Kategorie: Filmy

Adaptace pohádek v drsném stylu

Adaptace pohádek v drsném styluJeníček s Mařenkou jako drsná dvojka lovců čarodějnic a nebo Jack se strachem z výšek, lezouc po kouzelné fazoli do země obrů? To jsou filmové novinky tohoto roku, které si dovolí jak svérázně, tak i zároveň trefně, adaptovat všem velmi známé pohádky, vyprávěné ať už před spaním a nebo čtené z knížek. Na co si tedy filmy troufly?

S filmy, které si bezostyšně berou náměty z pohádek a přepracovávají si je dle svého, se tento rok doslova roztrhl pytel. Ač tu máme zatím jen dva takové, myslím, že to bude stačit pro představu, co šikovně sepsaný a vymyšlený scénář, dobrá kamera a hlavně vyhovující rozpočet dokáží s na pohled mírumilovnými pohádkami, když se navíc někdo rozhodne z nich udělat filmové trháky.

 

Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic

I když jsem tento film viděl už dávno (hned den po Paralelních světech), musím pro něj nakonec sepsat nějaké malé povídání, protože něco tak drsného jsem dlouho neviděl. Drsného ve smyslu zpracování, když, jak jistě každému dojde, předlohou jde "pouhopouhá" pohádka, se sice trochu drsným vyvrcholením, ale šťastným koncem.

Jenže co, kdyby se Jeníček s Mařenkou domů už nevrátili? Nebo přesněji, ani se nemohli vrátit? Zkušenost se zabitou čarodějnicí, aneb "ukažte mi, jak se na lopatu sedá", je v tomto filmovém snímku naopak posílí, dodá jim odvahu a za nějakých deset let se s Jeníčka a Mařenky stává sourozenecké duo specializující se v lovení čarodějnic, které unáší z vesnic malé děti. Jeníček s puškou, Mařenka s harpunou a to vše v dobovém kabátku, čili žádné pobíhání po New Yorských ulicích a války novodobých gangsterů, jako tomu bylo v nejmodernější adaptaci Romea a Julie.

Samotný děj je o tom, že se blíží Filipojakubská noc, což pro neznalé znamená, že se chystají čarodějnice při úplňku slunce sletět na koštětech na určité místo, provést zde rituál za pomoci malých dětí a tím se stát nesmrtelnými a tak pochopitelně i neporazitelnými. Tomu samozřejmě musí úspěšní lovci, Jeníček s Mařenkou, zabránit a při tom svém putování se odkryje i něco málo z jejich minulosti a ukáže se, že ne všechno bylo tak, jak to vypadalo. Abych neodkryl celou pravdu, jen naznačím, že není jen jeden typ čarodějnic. Kromě toho čarodějnice tu používají troly jako svoje zajatce a služebníky.

Prostě parádní myšlenka, která mi v tomto případě přišla víc než efektivní, navíc se to tam řeže hlava nehlava a má to prostě jiskru. Jeníček s Mařenkou jsou přitom dvojka k pohledání - svérázný bručoun, který má ovšem neskutečně dobré hlášky a drsná holka, která se neostýchá někomu ustřelit hlavu. Sám jsem na tom byl v Imaxu na 3D a nelituju, někdy jsem měl pocit, že míří na mě a zážitek to byl parádní. No, na závěr musím říct jeden tip, který ve filmu padl: "Když se někdy dostanete k chalupě z cukru, tak kurňa neloupejte perníček!"

    

 

Jack a obři

Trochu odbočíme od čarodějnictví a zabruslíme přibližně do stejné doby, nicméně se tentokrát zaměříme na pohádku o Jackovi a kouzelné fazoli, kterou vymění za osla a která po zasazení vyroste do neskutečné výšky. Jack se po ní vydá nahoru a... dál to jistě znáte, nicméně se musím přiznat, že tuhle pohádku jsem strašně dlouho neslyšel a tak následný děj mi moc neříká.

A proto je tu tento film, zrovna menší filmová novinka, která toto téma přepracovává podobně, jako Jeníčka s Mařenkou. Ovšem tentokrát to chytá spíš čistý fantasy nádech, ač nechci z toho zase dělat kdovíjakou lehkou podívanou - o utržené hlavy a drsné smrti tu také není nouze. Jack je farmář, který pracuje u svého strýce, neboť mu zemřel kdysi otec na mor. Přitom zná jistou pohádku o kouzelné fazoli, která kdysi umožnila obrům dostat se na zemský povrch a zde vše pustošili a co je nejhorší, že jim zachutnalo lidské maso. Ovšem existovala koruna, která dokázala obry zahnat a tak zůstali uvězněni ve své zemi vysoko nad oblaky a vše se po čase stalo jen legendou.

I když Jack v obry jako malý věřil, teď se spíš zajímal o to, aby byla úroda a vůbec, aby dokázal něco prodat, protože na tom nebyli se strýcem zrovna nejlépe. No, nebudu vyprávět celý děj, protože je asi stejně jasné, co se stane poté, kdy se vydá prodat koně a osloví jej jistý mnich, který mu za něj nabídne fazole. Má to tu samozřejmě i záporáka, celkem dobrého záporáka, kterému jde o to jen ovládnout království a využívá toho, že si může vzít princeznu a stát se tak králem.

Trochu pomalý rozjezd vyústil v nemalé dobrodružství, kdy se Jack spolu s královskou gardou vydal po fazoli a paradoxně se nevyhnul svému strachu z výšek. Následuje pak celkem nepěkná potyčka s obry, kde se to prostě nepáře s tím, že toho a toho si obři dají jako zákusky. Na to, že je to hodnoceno jako podívaná pro všechny věky, mi to přišlo celkem drsné a kruté, navíc ani samotní obři nebyli žádní krasavci, to se teda může trol z Jeníčka a Mařenky pyšnit. Dokonce by se zdálo, že to končí tak neurčitě, ale je to jen pěkné nachytání od tvůrců a můžu říct, že jsem se dokonale nachytal a určitě jsem nebyl jediný. Ale zůstávám u toho, že to celkově bylo dělané pro všechny a tak zde inscenovala i taková menší dětinskost. Ale i tak, na pohádku dost drsné.

Špatné to nebylo, podívaná to byla dobrá. Rozhodně lepší, než Hostitel, na kterém jsem byl den předtím. Akci to mělo dobrou, vtipné to v některých částech bylo taky a prostě pohádka to byla celkově hodně pěkně zadaptovaná. Jako třešnička na konci čeká takové malé pravidlo lidové slovesnosti, ze kterého vzejde, proč se vlastně příběh vypráví úplně jinak a funguje to tak tedy jako původní verze, na jejíž bázi pak vznikla pohádka, kterou dnes známe (skoro) všichni. No, za tento závěr velký palec nahoru!

    

 

Zatím jsou to jen dva tituly, ale co, když se z toho stane móda? Rozhodně bych nebyl proti, akorát mě samotného nenapadá, co by si tvůrci mohli vzít do parády, aby z toho udělali minimálně něco na úrovni Jacka a obrů? Odpověď asi bude taková, že se můžeme nechat překvapit, ač je mi i jasné, že to může být cokoliv.

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.