Kategorie: Anime

Sword Art Online II - Phantom Bullet

Sword Art Online II - Phantom BulletPrvní arc druhé série SAO, který si vzhledem ke svému úspěšnému zakončení zaslouží menší pozornost aspoň ve formě konečných dojmů, kde se chystám hlavně chválit a obhajovat z důvodu jinak mnoha negativních názorů. Veškeré důvody mého pozitivního pohledu, včetně i celkového shrnutí tedy naleznete v tomto článku.

Než se pustím do samotného arcu, rád bych začal takovou předmluvou ve formě butthurtu. Zejména na internetových diskuzích se totiž setkávám s těžkým opovržením ohledně samotného SAO. Vzhledem k tomu, že první série nedopadla v mnoha ohledech moc slavně, je to na jednu stranu pochopitelné. Na druhou mi ovšem přijde, že pokud někdo vznese nějakou chválu, je hned považován za typického SAO fanouška, se kterým nemá smysl dál debatovat. A protože jsem již na začátku psal, že budu psát o druhé sérii (respektive o prvním arcu druhé série) pozitivně, je velice možné, že každý z těchto lidí, kteří se od sebe mnohdy nijak neliší, na základě svého myšlení samozřejmě hned začne odsuzovat. Aby bylo jasno, já jsem si vědom všech chyb. Že první tři epizody byly velkolepé, ale pak se to vrhlo v harémovku s velice tupou romancí, že postavy byly celkově jedna horší než druhá a že to v mnoha ohledech postrádalo smysl i logiku (aneb slavná věta Kayaby Akihika "Proč jsem to udělal? Zapomněl jsem."). I přesto na mě kořenový námět zapůsobil a při přenesení se přes nedostatky to dokázalo zabavit už jen samotnou myšlenkou "jak se ze hry dostat" či "co bude následovat potom". A kdyby ani to nestačilo, úžasnou hudbu či animaci mi už nikdo vytknout nemůže. Taktéž bych rád, aby každý, kdo proti mě má argumenty ohledně mých cosplayů Kirita, aby si uvědomil, že v tom nemusí hrát roli jen slepý obdiv nějaké série, ale i zalíbení v postavě, respektive v jejím stylu. Omlouvám se všem, kteří mají dostatek rozumu a museli se i přesto přenést přes tento úvod a doufám, že nyní jsem už vyjasnil vše podstatné.

Teď se ale budu již naplno věnovat druhé sérii. Ta se začala vysílat letos v letní sezóně, což je přesně dva roky po první sérii. Samozřejmě hned na úvod slibovala Phantom Bullet arc, který byl, dle čtenářů novel a jejich názorů, údajně lepší, než celé SAO a ALO dohromady. Pojďme se na něj tedy podívat.

Příběh nás zavádí o dva roky po událostech spojených s první sérií. Kirito je povolán vyšetřovatelem, aby pomohl s rozřešením záhadných úmrtí, která se dějí ohledně hry s názvem Gun Gale Online. Je zde totiž jeden hráč, tajemný Death Gun, který údajně dokáže zabíjet lidi skrz hru. Vzhledem k tomu, že Nerve Gear nahradilo jiné zařízení, kde nepřichází v úvahu, že by byl usmažen mozek, či jakkoliv fyzicky poškozeno tělo hráče, jsou tyto případy o to víc záhadnější. Jak to tedy dokáže? Má snad nějaké zvláštní schopnosti? Ve hře takto po zásahu kulkou Death Gunovou zemřel jeden z nejlepších hráčů, jehož tělo nalezli po několika týdnech ve svém bytě. Kirito samozřejmě nejprve odmítá opět riskovat svůj život, ale ve spojení s tučnou odměnou a tím, že může opět udělat něco hrdinského, na tuto nabídku přistupuje. Při této příležitosti se seznamujeme i s jinou postavou, která je víceméně v tomto arcu i víc hlavní, než samotný Kirito - se Sinon. Ta je jedním z nejlepších hráčů GGO, avšak má jeden veliký problém - v reálném životě trpí velkým strachem ze zbraní, jehož zneužívají ti, kteří jí chtějí uškodit. Ale ve hře tento problém záhadně nemá, uzavírá se hlavně do tohoto herního světa, kde si tím, že se snaží být nejlepší, chce i něco dokázat.

