebříček, dopadlo by to následovně: na prvním místě by byl Steins;Gate, ten po stránce děje a všeho kolem stále vyhrává na plné čáře (10/10), na druhé bych tedy dal nynější Robotics;Notes a na poslední místo nepovedené Chaos;Head (5,5/10). Nakonec jsem se tedy rozhodl hodnotit R;N jako 7,5/10, bohužel víc nedostane, ale zásadně nezklamalo a dokázalo účinně zabavit na celé odpoledne, kdy jsem jeho zbylé epizody z doby ongoingu dojížděl.

Doporučuji všem, kteří mají rádi roboty a nebo si chtějí zkouknout něco příjemného s kapkou vědy. Zklamáni určitě nebudete.

 

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, Skuknutie :D odpovědět
Čawko, vizerá to naozaj dobre a chcel by som sa spýtať na stránku na online a keď tak prinajhoršom na download v cz :-)
odpověděl(a)
Překlad je pouze do 15. epizody k dispozici na http://anime.akihabara.cz. Bohužel online asi nebude.