Kategorie: Anime

Sonic X

Sonic XPo několika letech stále seknutý na 9. epizodě jsem se konečně rozhodl tuto sérii dokončit, k čemuž mě dokopal i celkový velký návrat k Sonic fandomu. A jak si vlastně tato jediná anime série se Sonicem vedla? Mě osobně nezklamala a dokázala ukázat i trochu svého potenciálu. Nicméně je to vážně určeno spíše pro fanoušky Sonica.

Příběh

Centrála chaosu se náhle otevírá a posílá Sonica a jeho všechny přátele i nepřátele do lidského světa, kde se seznamují s chlapcem z bohaté rodiny, Chrisem a společně se snaží najít 7 chaosových smaragdů, jejichž nalezení by jim mělo pomoci vrátit se zpět na svoji planetu.

Již dlouho mi toto anime leželo v žaludku, zvlášť, když jeho rozkoukání sahá ještě do doby, než jsem nastoupil na střední školu, nicméně jistý nápad a jím způsobený návrat k Sonic fandomu mě donutil se pustit opět do delší sérky a konečně po letech dodělat jeden z velkých restů. Příběh je v prvních 30 epizodách takový nezajímavý a spíš epizodický, ale je jasné, že se soustředí na seznámení s postavami na pozadí nekonečných bojů s Eggmanem a jeho ďábelskými plány s cílem ovládnout celou planetu. Poté však nastává zlepšení, protože první opravdový arc se soustředí na převyprávěný příběh jinak ze hry Sonic Adventure a je o boji s existencí nazvané Chaos. Tady se mi líbilo, že anime neudělali jen tak hala-bala, jak je napadlo, ale že se rozhodli sem dát i něco z her, i když se to samozřejmě odehrávalo všechno jakoby alternativně s tím, že to bylo na naší Zemi, nikoliv na "Zemi" v Sonicově paralelním vesmíru a Station Square, neboli tedy v češtině Nádražní náměstí zde bylo regulérním současným městem. Druhý arc jde zase podle hry Sonic Adventure 2 a soustředí se na Projekt Shadow. A jako poslední arc nastupuje už něco fillerového a to boje proti Metarexům, kteří chtějí ovládnout celou galaxii. U toho posledního se mi líbilo, jak to nakonec doopravdy bylo a kdy se ukázalo, kdo ti Metarexové vlastně jsou. Anime je jinak spíše komedie, i když má svoje vážné a i svým způsobem smutné části, o čemž mluví fakt, že se tu umírá a i když ne ve velkém, na to, že je to anime určené pro mladší publikum, tedy klobouk dolů. Akorát proto, že jsem koukal na dabovanou verzi, ty smutné scény tolik nevynikly, což je škoda. Co mi naopak trochu vadilo, že to hodně často nedávalo smysl, hlavně občasné jednání postav a nakonec i různé fyzikální zákony, které tu mnohdy ani nejspíš neplatily (třeba, že antromorfové můžou ve vesmíru dýchat bez skafandru a že vesmír jednou má a jednou nemá gravitaci). Nicméně s přihlédnutím na tu věkovou kategorii, pro kterou je to primárně určeno, se to dá nějak zkousnout. Jinak se mi to, jako fanouškovi, docela líbilo a ke konci to bylo dokonce docela drsné, což plně oceňuju. Samozřejmě, radši bych, aby to bylo celkově vážnější, ale nemůžu být náročný, hlavně, že vůbec nějaké anime se Sonicem existuje, když nepočítám jeden jediný OVA film (který jsem mimochodem překládal) a jinak staré, klasické, americké cartoon série, které jsou už tuplem určené pro malé. Ale co bych ještě ocenil, že tu došlo ke dvěma časovým skokům. A to se jen tak nevidí. Celkově zde bylo téma cestování časem a dimenzemi, což se mi taky líbilo a posunulo to anime o úroveň výše.

 

Postavy

Je tu velká řada postav, které znám už z her, nicméně v anime se jejich pravé charaktery projevily o něco víc.

Sonic je hlavním hrdinou a maskotem nejen anime, ale i samotné Segy. V anime to byl typický klidný charakter, který zároveň nevydržel stát na místě a vždy věřil ve vítězství. Souboje si hodně užíval.

Tails je Sonicův kamarád a zároveň konstruktér všeho možného, který dokáže postavit i celou galaktickou loď. Jen se občas někdy choval trochu hystericky, ale což, dá se pochopit.

