Kategorie: Anime

Shingeki no Kyojin

Shingeki no KyojinNejvíc mainstreamové a nejoblíbenější anime tohoto roku, nás přivádí do doby, kdy se lidstvo dostalo na pokraj vyhynutí díky titánům, obřím existencím, které neváhají všechny sežrat a lidstvo tak zcela vyhubit. Avšak jsou proti nim vynalezeny speciální zbraně a armáda se ocitá v nekonečných bojích s cílem získat zpět zbytek světa.

Příběh nás přivádí do doby, kdy se lidstvo dostalo na pokraj vyhynutí. A můžou za to existence velkých rozměrů, nazváni jako titáni (nebo obři, obojí je použitelné, ale já budu používat slova titán), které se kdysi dávno najednou objevily. Nikdo vlastně neví, odkud se vzaly a proč požírají lidi, ale jedno je jisté - je nutno proti nim bojovat. Po dlouhých desetiletích neúspěšných bojů, se poslední hrstka přeživších ukrývá za tři vysoké zdi, pojmenované Maria, Rose a Sina. Lidé pomalu přestávají mít strach a myslí si, že je zdi ochrání. To se však brzy mění a začíná nový boj o život...

    

Prostě, tady to nebudu nějak hrotit a řeknu, že tohle je už od prvního dílu pecka. Téma post-apokalyptického světa, jemuž vládnou titáni, kteří nemají nic jiného na práci, než postupně sežrat všechny lidi, kteří jim přijdou pod ruku, je neskutečně efektivní. Máme tu tři hlavní hrdiny. Impulzivního Erena, který se nechce smířit s tím, že jsou všichni kolem příliš klidní, zatímco ostatní riskují život pro to, aby vrátili Zemi původním majitelům - lidem. Pak poněkud tajemnou Mikasu, která je spíš taková usměrňující a svým způsobem na Erenovi ujíždí, když to řeknu takhle, udělala by pro něj vše, jen aby jej ochránila. A nakonec uřvaného Armina, který byl nakonec velkou mozkovnou, ačkoliv v boji nebyl kdo ví jak dobrý. A, jak jsem již naznačil, začínáme v době jejich dětství, kdy se pomocí tajemného gigantického titána Colossala zeď prolomí a do města začnou vnikat ostatní titáni. Hned od začátku je to velice drsné a depresivní a člověk si říká, že jak to ty postavy vůbec přežijí, když... no, nebudu říkat, jaká věc se stane hned ze začátku, ale je to hrozné a pro hlavní hrdiny velice traumatické. Zde se také Eren rozhodne, že jednou všechny titány vyhubí.

    

Pak je tu jeden časový skok, kdy se dostaneme do doby jejich ranné dospělosti a kdy se také přidávají k armádě, přesněji nejdřív do výcviku, kde se setkávají s dalšími klíčovými a ostatními postavami (Annie, Sasha, atd.). Ale hlavně, seznámíme se zde s tím, jak to celé vlastně funguje. Pro boj s titány se používají takzvaná manévrovací zařízení, která fungují na principu vystřelování lan a následného zachytávání se pomocí háků na konci těch lan o zdi, stromy a vše, co pomůže bojovníkovi vlastně létat vzduchem. K tomu jsou dvě dlouhé čepele, které samozřejmě slouží už pro samotný útok na titány - jejich slabé místo je vzadu na krku a jedině tak je možné je zabít, jinak se regenerují. Úžasně vymyšlené a promyšlené, to musím uznat. Titáni jsou vesměs jinak tupá stvoření, která na první pohled vypadají komicky, což ale vyvažuje jejich krutost, kdy bez váhání zadupou, sežerou a při nejlepším jen znetvoří své oběti, takže tu máme takový hrůzný kontrast. Nicméně se ze začátku objeví i pár zjevně inteligentních (Colossal, Armored), kolem kterých je jen jedna velká nejasnost. Jak jde děj dál, dozvíme se dál, že se to tu pak dělí ještě na vojenskou policii, průzkumné jednotky, atd., ze kterých si pak může absolvent tréninku vybrat, kam se přidá. A zde se taky vše rozjíždí naplno a začíná i mnoho nečekaných a šokujících situací, ale i mnoho nejasností a otázek, které si pokládá nejen divák, ale i samotné postavy v ději.

