Kategorie: Anime

Výběr nových anime titulů: Jaro 2015

Výběr nových anime titulů: Jaro 2015Výběr minulé sezóny jsem sabotoval, ale je čas nápravy, jelikož jaro opět přineslo nejeden zajímavý titul. Taktéž došlo ke změně globálního názvu článků tohoto typu, protože se přeci jedná o můj osobní výběr a mnoho známých či jinak proslavených titulů dobrovolně vynechávám a vybírám tedy jen to, co mě osobně nějak zaujalo.

 

Dungeon ni Deai o Motomeru no wa Machigatteiru no Darou ka?

Hned první sérií, na kterou se podíváme, je toto fantasy, jehož neskutečně dlouhý název by se dal přeložit jako "Je špatné si vybírat holky v dungeonu?" Dostáváme se zde do světa, ve kterém někteří bohové sestoupili a začali žít mezi lidmi. Ti vysílají své stoupence, dobrodruhy, do speciálního dungeonu plného všemožných monster, aby zde zlepšovali své staty a sbírali magické kameny, které mohou ve městě vyměnit za peníze. Jedním z dobrodruhů je i Bell, který se při pokusu o poražení příliš silného minotaura setká s dívkou, jenž ho zachrání a on se do ní okamžitě zamiluje. To ho donutí k tomu, aby se stále zlepšoval a tím se jí nejen vyrovnal, ale dokázal, že je jí hoden.

Námět jasně ukazuje, z čeho toto anime vychází. Tedy, není to přímo adaptace hry, ale bere si to mnohé prvky z RPG her a to dost zajímavým způsobem. Dobrodruzi mají vyobrazeny staty zahrnující sílu, soustředění, magii a prostě vše dobře známé pro RPG. Tyto staty dokážou přečíst a případně i lehce ovlivnit bohové, kdy spolu s hrdinou žije jeden z nich, tedy ve formě trochu otravné holky. Zatím to celé staví na jasné komedii, ale nevypadá to tak tupě, jak jsem původně očekával. Čistě teoreticky se z toho vyvine zábavné a možná i zajímavé fantasy.

    

 

Re-Kan!

Vypráví o hlavní hrdince, která má schopnost vidět duchy, samozřejmě s nimi i mluvit a celkově to pro ni není nic zvláštního. Nastupuje právě na novou střední školu a poznává nové spolužačky, pro které je její schopnost po nějaké chvíli vesměs normální.

Prozatím můžu říct akorát to, že si to víceméně spíš dělá srandu z duchařiny jako takové, ačkoliv svou komediální postatu drží na uzdě. Celkově nevím, co od toho očekávat. Čpí to dost shoujo-ai. Zatím tedy nic extra.

    

 

Owari no Seraph

Vše začíná apokalypsou, respektive virem, který náhle zabije všechny lidi starší 13 let. Jediní, kteří přežijí, jsou tedy děti a upíři, kteří se z ničeho nic objeví a této události patřičně využijí. O pár let později je proto velká skupina dětí držena v zajetí v podzemí, kde slouží jako zdroj krve pro upíry. Jediný, kdo se s tím nechce smířit, je hlavní hrdina, ačkoliv je pod stálým dohledem svého bratra, který se naopak snaží přežít za každou cenu, i kdyby měl chodit soukromě dávat krev nejvznešenějšímu z upírů. Nicméně se vše nechystá být takto napořád a brzy vznikne plán útěku, protože samotný hrdina, ale i jeho bratr, se už blíží věkově k hranici smrti.

Tohle je prostě ten typ anime, který začíná velkolepě. Má opravdu zajímavý námět, výbornou animaci, hudbu a prostě start, který stojí za to. Čili tedy takový ten trhák sezóny, o kterém už po první epizodě mluví skoro každý. Upírské téma je tu konečně bráno ve prospěch lidí, nikoliv upírů a celé to vypadá na dramaticko-akční jízdu.  Teď jen doufat, že se to nezvrtne.

    

 

Plastic Memories

Toto anime nás zavádí do doby, kdy jsou roboti na tak vysoké úrovni, že mají i vlastní speciální syntetické duše a tudíž mohou mít vlastní vzpomínky i emoce a liší se tak od lidí jen pramálo. Nicméně je v tom háček a to ten, že se tito androidi, tedy s názvem Giftia, dožívají jen zhruba 9 let a poté je potřeba je vyresetovat, což má za následek ztrátu všech jejich vzpomínek. Hlavní hrdina nastupuje do oddělení jinak velké společnosti, kde se lidé společně s Giftiemi zabývají právě tímto. Navštěvují postupně své klienty a mají za úkol jim androidy odebrat. Nicméně ne každý z nich je schopen se svého androida vzdát.

Myslím, že tohle je další nadějná pecka sezóny, ačkoliv se v prvním díle nic moc nevysvětlí. Pořád není známo, proč se Giftie dožívají jen tak málo a víceméně ani to, proč jejich vzpomínky musí být za každou cenu vymazány a ne jen třeba uloženy a později znova nahrány. Mnoho nezodpovězených otázek, na které osobně budu dychtivě očekávat odpovědi. Zatím tu máme z postav jen hlavního hrdinu a část osobitého oddělení složeného ze samých mladých lidí a androidů, takže i těžko říct, jak to bude fungovat po této stránce. Myslím ale, že rozhodně zle nebude.

    

 

Arslan Senki

Zde se jen těžko skládá nějaký kratší popis, proto bych nastínění děje zhruba popsal tak, že tu máme jedno království bojující proti jinému, prince Arslana, který má brzy převzít trůn, ale svou povahou a schopnostmi není zrovna nejvhodnějším kandidátem a nakonec i jeho uvědomění, že to, co ho učili o otroctví, je ve skutečnosti špatně.

