Kategorie: Festy a cony

Crwecon 2015 (Manga sekce)

Ani tento rok jsem si nemohl odpustit návštěvu Crweconu a jeho speciální Manga sekce, která mě poslední 3 roky zatím ani jednou nezklamala a dokázala nahradit i celý nepovedený con. Přidat se ke mně rozhodl opět Steel, takže pro tentokrát se jednalo i o trochu okořeněný sraz. Podrobnější video report přiložen.

V sobotu dopoledne jsme se tedy vydali směrem na Holešovice a zde do Klubu Cross, ve kterém se Crwecon každoročně koná. První velkou změnou, bylo přesunutí Manga sekce z podzemí do prvního patra, což znělo dobře, dokud tedy člověk nezjistil, kde to vlastně je. Docela dobře prostorné podzemí tak vystřídala poměrně malá místnůstka, opět bez dveří a sousedící s kuchyní, takže zde nejen po celou dobu panoval poměrně velký hluk linoucí se jak z kuchyně, tak i z baru hned vedle, ale i neskutečné horko. Ačkoliv v podzemí byla zima a taky tam byl přítomen menší bar, rozhodně se ani zdaleka nejednalo o něco takového, co bylo v této místnosti v prvním patře, což je taková první negativní stránka.

Přesunu-li se ke stránce přednášek a promítání, začnu AMVčky, kdy nám bylo puštěno několik kousků z rozpětí let 2011-letošek, dokonce došlo i na vítězné AMV na Nisekoi z letošního AF, či i na to, které mě navnadilo na Mawaru Penguindrum.

První oficiální přednáškou manga bloku byla ta o Gunsmith Cats, kterou si vzal na starost Grek a dle toho to i vypadalo. Ačkoliv se nejednalo o titul s tématem, který by mě nějak moc zajímal, bylo to podáno velice zajímavě, vtipně a samozřejmě dostatečně obsáhle a bez spoilerů. Byl nám nejprve představen původ, tedy co bylo mnohými předlohami finálního titulu, hlavní postavy a vše, co pro takové to malé seznámení stačí. Následně došlo na promítání celkem 3 OVA epizod anime adaptace, kdy jak říkám, mně ani Steela téma podsvětí moc nebere, ale koukat se na to dalo, ačkoliv to stačilo jen jednou.

Následovala přednáška, kterou jsem již navštívil na AF, tedy ta o manga crowfundingu. Bylo to skoro to samé, jen to přednášející obohatil o pár novinek a dokonce se dostal i ke svému vlastnímu výtvoru a popisoval svoje úspěchy i neúspěchy a hlavně dával rady, co dělat i nedělat, když bude chtít člověk nějaký takový projekt založit a nedostat se do zbytečných problémů. Co bohužel tuto přednášku kazilo bylo, že přednášející mluvil tak potichu, že jej hluk linoucí se ze všech stran přehlušil a my vzadu tak slyšeli z přednášky s dobrou vůlí sotva 60%. Je to škoda.

Řada přišla na kombo kvalitních přednášejících, tedy na Greka i Hintzua zároveň, kteří si vzali na paškál téma mangy obecně, dostali se i k tomu, proč existují prvky jako nosebleed, či chibi postavičky, jak se to liší od západu, proč právě západu nemusí východní komiksová tvorba sednout a další zajímavá fakta. Každý z nich pak doporučil pár titulů k přečtení.

Křest vějíře a besedu s autory jsme se rozhodli vynechat, protože ačkoliv je Vějíř sám o sobě velice zajímavý, my jsme jej nevlastnili a tak se nás to netýkalo. Z rozžhaveného sálu díky polednímu slunci pařícímu do oken jsme si to tedy zamířili na oběd a rozhodli se vrátit až na zlatý hřeb Crweconu.

Tím bylo duo Toren a Iky, kteří na Crwecon přijeli již druhým rokem a tentokrát se rozhodli si i zapřednášet. S nejistými pozdravy a 7-minutovým zpožděním započali svou přednášku zabývající se mangou, která by u nás mohla mít úspěch a naopak i tou, která by ten úspěch jednoznačně neměla. V sále seděli i Hintzu s Grekem, takže poté, co Ikymu poněkud přeskočila mysl a začal hlásat o tom, že přece tisknutí černobílých obrázků nemůže být nákladné, oba dva nahodili nepříliš spokojené výrazy. Jinak se to ale chlapcům povedlo, když tedy nebudu ještě rýpat do poněkud nekorektních forem slov, jenž v některých slidech používali.

Ještě jsme s nimi, jedním člověkem, jehož identitu neznám, a i Raijinem, který je opět doprovázel až ze Slovenska, po skončení programu poseděli u rozžhaveného stolu prvního patra terasy, prohodili pár slov a pak jsme se už všichni vydávali směrem domů. Tedy, my se Steelem jsme se rozhodli s nimi nakonec ještě nejet do Comics Pointu, protože by to pro nás nemělo žádnou cenu.

Letošní Crwecon bych tak uzavřel s celkem spokojenými dojmy. Samozřejmě pár nepříliš příjemných věcí se našlo, z nichž bylo tou hlavní počasí, které dělalo již zmíněnou onu místnost, ve které se konala celá Manga sekce, téměř neobyvatelnou. Ale jinak opět dobré a jsem zvědav, co přinese příští ročník.

Pokud vás zajímá podrobnější video report, kde se Steelem vystupujeme osobně, navštivte tento odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=LZfYvXuTqvI

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.