  

Samotný námět tedy není vůbec špatný. Opět jde o život, je tu nová hra, která je tentokrát FPS střílečkou v lehce kyberpunkovém prostředí a i nová postava, která má nakonec velice zajímavou minulost, od které se odvíjí právě ten její strach ze zbraní. A je tu i další novinka - Kirito tentokrát zastává trochu jemnější roli a to hlavně z důvodu, že jeho herní avatar je více ženský, než mužský. Ale není to tak, že by doslova hrál za opačné pohlaví, jak se skoro každý mylně domníval před začátkem vysílání. Prostě několik novinek, které téma osvěžují a do toho samozřejmě i hlavní zápletka se záhadným Death Gunem a jeho vražednou zbraní. Abych tedy přešel k tomu, co to postrádalo, či jaké to mělo nedostatky. Samozřejmě, hlavním nedostatkem je Kirito, který zůstává tím samým, kým byl i v předešlé sérii a zde ze sebe opět dělá akorát tak trochu pitomce, ačkoliv všechno ví, zná a i umí nejlépe a hlavně, má na vše neskutečné štěstí. Ani Sinon osobně mé sympatie zrovna dvakrát nevyhrála, ale je to stokrát lepší, než aby se tu začal tvořit harém, kde by bylo postav víc a navíc valná většina (troufnu si říct i 99%) neměla ani minulost, ani pořádný charakter, prostě nic, kromě své vlastní otravnosti. Co by se tomu dalo taky vytknout, je i určitá pomalost. Prostě se to zde všechno hrozně natahuje, jakoby se ten děj prostě musel narvat nejméně do těch 12 epizod, i kdyby trakaře padaly. Mnoho záběrů a dialogů je tak pomalých, zdlouhavých a člověk jen očekává, kdy se to hne dál. Některé díly tak spíš trochu nudí, hlavně ty první.

  

Navzdory tomu všemu prostě děj vyhrává. Většina dílů má parádně zpracované cliffhangery, které volají po dalších epizodách a po zjištění dalších faktů. Zde to jde takovou méně tradiční cestou, že se člověk vše dozvídá velmi rychle. Záhada okolo Death Guna tak opadá, aspoň co se jeho identity týče a zbývá akorát vymyšlení strategie a zjištění, jak vraždy probíhají. Upřímně, zde je to poměrně překvapivé a nečekané, nicméně i když se jedná o dojmy, nechci někomu, kdo to neviděl a chce si jen o tom něco málo přečíst, způsobit újmu ve formě spoileru. Jen řeknu, že je to trochu složitější, než se zdá, ačkoliv je trapné, jak se k tomu vlastně dojde. No, na co by Kirito taky nepřišel, když se na malou chvíli zamyslí, že ano? Kromě toho, že těch překvapení a zjištění je zde víc než dost. Prostě a jasně, nechápu to celkové opovržení a odsuzování, protože mně osobně přišel celý arc velice zajímavý, poutavý a i přes některé za vlasy přitaženější momenty dost dobrý. Ať mě za to lidi klidně sežerou zaživa, ale já se dobře bavil. Kdybych to měl sečíst, rozhodně to nedává dohromady ten zásah ve formě prvních tří epizod první série, které jsou nezapomenutelné, ale dobrou a napínavou podívanou navíc ve světě orientovaném na střelné zbraně (a dobře, i světelné meče jakoby z oka vypadlé Hvězdným válkám) určitě. Samozřejmě nesmím zapomenout i opět parádní animaci, hudbu a i opening, který mně osobně neskutečně chytil.

  

V tomto případě je nutno si uvědomit, že je to sice anime z prostředí hry, ale hra samotná je jen takovým pozadím. Kdo tedy hledá anime přímo o nějaké hře, respektive MMO hře, ať se vydá cestou Log Horizonu. Ten má zase vše, jen ne pořádný děj, který by hnul s kořenovým námětem. Ale to je samozřejmě jen můj názor, stejně jako celé tyto dojmy.

Anime samozřejmě tímto nekončí. Skončil jeden arc a před námi je další, proto finální bodové hodnocení nechám až na jeho shrnutí. Sám nevím, čeho se bude týkat, ani nevím, zda se na něj těšit, ale doufám, že nezklame a při nejmenším bude aspoň stejně poutavý, jako ten první. (Což vzhledem k tomu, že to bude vedlejší příběh z ALO, asi nebude.)

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, - odpovědět
Naze, desuu~? Kiriko would be cute :P

Je tam Konno, Konno > Leafa, takže to nebude tak blbé =D
, - odpovědět
Takže bude cosplay Kiriko? =D

Jinak, další arc, pokud přeskočí Mother Rosario, což jsou side story (a neuvidíme Konno...), tak bude asi to nejzajímavější, co SAO zatím nabídlo.
Ale to do 10 epizod nenarvou, takže se klidně může stát, že zadaptují Mother Rosario a zbytek vrazí další side story.
odpověděl(a)
Tak jo, platí druhá možnost.
Mother Rosario a Calibur, takže side stories v ALO.
odpověděl(a)
Ani náhodou. :D

Ale tušil jsem to, už podle PV. Tím se moje naděje snižují, zase se s nejvyšší pravděpodobností bude opakovat případ z jedničky a ten rozdíl v obou polovinách a jejich smyslech.