Kategorie: Anime

Terra Formars

Terra FormarsPo neúspěchu mise zvané Bugs 2, ze které se vrátili jen dva lidé, se na Mars vydává posádka Annex 1 s misí získat vzorek, který by zabránil šíření vražedného viru na Zemi. Jenže to nebude jen tak, protože tím vzorkem má být jeden z mnoha humanoidních švábů, kteří Mars ovládají a neváhají zabít každého, kdo se jim postaví do cesty.

Toto anime již předem slibovalo téma poněkud podobné tomu v Shingeki no Kyojin v navíc kombinaci s brutalitou srovnatelnou s Gantz. Když to tedy budu brát z tohoto hlediska, veškerý děj se odehrává na Marsu a Titány zde nahradili švábi, kteří nejsou jen tak obyčejnými šváby, ale rovnou vražednými humanoidními existencemi, které neváhají zabít kohokoliv, kdo jim přijde pod ruku. Proti nim jsou nasazeni na první pohled úplně normální lidé, ačkoliv jejich síla tkví v DNA mnoha druhů hmyzu i zvířat, díky kterému získávají nadpřirozené schopnosti a jsou tak schopni proti jinak jen těžko porazitelným švábům bojovat. Ti mají za úkol jediné - získat živý vzorek švába, který by měl dopomoct zastavení šíření viru, který se na Zemi objevil a umírá na něj pořád víc a víc lidí. Jednoduché, jasné. Ale jak to dohromady fungovalo? Téma už od začátku mluvilo o tom, že se zde bude hodně bojovat, což taky odkryla hned první OVA, které vyšlo ještě dlouho před uvedením samotné TV série. Boje jsou zde poměrně rozsáhlé, ale zpracované tak, že se představuje síla jednotlivých hlavnějších postav, což někdy připomíná až dokumentární popis, které má na starost klasický, až trochu otravný vypravěč. Dozvíme se zde, že v tomto ohledu je to pěkně vymyšlené, ale zároveň pro ty, co se o to nezajímají, i hůře pochopitelné, ačkoliv se zde vysvětluje veškerý proces využití sil. Setkáme se zde s mnoha druhy brouků, ale dokonce i ptáků a překvapivě i savců. Samotní švábi taky nejsou jen o jednom druhu. Kromě tedy toho, že i přes své vražedné intence a celkový i na první pohled tupý vzhled jsou poměrně dost inteligentní. To dává dohromady celkem brutální rubačku, kde hlavně ze začátku létají jednou lidské, podruhé švábí kusy těla, drtí se lebky a prostě není zde slitování ani z jedné strany. Jen, kdyby za vším přece jen nestála nějaká ta konspirace.

    

Ohledně postav je to takové normální. Takovou začáteční a nejhlavnější čtveřicí jsou zde dva namakaní cápci Akari a Marcos, oproti nim zase naopak, aby té pohlednosti a i roztomilosti moc nechybělo, dvě dívky - Sheila a Eva. K nim se postupem času přidává zbytek lidí z jednotky, která se navíc po opravdu "nečekaném" přepadnutí už ve vzduchu při přistávání rakety rozdělí na několik menších částí, obsahujících toho nejsilnějšího a nejzkušenějšího, jako leadera a k němu různě silný i slabý zbytek. O postavy tu tak není nouze, co ovšem jejich charaktery? Bohužel, pro stopáž anime se zde odkryjí jen 3 příběhy, což na druhou stranu zase tak extrémně málo není, nicméně se liší svým celkovým zásahem i obsáhlostí. Osobně se mi nejvíc líbil dramatický příběh z minulosti jednoho vedoucího jednotky, Adolfa, který krásně ukazoval, jak dokáže život jednomu zavařit, ačkoliv vše ze začátku může vypadat sebevíc nadějně. Nicméně protože překvapivě umíraly i postavy, u kterých by člověk čekal, že vydrží až do konce, protože "je tam často vidět, tak musí být nesmrtelná", došlo i na lehce dojímavý příběh, který k jasnému ukazateli, o koho se bude jednat, nebudu prozrazovat. Zbytek a hlavně nahlédnutí do minulosti některých výraznějších postav (resp. hlavně jedné) je v OVA, jenž je prequelem a který doporučuju rozhodně zhlédnout buď před, nebo zhruba v druhé polovině sezóny.

    

Design postav se mi zdál pěkný, takový vyvážený, že to nebylo žádné moe (taky, co by tam pohledávalo), ale ani to nesázelo na starší styl. Čili něco mezi více realistickým a typickým anime designem, což působilo hodně pěkně. Celková animace je taky dobrá, nemá se za co stydět. U hudby se jedná vesměs o klasiku, i když neupřu dost dobrý a chytlavý opening.

Celkově, jako zábavná, ačkoliv místy nudná a protahovaná, "marťanská" rubačka to funguje poměrně dobře. Bohužel, o nějaké pecce sezóny se mluvit nedá, to ani v nejmenším. Celé to vlastně zachránilo pár dobrých příběhů a celkový zajímavý nápad, ale shodila to občasná zmatenost, protaženost a ke své smůle i nedokončenost, kdy se neví, jestli bude či nebude další sezóna, protože manga předlohy je ranec a anime tak pokrylo jen malou část. Osobně mě to docela i bavilo, ačkoliv nenadchlo.

Hodnocení udílím tudíž lehce nadprůměrných 6/10.

Pokud chcete krvavé souboje na jiné planetě proti vražedným mutantům pomocí zvláštních schopností, rozhodně dejte tomuto anime šanci, ačkoliv neočekávejte, že z toho budete nějak vedle. Stačí si sednout, vypnout a víceméně se jen bavit.

    

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.