Kategorie: Anime

Shinsekai yori

Shinsekai yoriVzdálená budoucnost, síla podobná telekinezi, dospívání a shoujo-ai se shounen-ai v jednom. Toto anime vás zavede trochu dále do budoucnosti a ukáže vám, co můžou zmíněné jevy dát dohromady. Pokud jste připraveni na psychologické drama střihnuté sci-fi a dávkou dalších věcí mírně nad lidské chápání, je toto přesně pro vás.

Příběh

Ve vzdálené budoucnosti je běžně používána síla zvaná Cantus, což je ekvivalent telekineze, která je součástí každodenního života. Každé malé dítě po čase takzvaně dospěje a je připraveno začít navštěvovat speciální školu, kde se naučí Cantus řádně používat. Saki právě dospěla a je zařazena do první skupiny ve třídě, kde už všechny bezpečně zná. Celou tuto skupinu čeká velká životní zkouška...

Pořád jsem slýchal, jak je toto anime divné, či jak nedává smysl a různá jiná přehánění, až mě to donutilo s ním taky začít. Už ze začátku mě upoutal námět, který tentokrát sahal do vzdálenější budoucnosti po zjevné apokalypse, kdy už se ale stihla vytvořit nová lidská společnost a s ní i společnost polo-zvířecích mutantů nazývaných Queerati. Nejdřív se to soustředí na takové to lehké seznamování s postavami, ovšem zakomponované do pomalu rozvíjejícího se příběhu, takže během pár dílů se zde už dozvíte, že ne všichni mají na to, aby se zařadili se svým ovládáním Canti do společnosti a tito slabí jedinci jsou tak vydáni na pospas Copycatům, což jsou tak nějak moc nevysvětlené bytosti, které když se objeví, je prostě zle. Kromě toho je kolem vesnice takzvaná svatá bariéra, která má bránit "tomu zlému", aby se z venčí dostalo dovnitř a všechny tak ohrozilo, což se nakonec ukázalo, že je právě naopak, protože Cantus oplývá ještě jistým vypouštěním, které jde právě mimo tuto bariéru a... no, nedělá to dobrotu. Nicméně skupina je zvědavá a tak se tu stane i něco, co jsem musel ocenit a to zjištění, co se vlastně stalo v minulosti, o čemž z části mluví hned první záběry, které v anime jsou, ale vysvětlí se to. To samozřejmě udělá další problém a anime se zvrhává už trochu do mírného nesmyslna, kdy to tak trochu divně skákalo v čase a nepobíral jsem. Ale pořád bych to neoznačoval za mindf*ck, jak to někteří označovali, co jsem tak četl komentáře na jedné stránce. No, abych neodvyprávěl celý děj, shrnu to. Jsou tu celkem dva časové skoky, které jsem také ocenil. Rovnou prozradím, že tu budou tři období, kterými si (někteří) hlavní hrdinové projdou - dětství, dospívání a dospělost. Tady taky můžu říct, že na tomto anime je kromě námětu zajímavé i to, že spojuje shoujo-ai a shounen-ai. Takže fanoušci ač už jednoho z těchto žánrů si můžou zajásat, i když na shoujo-ai dojde trochu později. Tyto jevy se ale spojují s psychologií postav, prostě tady to poukazuje na jistou nejistotu v dospívání a pěkně se to celkově soustředí na tu psychiku postav, čili to není jen zaměřené na samotné téma příběhu. Co mě nebavilo, byla ta trocha politiky. Prostě šlo tu i mimo to všechno o problémy mezi rasou lidí a Queeratů, takže se to mnohdy řešilo tak nějak příliš zdlouhavě, což jsem přestával vnímat a spíš mi to vadilo. Ale byla to součást, takže to nemůžu mít za zlé. Nicméně anime mi šíleně utíkalo, že jsem ani pomalu nevěřil, jak to může tak utíkat, když to tolik nehltám. Zvlášť ke konci, který je docela drsný, i když drsné je anime po celou dobu, jen abych nezapomněl dodat, že to není nic mírumilovného. Samotné zakončení bylo hodně dobré, tady musím pochválit, že tuto sezónu se ty konce anime daří a jsou efektivní. A celkově, tentokrát i A-1 udělalo docela dobrý kus práce na to, jak jinak ta jeho díla moc nevítězí, když tedy nepočítám přehodnocené SAO.

 

Postavy

Saki je hlavní hrdinkou a zároveň postavou s neskutečně silnou psychikou a nadáním na používáním Canti. Zbytek tvořil Satoru, Shun, Maria a Mamoru, který byl paradoxně s orientací jediný v pořádku. Nemůžu je rozebírat do detailů, neboť skoro každý z nich měl nějaký osud, kdy jedna z postav dokonce čelila vyloučení a další se změnila v démona. Proto to shrnu, že toto byla celkově zajímavá parta se zajímavými osudy a jejich vyvrbení. Další z postav byl třeba Squealer, což by už tedy Queerat a měl větší roli až spíš ke konci, nicméně byl ukázkou, kam může vést vývoj společnosti a vůbec, i mentality.

 

Animace

Nemůžu mít za zlé, že to tu bylo takové jednoduché, bez vystínovávání, prostě zvláštní, jelikož to sem sedlo díky povaze samotného anime. Pozadí jinak byla pěkně vykreslena a charakter design byl takový zvláštní, ale jak říkám, dělalo to svůj styl a svůj nádech.

 

Hudba

Výborný, naprosto sedící a atmosféru doplňující hudební doprovod. Opening to skoro vůbec nemělo, snad ve dvou případech jsem ho zaznamenal a už si na něj nevzpomenu. Endingy byly dobré, zvlášť ten první. Po hudební stránce výborné.

 

Vyhodnocení

Zajímavý titul vybočující z té normální řady a i když byl v některých částech trochu nudný a nezáživný, dokázal mě zbytkem připoutat k obrazovce a zodpovědět mi na všechny otázky, které jsem během sledování měl. Sice to nakonec nebyla pecka, ze které bych byl odvar, ale povedlo se.

Finální verdikt: 7/10

 

Doporučení

Doporučuji jako zvláštní titul s uníikátní atmosférou, který je nutno ale bedlivě sledovat a snažit se jej pochopit, jinak může dojít k tomu, že to člověk nepochopí a udělá z toho pomyslný mindf*ck. Jako psychologické polo-scifi s trochou záhadnosti to funguje výborně!

 

    )

    

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, Odvar odpovědět
Jak je možné, že jsi z toho nebyl "odvar"?
, - odpovědět
"Ale byla to součást, takže to nemůžu mít za zlé."

Podle této logiky nemůžeš ale strhávat za nic :D
odpověděl(a)
Řekl jsem, že to nemám za zlé, nikoliv, že za to nestrhávám hodnocení. Proč by to mělo jinak 7/10? Samotnej potenciál byl i na 8 - 9/10, ale tohle si to zkazilo.