Kategorie: Hry

Grief Syndrome - Madoka trochu jinak

Grief Syndrome - Madoka trochu jinakPěkně provedená hra na motivy Madoky. 2D skákačka s prvky RPG, která zabaví na dlouhé hodiny! Pokud si i vy chcete na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je být magickou dívkou, čtěte dále!

Tuto hru jsem zmínil již při psaní recenze na anime Mahou Shoujo Madoka Magica a proto bych ji ještě více rozebral v tomto článku. 

 

O co se tedy jedná?

Je to doujinová hra právě na motivy Madoky ve stylu akční 2D skákačky s RPG prvky. Na výběr zde máme hned ze všech pěti hlavních magických postav - Madoku, Sayaku, Homuru, Kyouko a Mami. Každá z nich disponuje jinými schopnostmi, možnostmi nejrůznějších komb a stylem boje, ale navíc není ani žádná v nevýhodě. Společně se vypravíme po všech možných úrovních, na kterých čekají nepřátelé - od podivných krys, až po černé draky. Rozeberu to tedy podrobněji.

 

Zpracování

Jelikož se jedná o doujinovku, nejde příběh ve srovnání s anime úplně stejně. Víceméně toto každý, kdo Madoku viděl, pozná hned na konci druhé úrovně, pokud si zvolí jistou postavu, která pak bude hrát dál až do samotného konce a už vůbec i fakt, že se všechny postavy dostanou ke konci, vypovídá o tom, že hra jede nezávisle. Jednotlivé úrovně přitom ale jdou ve stejném pořadí, jako v anime a věrně je kopírují. Celkem tu tedy nalezneme 6 úrovní jdoucích ve šlépějích anime, každá má přitom jiné nepřátele a na konci čekají bossové, kteří jsou občas oříškem k poražení, ale se správnou strategií to může být i docela hračka. Záleží ovšem také na tom, jaký "lap" pojedete. Hra má takový systém, že po prvním dohrání můžete jet odznova, akorát s vyšším "lapem", což znamená, že nepřátelé budou silnější a hůře porazitelní. Za to postavy pak rychleji levelují, což tento fakt vyrovnává. No, již jsem zmínil, že je zde také jakési levelování, což jsem uvedl už v úvodu. Ano, postavy tím, že poráží nepřátele, jako v každé RPG hře, expí a po čase i levelují. Hodně pěkná vychytávka hry. Tady také hodně záleží na tom, jak levelujete, protože nepřátelé jsou s každou úrovní silnější a proto se hodí, když k finálnímu bossovi dorážíte s poměrně vysokým levelem, abyste jej byli schopni nějak rozumně vyřídit a netrávili tam tak zbytečně více času a tím měli vyšší riziko, že prohrajete. Po této stránce hodně pěkné, hra mě zabavila na dlouhé hodiny, dokud jsem tedy nenarazil k výši lapu, který už prakticky nešlo dát - nepřátelé nelehli, ač jsem do nich bušil, jak jsem chtěl. Ale do té doby super vyžití. Navíc se hra dá hrát i jako multiplayer. Sice údajně i přes internet to funguje, nicméně tam si to vyžádá menší nastavování. Ale na jednom PC si můžou zahrát až tři hráči, i když je to trochu nepohodlné, pokud tedy každý nemá třeba svůj gamepad, což je pak úplně o něčem jiném. Každopádně se takhle dá užít docela dost srandy, což je v tomto případě víc než vítané.

    

 

Postavy

Již jsem uvedl, že je tu všech základních pět hlavních postav, které jsou známy z anime. Fanoušek tak o nic nepřijde. Naopak se může těšit z toho, že jeho postava se dostane až ke konci, ač doopravdy to tak vlastně nebylo (nezmiňuju, nespoilím). Každá má rozličné schopnosti boje a možností kombovat, čili pokud si zvolíte postavu, musíte se smířit s faktem, že přestup na další může být pořádný nezvyk, když si navyknete na ovládání té první. Já osobně hrál pouze za Sayaku, která ovládá boje s meči, což je trochu vělký rozdíl třeba oproti Mami či Madoky, které spíše útočí z dálky (šípy x zbraně). Ale zase se vyrovnává Koyuko, používající kopí. Je tu prostě plno možností, jak hrát, či spíš s kým hrát a volba je jen na vás. Nicméně je zde i fakt, že se po prohře v multiplayeru proměníte v Kyubeye, takže to dělá jeden hratelný charakter navíc. I když, hratelný... jak se to vezme.

  

 

Grafika

Konečně se dostávám k tomu nejlepšímu na této hře a to ke grafice. Tady není už vůbec co vytknout, postavy jsou pěkně zanimované, pozadí jsou sice taková mindf*cková, ale kdo viděl anime, ten pochopí, proč je tomu tak. I nepřátelé věrně podle předlohy. Prostě paráda, skvěle zpracováno.

    

 

Závěr

Parádní doujinovka na motivy Madoky, která potěší každého fanouška, ale i toho, kdo si chce jen zahrát bezvadnou plošinovku na bázi RPG a beat-them-up, či jen přijít Madoce na chuť (jakož to bylo v mém případě). Rozhodně doporučuji, stojí to za zkoušku!

 

Odkazy

Hra je sice v japonštině, ale není třeba shánět překlad (který stejně neexistuje). Menu a všechno je v angličtině a nejsou tu žádné dialogy a nic, čemu by nešlo porozumět.

Stahovat tedy můžete zde:

1. část: http://www.mediafire.com/?v38w2igndv2smj5

2. část: http://www.mediafire.com/?uy9ireu36v5c9b0

K tomu doporučuji stáhnout oficiální patch, který zpřístupní Homuru a Kyubeye: 

http://www.tasofro.net/arc/griefsyndrome_update_110.exe

Pokud vás něco ohledně hry zajímá, je tu i wiki stránka: http://wiki.puella-magi.net/Grief_Syndrome

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.