Kategorie: Filmy

Dorama recenze #3 - Mushishi, Honey and Clover a NANA

Dorama recenze #3 - Mushishi, Honey and Clover a NANADalší tři zhlédlé doramy, které patřičně ohodnotím. Jenom bych teď chtěl říct, že na filmy budu nadále dělat trojrecenze a pro vícedílné série věnuju celé články. Ale teď k těmto třem titulům, které všechny vycházejí z manga a anime předloh, čili se jedná o adaptace. Budu hodně porovnávat.

Mushishi

Když jsem zjistil, že byl udělán i live-action film, ihned jsem se na něj vrhnul i přes to, že jsem četl jednu hodně negativní recenzi. Proto jsem od toho nic moc neočekával, ale protože to je Mushishi, měl jsem v to pořád nějakou naději. Příběh tedy vypráví o cestovateli Mushi-shi, Ginkovi, který chodí po světě a pomáhá lidem, kteří se dostali do nesnází s existencemi zvanými Mushi, které jinak žijí po boku přírody v harmonii, ale jak je něco vyprovokuje, neváhají nějak nepříjemně zasáhnout. Celý film se táhl v podobném rozpoložení, jako anime, čili to bylo takové pomalejší a řešilo se tu hned několik případů. Tu musím říct, že jsem čekal trochu víc a i víc přesnější vůči anime či manze, takhle se tu tedy řešil pouze problém se sluchem a pak se spojilo cestování za duhou s případem dívky, která bojuje proti mushi tak, že píše o jejich ničení. Čili trochu taková improvizace udělaná s dobrým úmyslem toho naflákat do jednoho co nejvíc, což chápu, na dvě hodiny filmu s pomalou povahou se toho moc nedá nacpat. Nicméně to bylo celkem pěkně provedené. Mushi byli očividně digitální (samozřejmě, jak jinak), ale moc nebyli do očí a celkem dobře zapadali do pozadí. Výběr postav ušel, Ginko se celkem povedl, okolí odpovídala. Po této stránce to bylo dobré. Bohužel, po příběhové stránce to bylo takové slabší a ke konci navíc nastalo pár situací, které jsem upřímně moc nepochopil a ani se mi to, abych řekl pravdu, nelíbilo a lepší by bylo, kdyby to vynechali. I tak se jedná o zajímavou doramu, která i přes svá negativa stojí za zhlédnutí. Za mě 3/5*.

    

 

Honey and Clover

Jedná se o moje nejoblíbenější anime vůbec, takže jsem měl jasno, že toto musím vidět. Kromě 11-dílné série byl ještě natočen film, do kterého jsem se rozhodl pustit nejdřív, i když ze série jsem kousek viděl a nějak moc se mi to nelíbilo. Tady jsem ale stále měl naději. No, abych to uvedl, příběh je o studentech umělecké školy, kteří prožívají nejrůznější životní příhody, zejména co se týče lásky. Víc bych to nerozepisoval, protože jak anime, tak dorama má několik hlavních postav, na které se příběh zaměří, ale samozřejmě, nejhlavnější postavou tu je Yuuta, do jehož myšlenek nahlédneme asi nejvíce. Teď teda k doramě, či live-action filmu, abych to později nemotal se seriálem. Oproti anime to bylo trochu jiank zasazené, místo předměstí to šoupli někam spíše do městské části a celkově nic moc nesedělo a ani se nepodobalo, takže jsem se rozhodl tuto doramu brát jako samostatnou a nějak víc ji s anime neporovnávat, ale u porovnávání základů zůstanu. Výběr herců se ale celkem povedl, to se musí uznat. Yuuta seděl na takového toho zamyšleného člověka, Hagumi byla neskutečně roztomilá, až mě to překvapilo, což si rozhodně zaslouží velké plus. Shinobu byl za typického rebela a Takumiho jsem taky poznal hned. Jen Ayumi byla tak trochu vykulená a celkově nic moc. Ale jinak si všichni byli svým způsobem podobní a tím pádem tady není co vytknout. Příběh byl celkově pěkný, moc se nedržel předlohy, ale jel si po svém a dalo se na to koukat víc než dobře. O dojemné situace tu nebyla nouze. Prostě, já jsem spokojen, film se vcelku povedl. Dávám tedy 4/5*.

    

 

NANA

Už bych si myslel, že tento titul přece nemůže být mezi ostatními, co jsem tentokrát zhlédl, hvězdou, ale přesvědčilo mě to o krutém opaku. K příběhu, Nana se vydává vlakem do Tokya za svým přítelem Shoujim, když se náhle potkává s dívkou stejného věku i jména, ovšem úplně opačné povahy. Náhoda je dostává i do situace, kdy začnou bydlet v jednom bytě a tu se rozjíždí jeden velký příběh, kdy se každá vyrovnává jinak se svým osudem, ale přitom se tyto jejich osudy proplétají. Musím říct, že doramu, která by jela takto přesně, jsem naposledy viděl u Usagi Drop. Avšak tu to bylo snad ještě o trochu lepší. Řeknu to jinak, kdyby měl být na anime NANA recap, který by se následně transformoval do live-action podoby, vznikl by z toho právě tento film. Sice samozřejmě, pár situací tu bylo jinak a něco se vynechalo, ale žádná dorama nebude nikdy úplně přesná, pokud se jedná o adaptaci. Každá si pojede trochu dle svého. Ale i přesto, tady to prostě jelo, jak má. Příběh ovšem není jedinou už tak silnou stránkou (sám o sobě je bezvadný). Další věc, nad kterou bych se nejradši poklonil, bylo zpracování postav a celkový výběr herců. Konečně někde bylo všechno tak, jak má být. Postavy měly stejné styly účesů, stejné barvy vlasů a vůbec, vypadaly prakticky skoro stejně, jako třeba v anime či manze (perfektní Nana O., Ren velice povedenej). Tu mě taky překvapila přítomnost Kenichciho Matsuyamy (Death Note, L Change the World, Usagi Drop), což už samo o sobě znamenalo, že jsem ho zatím neviděl hrát ve špatném filmu. Prostě, co říct, rozhodně z toho, co jsem tentokrát viděl, to byla jasná jednička. Bez servítek 5/5*. Ještě mě ale čeká druhý film, u kterého mě zajímá, jak daleko až půjde příběh, ale to si nejspíš nechám na další trojrecenzi.

    

 

 

To by bylo pro tentokrát všechno. Doufám, že jsem vše popsal tak, jak jsem měl. Jako další plány mám sérii Honey and Clover, Ouran High School Host Club (zřejmě spíš, až zhlédnu anime) a tedy druhý film NANA. Dále však nevím, výběr je mi otevřen a já uvidím, na co narazím a co mi za to nakonec bude stát.

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.