    

Je to úžasné, nemám si absolutně na co stěžovat. Jenom tedy možná na fandom, který je opravdu ohromný a, co si dovolím tvrdit, předčil několikanásobně ten, jenž byl třeba minulý rok okolo SAO (neberu v potaz, že SAO bylo zprasené už téměř ze začátku). Nicméně ze začátku u SnK samozřejmě tolik ten fandom nebyl a poté jsem se jím již nenechal odradit a spíš jej ignoroval. Ale najde se všechno. Stovky fanartů, 4-kom, a tak dále, prostě všechno, na co si člověk vzpomene. Včetně i úžasné fanouškovské 3D hry, kterou lze hrát i po internetu s ostatními. Ale to se ještě chci vrátit k faktu, že je zde i mnoho spoilerů a protože děj je opravdu silný a záhad je tam víc než dost, tak každý i sebemenší náznak předem může pořádně bolet. Bohužel, ani já se  tomu nevyhl. Hlavně, když mi pár "hodných" lidí dopředu neohleduplně mnoho věcí vykvákalo, hlavně co se titánů týče. Měl jsem pak hodně zkažený požitek, i když jsem se snažil si to i přesto maximálně užít. Celkově se to tu dělí na dva tábory, kdy první SnK vyznává a druhý "hejtuje". Ten, který to tedy nemá rád, je zároveň velice nekompromisní a je třeba si na ně dát pozor, trpí svým způsobem i alergií na titány a být tak před nimi fanouškem je zároveň jedno velké nebezpečí ostrých slov a opovržení (ano, tací hateři taky jsou).

    

Zpracování si vzalo Production I.G, přesněji jeho zbrusu nová odnož. Ale i tak, nádherně to zpracovali, až oči přecházely. I.G je samo o sobě úžasné animační studio, takže není co moc dodávat. Jenom tady ještě k té odnoži. Pár výtek by se stejně našlo. Kromě toho, že trochu dělali opičárny s tím, že třeba sháněli animátory na Twitteru (čehož se chytali zejména hateři), se snažili za každou cenu šetřit. Takže se v mnoha dílech opakovaly scény z již starších dílů (např. v 19. díle byl Levi asi 5x stejně, viz obrázek níže). A ještě se párkárt stala menší chyba v animaci. Nicméně tohle je pro normálního člověka nepostřehnutelné. Horší to bylo ohledně pomalosti. Ach, ano. I když byl děj sebepoutavější, tady to děsně protahovali a v několika dílech se třeba udělaly sotva dva pohyby a jinak se to nikam nehlo dějově, když to takhle s nadsázkou přeženu. Ale tak, to by byly takové maličkosti, jinak nádhera, krásná kresba, krásná animace, mají prostě můj obdiv, jelikož kresba mangy je příšerná a oni i přesto dokázali vykouzlit takové dílo. To bych taky chtěl dodat, že se neví, zda bude další série. Manga jede dál (padlo něco o jejím ukončení na 20. volumku) a anime skončilo sice otevřeně, ale zaslechl jsem cosi o alternativním konci, tak nevím.

  

Ale přejdu zpět k hodnocení. Tak třeba ohledně hudby, naprosto excelentní práce. Výborné OST, které vystihovalo atmosféru dokonale. A teď ještě lepší věc. Jindy se stává, že druhý opening nebývá tak dobrý, jako ten první. Tady je to témeř naopak. Z mého pohledu, sice mám rád oba a hodnotím je tak nějak stejně, ale ten druhý absolutně nezklamal, dokonce mě snad chytil ještě víc (mimo to, že jsem si začal oblibovat němčinu, kterou jsem předtím nemusel). Endingy taky parádní. Zde taktéž není co vytknout.

Nemám víc, co bych k tomu řekl. Jen, že na to pohlížím z 99,9% pozitivně a těch pár much můžu nechat s klidem být. Anime jsem totálně žral, stal se ze mě velký fanoušek a celou tuto podívanou jsem si taktéž užil, jako zatím žádný jiný titul. Moje hodnocení je jasné, dávám plnou pětku z pěti celkových. Ani nemůžu uvěřit, že to už skončilo.

Komentáře

Přidat komentář >

, - odpovědět
"a anime skončilo sice otevřeně, ale zaslechl jsem cosi o alternativním konci, tak nevím."

Jak to říct... v podstatě je to pravda =)
A hlavně... ta poslední epizoda vyseknula nejdůelžitější fakt, který v tom arcu měl zaznít, takže... jo, má to alterending.