Knucklese uvedu jako dalšího, protože měl nejlepší hlášky a povahu ze všech postav. Patří mezi mojí nejoblíbenější postavu už z doby her. Jenom škoda, že moc roli neměl.

Amy už byla spíš takovou otravnější postavou, pořád lítající za Sonicem, který o ni nejevil přílišný zájem. Působila už pak trochu jako yandere. =D Nejhlučnější a nejvýbušnější.

O Cream a Chao ani nemá smysl mluvit, tohle jsou prostě takové ty nanicovaté postavy, které tam prostě jen jsou a spíš otravujou svojí přítomností, než aby byly k užitku.

Ještě tedy zmíním Rouge, o jejíž záměrech by se dalo ze začátku spekulovat. Ale nakonec nepatřila mezi nejčastější postavu, objevovala se jen občas a stejně vše dělala jen díky výhodám, které jí byly poskytnuty.

Chrise uvedu jako první lidskou postavu, páč zatím to byli jen samí antromorfové. Ten mi moc nesedl, spíš jsem ho nemusel, byl to takový blb, ale po jisté události se zlepšil a pak dokázal být ostatním nápomocný. Jenom tam opět byla později menší nelogika, že i když mu bylo tolik, kolik mu bylo, choval se pořád stejně.

A nakonec Eggman, to je prostě můj oblíbený záporák, tuhle postavu jsem nemohl nemít rád, ať už měla jakkoliv ďábelské plány. Vždycky jsem se těšil, s čím přijde a nakonec se stejně ukázalo, že mu jde o něco jiného. A abych nezapomněl, měl úžasného českého dabéra, to se musí nechat!

Zbytek tvořil Chrisův děda Charles, taky konstruktér, závodník Sam, tajný špión mr. Steward a nebo Prezident, který pěkně parodoval vládu. Pak tu byly ještě další antromofrní postavy jako Shadow a nebo moje oblíbená Cosmo, o jejichž osudech a příbězích bych nerad spoileroval. A nakonec i detektivové říkající si Chaotix, tvořící tým Vectora, Espia a Charmyho, kteří spíš působili jako šašci. Ale hlavně, že se tu taky objevili.

 

Animace

Zajímavé, že je to od stejného studia, které dělalo Akiru. Samozřejmě, vliv to na to nemá, animace a kresba je taková jednoduchá, nic moc propracovaná a ze začátku se mi moc nelíbila. Ale zase to není to nejhorší, prostě takový hodně průměr, ale koukat se na to dá v pohodě. Co jsem se dozvěděl, tak právě anime dělané podle her, či už jen ke hrám doprovodné, mají nižší rozpočet, čili je to víc než jasné v tomto případě.

 

Hudba

Tady těžko soudit, jelikož jsem na to koukal s českým dabingem, čili ve verzi předabované z té anglické. Což podle toho vypadalo, hudba byla typicky jednoduchá a opening s endingem byl od začátku do konce ten samý. Nicméně jsem před lety na první díly koukal v japonštině, ale už si bohužel nepamatuju, jak to tam bylo, jen vím, že to mělo regulérní openingy a endingy, které jsem si i stahoval jako MP3.

 

Vyhodnocení

Sonic je fandom mého dětství, dospívání a naštěstí teď i ranné dospělosti. Ač už byl Sonic X jakkoliv infantilní, můžeme být my, fanoušci, rádi, že vůbec něco takového existuje. Mě osobně anime bavilo a umožnilo mi si zase jednou odpočinout od těch krváren a úchyláren, co sleduju normálně. Jako malý jsem to doslova žral, když jsem měl možnost na to koukávat ještě tehdy na Jetix bloku a byl jsem z toho úplně hotový, což se sice teď nekonalo v plné míře, ale musím na to taky přihlédnout. Budu tedy hodnotit z hlediska fanouška, ale i tak, abych byl spravedlivý. Nicméně přesněji, pro srovnání s podobnými žánry, nedostane to víc, než Deltora Quest (7,5/10), ale ani ne míň, než Kyoro-chan (5,5/10).

Finální verdikt: 6,5/10

 

Doporučení

Doporučuji především fanouškům Sonica a všeho kolem něj, protože člověku, kterému to jinak nic neříká, může toto anime přijít o ničem, nudné a nebo jako totální vypatlárna, což nějak tak psal jeden chytrák na CSFD komunitě. Jinak je to bezva odpočinek a odreagování se.

 

    

    

    

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.