Kategorie: Anime

Vividred Operation

Vividred OperationJedna z těch slabších a trochu jinak fanservisově orientovaných sérek ze zimy. Titul, ve kterém bojují postavy pomocí svých supersil proti nepřátelům a kde přátelství vždy zvítězí. Neoriginální, klišovité a hlavně primitivní, i když snahu to má a ve výsledku se na to dá koukat, i když pořád zůstávám u toho, že žádná super kvalita to není.

Příběh

V budoucnosti je svět napaden existencemi nazvanými Alone, proti kterým není žádné obrany. Proto přichází geniální profesor Isshiki a jeho vynález, který dokáže z obyčejných dívek vytvořit superhrdinky, které dokáží Alone porazit. Jenže za Alone a jejich výskytem se skrývá víc, než by si kdo pomyslel.

Opravdu těžko popsatelný děj na to, jaká to doopravdy byla blbost. Ale vezmu to od začátku. Takže tu máme vcelku normálně vypadající anime, které se ovšem docela výrazně soustředí na jistou formou fanservisu, o čemž mluví i úplně první záběr, ukazující pozadí jedné z hrdinek. Prostě je to dílo, kde co postava, to něco mezi moe a loli, u kterých proto nelze najít nic jiného, než tu dolní část, bez jejichž detailních záběrů by se anime nejspíš neobešlo. Řeší se zde jinak přátelství, až v trochu nepřirozené míře, nenápadně se to tu páruje a do toho jsou vloženy souboje s již zmíněnými Alone. Nic zvláštního, ani zábavného, když se to tak vezme, když nevezmu v potaz, čemu je to vlastně podobné. Někteří říkají, že to vykrádá Strike Witches, které jsem ovšem neviděl a ani je neplánuju, čili já v tom viděl spíš jakousi spleť Evangelionu a Madoky. Téma něčeho, co napadá zemi a proti čemu lidi bojují, jakoby z oka vypadla Evangelionu, naprosto neoriginální. A ohledně té Madoky, už jen ty charaktery většiny postav, dokonce jedna má i osud jaksi podobný jedné z postav v Madoce. A mimo to samozřejmě ty supersíly rozdělené na barvy byly taky trapné. Ovšem v těchto ohledech jde spíš o světlejší verzi, zatímco Evangelion či Madoka jsou temnými tituly. Když se vrátím k ději, tak vývoj je pomalý a skutečně o něco jít začne až v druhé polovině, kdy mezitím jde pouze o nudné poznávání postav spojené s těmi neustálými boji, které stejně končí vítězstvím, až teda na jeden, aspoň teda tak. Boje jsou jinak takové divné. Proti Alone jde jinak normálně armáda s tanky a letouny a do toho najednou vlítnou hrdinky v křiklavých a obskurních oblecích a teda nevím, ale tento kontrast je docela podivný. Na druhou stranu to je koukatelné, i když říkám, je to prostě blbost, absolutně neoriginální, dělaná očividně spíš pro ten fanservis, kterou jsem sám za sebe rozjel jen díky tomu, že hudba byla oznámena od supercell. Ještě ohledně té samotné proměny, byly tu i různé kombinace, kdy se třeba Vivid Yellow spojila s Vivid Green a z toho vznikla ještě silnější verze, to bylo docela nápadité. Ze samotného konce nevím, jaké mám mít pocity, spíš takové neutrální. Jaký má charakter celá série, podle toho i ten konec vypadá a pravidlo, že přátelství je vždy silnější i než něco, co je ještě dopředchvíle neporazitelné absolutně ničím, včetně samotných hrdinek, je už ohrané. Ale viděl jsem už horší konce, tohle docela ušlo. Zbytek to ovšem nijak nezachraňuje.

 

Postavy

Rozeberu jen ty hlavní, které tu stejně hrály největší roli.

Akane byla takovou tou typickou sluníčkovou postavou, vidící vše dobře, snažící se skamarádit se všemi. Zbytek hrdinek tvořila nejlepší kamarádka Akane, Aoi. Dále taková polo-hikikomori a zároveň nejvíce vyvinutá Himawari a nakonec rázná Wakaba. Oproti nim byla Rei, kterou na jisté stránce nazvali "Homurei" a není se čemu divit. To byla hlavní záporačka, i když, jak se to vezme, spíš nevěděla, co má dělat, když měla jistý úkol, který musela splnit, ale zároveň nechtěla jít proti svým "přátelům", o jejichž supersílách samozřejmě nevěděla. A nakonec uvedu tedy profesora Isshikiho, vlastním jménem Kenjira, který, aby doplňoval už tak dost loli skupinu, ze začátku z jistého důvodu skončil jako plyšová hračka.

Celkově loli nadruhou, nemá smysl nic víc rozebírat ohledně postav.

 

Animace

Bohužel, tady pokazili, co mohli. Kresba a vybarvení jinak vypadá slušně, je to takové hodně barevné a propracované, ale co opravdu pokazili, tak to implementování 3DCGI. Tady prostě nastrčili v jednom okamžiku, když třeba letěla hrdinka, její 3D model a to samozřejmě absolutně bezdůvodně, což to nejvíc zničilo. Nicméně, lidi si toho nemusí všimnout, ale mě to vadilo. Jinak to ušlo, i když pořád, A-1 má svůj typický styl kresby a bude ho strkat všude a dělat tak moe ze všeho. I když tady to bylo zrovna jedno.

 

Hudba

Jak jsem řekl v popisu příběhu, rozjel jsem toto anime kvůli supercell a dočkal jsem se, i když jen v openingu, což mi ale stačilo. Taky je to jediná skladba, kterou si budu z toho pamatovat. Hudba jako taková jinak nezavázela, ale ani nepatřila mezi nějaké špičky.

 

Vyhodnocení

Jedna z nejhorších sérií zimy, nudná a neoriginální, na druhou stranu ale koukatelná a zkousnutelná, nicméně mě to nepotěšilo a musel jsem se do toho skoro až nutit, abych to vůbec dojel, jinak by to ještě teď zůstalo někde u začátku. Nakonec to ale nedopadlo tak fatálně, nicméně nebudu přihlížet jen na dobrý pocit.

Finální verdikt: 5/10

 

Doporučení

Příznivci loli a s ním spojeného fanservisu si můžou jásat. Naopak ti, kteří chtějí vidět něco kvalitního, ruce pryč, protože tohle si s kvalitou jako takovou nezadá. Pokud ale chcete něco jednoduchého a nenáročného, s chutí do toho!

 

    

Tak, konec ironie... teď už zase trochu normálně.

    

    

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, - odpovědět
"čili já v tom viděl spíš jakousi spleť Evangelionu a Madoky"

Hele, tohle fakt myslíš vážně?
odpověděl(a)
Ano, myslím. Výskyt Alone a i jejich druh byl velice podobný Angelům z Evangelionu. A ohledně té Madoky, většina hlavních charakterů (kromě Himawari) a i princip proměn (zejména barevnost) to velice připomíná. Potřebuješ snad ještě další přirovnání?