Kategorie: Filmy

Dorama recenze #1 - Casshern, Higurashi a Usagi Drop

Dorama recenze #1 - Casshern, Higurashi a Usagi DropDíky novému využití svého času jsem se dal kromě anime i na Japonské live-action filmy, což je na jednu stranu velký challenge a na druhou nová zkušenost s už tak úžasnou Japonskou tvorbou. Protože plánuju postupně jet další, budu sem průběžně dávat takové menší trojrecenze. Toto je první díl téchto recení shrnující tři tituly - Casshern, Higurashi no Naku Koro ni a Usagi Drop.

 

Casshern

Moje první dorama vůbec, když nepočítám chvíli strávenou u Honey & Clover s následným dropem, bylo právě Casshern.

Je to film, který ukazuje události poté, co někde ve vzdálené budoucnosti vědec jménem Azuma vynalezl nové možnosti, jak obnovit lidstvo, které postupně umírá kvůli znečištění, šířícím se po celém světě. Všichni mu jeho výzkum zavrhují a on se tedy pouští do jeho další fáze. Brzy se však stane nehoda a díky němu ožívá nová lidská rasa, neuvěřitelně silná a díky utlačování ze strany lidí, kteří se je snaží odstranit, se staví na vlastní nohy a budují armádu robotů, se kterou pak bojují proti celému lidstvu. Zde se pak objevuje i hlavní hrdina, syn vědce Azumy, který zahynul ve válce, ale díky výzkumu vědce Azumy se vrací zpět mezi živé, ale jako taktéž člen nové rasy. Dostává speciální brnění a vyráží do boje, ve kterém se postaví nejen armádě robotů, ale i členům vzpoury.

Takto bych asi shrnul, o co tam jde. Je to hodně nadupaný film, plný úžasných efektů, které jsou na svoji dobu na hodně vysoké úrovni. Po příběhové stránce je to sice takové trochu zmatené, ale má předlohu v manze, podle které vznikly hned tři anime tituly, jeden ze 70. let jdoucí v rytmu původní příběhové linie, kterou lze vidět i ve filmu, poté jeden z roku 2003 a to trojdílná OVA již trochu vybočující a pak 24 dílné anime z roku 2007 jdoucí si svým vlastním příběhem, takové znovuzrození Casshana, nebo spíš Cassherna v tomto případě, na nějž jsem již psal recenzi. Podle mě hodně povedený live-action, vyžití pro všechny, co mají rádi hodně akce a chystají se stíhat příběh, který je lepší už předem znát třeba z anime titulů, líp se pak na to i kouká.

Hodnocení: 4/5*

  

 

Higurashi no Naku Koro ni

Už něčím o hodně slabším oproti minulému dílu je tato live-action adaptace slavné vizuální novely.

Ve vesnici Hinamizawa se dějí divné věci. Každým rokem zde po letním festivalu někdo zemře tragickou smrtí a někdo další beze stopy zmizí. Toto se děje od té doby, co zde byla zastavena konstrukce přehrady, která by způsobila zatopení celé Hinamizawy. Keiichi se právě s rodiči do této vesnice přistěhoval. Seznamuje se s Renou, Mion, Satoko a Rikou, se kterými zde tráví veškerý svůj volný čas. Později však zjišťuje, jak se zde věci mají a hrůza provázená deluzemi začíná!

Snaha byla, ale bohužel trochu slabší. Příběh sice jde pěkně podle předlohy, kdy první film shrnuje první arc (Keiichiho deluze) a druhý film zase ten úplně poslední (deluze Reny), ale zpracování mi přišlo takové nic moc, docela odfláklé. Herci si byli sotva podobní, což beru, že kdyby tam měli stejné účesy a oblečení, že by vypadali jak šašci, ale mohli se tomu aspoň přiblížit. Takhle jsem jen těžko hádal, kdo je třeba z těch dvou holek Satoko a kdo Rika. Herecký výkon taktéž nic moc. Sice je známo, že japonci moc hrát neumí, ale tady se mohli víc snažit. Navíc třeba policista Oishi byl v každém filmu někdo jiný. A to nemluvím o jiných chybách ve filmu, kterých bylo víc než dost. I tak to je ale koukatelné, nezavrhuju to, jen to mohli udělat líp. Zasazení je celkem ucházející, aspoň, že natáčeli na správném místě. Ale je to nejslabší adaptace, co jsem zatím viděl. Ale fanouškům Higurashi můžu doporučit, je to přece jen zajímavá zkušenost.

Hodnocení: 2,5/5*

  

 

Usagi Drop

A teď se držte, protože přichází to nejlepší na konec. Ta nejlepší live-action adaptace, jakou jsem mohl vidět, když nepočítám ještě Death Note. Usagi Drop!

Daikichiho děda zemřel a po sobě zanechal malou holčičku jménem Rin, kdy se ukáže, že to byla jeho dcera, kterou měl s jakousi Masako. Nikdo se jí nechce ujmout a poté, co se jí už chystají dát do dětského domova, se Daikichi rozhodne, že se o ni sám postará. Sice svého rozhodnutí ze začátku lituje a nechápe, co ho to jen napadlo, ale později se do role rodiče vžívá s plným nasazením. Ovlivňuje to jak jeho pracovní, tak osobní život, ale nenechává se ničím odradit ani zastavit, i když mu plno lidí z rodiny tvrdí, že je blázen, že se o Rin rozhodl postarat.

Prostě nádhera. Nečekal jsem od toho vůbec nic, jen další nějakou jednoduchou adaptaci s nic moc hereckými výkony, ale po zhlédnutí tohoto filmu jsem zůstal zaražený a měl jsem co dělat, abych nepropadl totálnímu dojetí. Film byl natočený skvěle, bylo vidět, že si na tom dali záležet. Herec Daikichiho byl perfektní volbou, sehrál svoji roli dokonale, i když zde působil o hodně mladší, než v anime. Ale nevadí. Rin zde neztratila na roztomilosti, ač zde opět byla trochu změna, protože v anime měla blonďaté vlasy a ve filmu normální tmavé. Nicméně to vůbec nevadilo. Ostatní herci byli taktéž úžasní (i když zase, někdy mi připadali poměrně o hodně mladší, ale což), zasazení bylo prakticky dokonalé. A co se týče toho, jak to šlo podle předlohy, tak to musím uznat, hodně se jí to drželo, i když je jasné, že to nelze udělat úplně přesně a byla potřeba pár věcí trochu pozměnit. I tak, jedná se o krásný film, který ukáže všechny trable, ale i hezké stránky nečekaného rodičovství. Rozhodně to stojí za zhlédnutí, ať už po anime, či před anime. Věřím, že to nikoho moc nezklame.

Hodnocení: 5/5*

  

 

Závěr

Tím bych uzavřel první díl dorama recenzí. Doufám, že jsem to popsal tak akorát, aby se z toho dalo něco vytahat, neboť dojmy jsou nezastavitelné. Příště se chystám na další z trojice nejznámějších josei sérií a to na NANA, poté bych chtěl překousnout předchozí nedobrou zkušenost a dát ještě šanci live-action adaptaci jinak mého nejoblíbenějšího a několikrát viděného anime Honey & Clover. A pak se uvidí, nicméně plánuju rozjet už normální nezávislou dorama sérii Densha Otoko. Každopádně vždycky platí, že se může objevit jiná adaptace nějaké mangy či anime, do které půjdu po hlavě. Tak tedy příště u dalších recenzí!

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.