Kategorie: Festy a cony

Crwecon 2013

Crwecon 2013Jako minulý rok, i tento jsem se vypravil vstříc Crweconu, neboť jsem měl od minula s tímto "miniconem" dobrou zkušenost, přesněji s jeho manga podzemím, což bylo také jediné místo, kam jsem se chystal, protože mě jinak komiksy či fantasy jako takové moc nebere. Můj druhý ročník v manga podzemí, od kterého jsem hodně čekal.

Nicméně tentokrát mě nečekal žádný "forever alone styl" a tím pádem výzva, nýbrž jsem byl již domluven s kamarádem Steelem, který dojel už den předtím, protože v Praze strávil i minulý den. Slovo dalo slovo, násilím jsme toho sobotního rána vstali a vydali se ku klubu Cross v Holešovicích. I když Steelovi nějakou dobu nechtěl vzít automat na jízdenky dvoukorunu, ač tam házel jakoukoliv a tím pádem nám ujela jedna z tramvají, nakonec jsme na místo dorazili poměrně v dobrý čas (jenom o nějakých 5 minut později, než měl samotný program v manga salonu začínat). Už jsme šli najistotu, nebo aspoň já, protože jsem již věděl, kde je vchod a nemusel to tak obcházet a tápat, jako když jsem tam byl poprvé. Steel se mi ztratil hned u dveří, jelikož jej už po cestě zastihly mírné střevní potíže, čili jsem si to na chvíli sám zamířil rovnou do podzemí, kam mě navedly přehledné ukazatele a tak jsem tam byl hned.

Po usazení se na konec řady přišli pořadatelé (Hintzu a spol.) a dali nám na výběr, jestli mají pustit normálně HenNeko, které bylo v programu a nebo radši mají dát ochutnávku Anime Mirai 2013, které se vysílalo na Animefestu a o které jsem velice nerad přišel. Sál mlčel a nikdo se k ničemu nehlásil, takže jsem po dlouhé době někde promluvil nahlas a trochu sobecky si tak určil, že se pojede Anime Mirai. Nu, což, ostatním to určitě nevadilo, spíš naopak. Pustili celkem tedy dva tituly, první o čarodějnicích (Little Witch Academia), který mě příjemně překvapil, bylo to vtipné a prostě hodně dobře vymyšlené. Jak komedie nemusím, tak tohle se mi hodně líbilo. Mezitím přišel i Steel a stihl tak zbytek a sám říkal, že se mu to zdálo dobré. A jako druhý běžel Death Billiards. Upřímně, čekal jsem trochu něco víc, ale ani ten příliš nezklamal a vyklubal se z toho takový spíš dramatický thriller a konec jsem takový rozhodně nečekal, i když jsem si to mohl domyslet.

Po promítání začala první přednáška dne a to o Fanservisu od Greka. Bezvadná přednáška, která nám přiblížila fanservis jako takový. Dozvěděli jsme se, co to vlastně je a kromě toho i mnoho mýtů a faktů a nakonec i rozdělení do určitých skupin, do kterých se fanservis větví. Vážně, netušil jsem vůbec, že existuje nějaký duchovní fanservis a že je jím už jenom třeba nějaká blbá hláška, které slýcháme v anime dnes a denně. Já i Steel jsem byl s přednáškou naprosto spokojen.

Následovala přednáška od Hintzua s názvem Mangafagův rok. Musím uznat, rozebral se tam takřka celý uplynulý rok ve světě anime a mangy, který se soustředil spíše na ty známější události. Nicméně tam toho bylo i tak celkem dost a obsáhlé to bylo natolik, že se přednáška ani nestíhala pomalu dojet. Jen, co bych odsoudil, že se zde spoilerovalo a to OreImo, ač se nás pár hlásilo, že to dopředu nevíme. No, ještě, že existuje schopnost si zacpat uši, čehož jsme se Steelem využili a nezkazili si tak dojem už předem.

Pak následovalo další promítání a to jsem tedy nečekal, nebo spíš jsem si pořádně nepřečetl tabuli s programem, neboť se pouštěl Shingeki no Kyojin. Samozřejmě, byl jsem nadšený a co je zajímavé, že jsme zrovna den předtím se Steelem tohle anime rozebírali a já mu jej doporučoval a tak jej nyní má i s prvními díly. Samozřejmě, i já si je rád rekapituloval, je to v současné době jedno z mých nejoblíbenějších běžících anime sérií vůbec.

Rady pro japonské středoškoláky, to si opět vzal Grek a tím pádem tu byla další úžasná přednáška. Čekal jsem povídání o školství v Japonsku obecně, ale naprosto jsem se zmýlil. Spíš se to soustředilo na to, co by člověk měl a neměl dělat na střední škole (hlavně ohledně kolektivu, líbila se mi rada ohledně účasti v klubech, což jsem vůbec netušil) a to vše rozděleno jak na rady pro pány, tak i pro dámy, čili si každý našel své. Opravdu, musím Greka con od conu čím dál víc chválit, protože jeho přednášky jsou zajímavé, umí o tom mluvit a vše vysvětlit, navíc vtipně s nadsázkou a prostě nemá to chybu.

Narutovy špeky byly poslední přednáškou, kterou si vzal opět Hintzu a zde to bylo hlavně o překladu mangy Naruta do češtiny, co se jak překládalo, jaké byly problémy a s tím spojené perličky přímo nesmyslných překladů a tak podobně. Bohužel mě zastíhala náhlá spavost a zavíraly se mi oči. Naštěstí jsem nezaspal a tak o moc nepřišel. Jen Steela to nebavilo, protože to viděl už na Adviku.

A jako poslední promítání padl Gantz, jelikož se Crew chystá vydávat mangu. Zde jsem doufal v navnadění Steela na další parádní titul, ale to už jej nebralo, spíš ho to odradilo a tak jsme po dvou dílech vyrazili pryč.

No, musím říct, že mě Crwecon vůbec nezklamal, naopak mě příjemně překvapil a jsem zvědav, co přinese příští ročník, protože určitě s ním opět počítám. Jen, co mi dost vadilo, že v sále byl hluk. Podzemí bylo totiž spojené s takovým barem a tam se věčně někdo bezohledně nahlas smál či bavil, pokud tedy neházeli o zem skleničkama a tak jsem já a určitě i další v posledních řadách slyšeli od přednášejících každé páté slovo. Ukočírovat to, neměl bych jiné výtky, ale tohle bylo vcelku nepříjemné. Kromě tedy ještě maličkosti ohledně chladna, které v podzemí bylo celkem velké, ale to je moje chyba, že jsem si zrovna v tento den usmyslel, že ven vyjdu jen v kraťasech a nevezmu si ani s sebou mikinu. Jak jinak říkám, jsem spokojen, nijak nezklamán a těším se příští rok.

Steel udělal taky review, akorát jako video a mnohem obsáhlejší, takže pokud vás zajímají větší detaily, video najdete zde.

Komentáře

Přidat komentář >

, Crwecon odpovědět
Díky za report! Potěšil! Snad se příští rok uvidíme!