Zatím z první epizody lze říct, že se bude asi jednat o spíše válečnou a pseudo-historickou záležitost, ačkoliv dle žánru tu má být i jisté fantasy, jen nevím, zda ve své skutečné formě. Vůbec mě to nezaujalo, ačkoliv by mnohé mohlo navnadit, že se jedná o adaptaci mangy od autorky FMA, což mluví o tom, že by to tak špatné být nemuselo.

    

 

Denpa Kyoushi

Hlavním hrdinou je zde neet, který je jednoho dne přinucen svou sestrou, aby jakožto učitel nastoupil na střední školu. Tam se setkává s holkou, která má komplikovanější minulost a kvůli tomu je šikanována. Ačkoliv pomoct nechce, hrdina se rozhodne vše vzít do vlastních rukou.

I když to může znít zajímavě, popravdě už dopředu je jasné, že tohle bude jen další z řady ztřeštěných komedií bez nějak hlubšího děje a moc tomu nepomáhá ani poněkud nevzhledné zpracování. Sám jsem na to začal koukat jen z důvodu, že zde bylo zmíněno téma otaku kultury, ale to očividně půjde nakonec úplně do pozadí.

    

 

Kekkai Sensen

V New Yorku se před lety otevřela jak brána do jiné dimenze, tak byl náhle odříznut od zbytku světa díky podivné mlze tvořící kolem neprůchodnou kopuli. Nicméně zde lidi žijí normálně i po boku toho, co přišlo z jiné dimenze, čili nejrůznějších mutantů připomínajících brouky. Hlavní hrdina je zde normální člověk, který má ovšem nadpřirozenou schopnost, takzvané „božské oči“. Nedopatřením se dostává k organizaci jménem Libra, ke kterým když se přidá, tak oni naoplátku pomohou jemu napravit chybu minulosti.

Z tohoto lze jen těžko podle první epizody vydolovat víc, než že je to zmatené, trochu ztřeštěné, ale hlavně dost divné. Vše se děje prostě jen tak a není zde nic pořádně vysvětleno. I tak to vypadá docela zajímavě, jen tedy doufám, že se toho v příštích epizodách dozvíme víc, protože jinak nás zřejmě čeká něco, co se bude hůře chápat. Aspoň pro začátek.

    

 

Hibike! Euphonium

Toto nové anime od KyoAni nám představuje hlavní hrdinku, která za dob nižší střední členkou skupiny hrající na dechové nástroje, nyní nastupuje na novou vyšší střední a zjišťuje, že zdejší klub zaobírající se tím, čím ona v minulosti, za moc nestojí. Seznamuje se s Hazuki a Sapphire, kdy se obě chystají do klubu připojit a přemlouvají jí, aby do toho šla s nimi. Ta si ovšem není jistá.

Dechové nástroje a vše kolem toho jsou pro anime s hudební podstatou poněkud netradiční téma. Počítám, že se zde dočkáme mnohých pojmů, co se tvorby klasičtější muziky týče a snad i nějakého hlubšího příběhu, čemu bych i věřil už jen proto, že KyoAni nemůže přece nějak moc zklamat. Další dojmy na základě první epizody lze jen těžko posoudit, při nejhorším bude celá série díky úžasné animaci pastvou pro oči. Ale osobně počítám, že to bude taková (od)dechovka.

    

 

Ore Monogatari!!

A jako poslední z mého výběru tu je trocha té čisté (a dle žánru i shoujo) romantiky. Hlavní hrdina, Takeo, je zde poněkud přerostlý, až na první pohled hrůzně vyhlížející středoškolák, který má v životě díky svému zjevu tak nějak pořád smůlu. Za nejlepšího kamaráda, kterého zná už od dětství, má k tomu všemu hezouna jménem Suna, po kterém všechny holky letí a co  čert nechtěl, kdykoliv se Takeo do nějaké zamiloval, ona šla automaticky právě po Sunovi. Vše se ale chystá změnit ve chvíli, kdy při jízdě vlakem pomůže neznámé dívce od člověka, co ji obtěžuje.

Tohle vypadá naprosto parádně a hlavně to vybočuje ze zažitého standardu. Už první epizoda je plná opravdu dobrého humoru, ale i jisté romantiky a hlavně těžké roztomilosti (už jen díky kontrastu postav) a jsem si docela jist vzhledem k vývoji událostí, které lze trochu i předvídat, že se bude jednat o to nejlepší z romantického žánru této sezóny. Pokud se samozřejmě něco nepokazí, což hrozí i u ostatních titulů.

    

 

Závěrem

To by bylo pro tuto sezónu vše. Myslím, že jaro bylo na dost zajímavých titulů plodné a u zrodu je možná dost nových „legend“ anime průmyslu. Než článek uzavřu, chtěl bych ještě v krátkosti shrnout, co dle mě stojí, či naopak nestojí za zhlédnutí.

Rozhodně tedy doporučuji vyzkoušet: Dungeon ni Deai o Motomeru no wa Machigatteiru no Darou ka?, Owari no Seraph, Plastic Memories, Hibike! Euphonium a Ore Monogatari!!.

Naopak bez mého vřelého doporučení: Re-Kan!, Arslan Senki, Denpa Kyoushi a Kekkai Sennen.

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, - odpovědět
Re-Kan! je seinen a dechový nástroje neznamená automaticky dechovka.
odpověděl(a)
Díky za upozornění, Passere.