Kategorie: Hry

Maplestory - aneb jak vycvičit Kaisera

Maplestory - aneb jak vycvičit KaiseraDlouho jsem nic nenapsal a tak je načase blog trochu probudit a to tím, čemu se v poslední době po dlouhé odmlce věnuju a to MMORPG hře s názvem Maplestory. Možná jste o tom něco slyšeli, možná to znáte, či jste to i hráli. Jediná online hra, která mě opravdu baví. Zvlášť po nedávné aktualizaci, která přidala zbrusu nový příběh.

Maplestory je 2D MMORPG skákačka od korejského tvůrce jménem Nexon. Hra se stala natolik populární, že se rozšířila do celého světa a tak ji můžou hrát hráči i mimo samotnou Koreu. Je to jednoduché, vyberete si, za co chcete hrát, vytvoříte si postavu a začnete na prvním levelu a postupem času se můžete vypracovat až na level dvoustý. Vaším ukolem je porážet nepřátele, sbírat dropy a nakonec plnit nejrůznější mise, které se liší podle toho, za co jste si vybrali hrát. Prostě normální základ MMORPG, který se v tomto ohledu nějak výrazně neliší. Na této hře jsem s MMORPG začínal a už tehdy jsem věděl, že jsem narazil na tu pravou hru.

    

Ale co dělá Maplestory vlastně tak výjimečným? Půjdu rovnou k věci a řeknu, že každý, opravdu každý si tu najde svoje. Máte rádi meče? Můžete být bojovníkem s meči. Dáváte přednost pirátským dobrodružstvím? Můžete se stát pirátem. Nebo toužíte býti lovcem? Ano, i tím můžete být. Toto by byly jedny z mnoha tříd, do které můžete zapadnout a plnit dle toho určené mise, používat náležité zbraně a taktéž náležitě vypadat. Poté už je na vás, jak náležitě se do své role obujete. Čeká vás cesta obrovským světem, který taktéž nezůstává monogamním, ale najdou se zde lokace pokryté sněhem a ledem, horoucím pískem a nebo i město v oblacích, které ovládají bohové. Prostě je tu všechno pro každého a nikdo nezůstane bez povšimnutí.

Pokud se ovšem nerozhodnete hned, čím chcete být, je možnost se stát cestovatelem, kdy vlastně nejste nic, pouhá bytost putující světem Maplestory a pokud později budete chtít, můžete se dodatečně stát bojovníkem, mágem, lučištníkem, zlodějem a nebo třeba již zmíneným pirátem. Tyto základní třídy se pak dělí ještě na podtřídy a to už ale záleží na tom, jaký příbeh si zvolíte. Do něj např. patří Cygnus Knights, Heroes, Resistance, Dual Bladers a nebo Tempest, do kterého také patří nejnovější a stále čerstvý update a to Kaiser, kterému budu věnovat celý zbytek článku.

      

Ještě bych se zmínil o herní měně. Tím jsou takzvaná Mesa (skloněné Mesos), které kromě plnění questů dostanete i jakožto dropy po poražení příšer a za než si můžete kupovat zbroj, brnění, nebo potiony. Pokud poctivě sbíráte dropy, lze na této měně vydělat dost (sám mám přes 2 miliony na hlavní postavě, kdy další mají i víc), někdy narazíte i na hráče, se kterými se dáte do řeči třeba při cestování lodí a oni vám z dlouhé chvíle nějakým tím milionem přispějí, což byl i můj případ. Pak jsem jezdil lodí už jen proto, abych potkával další takové štědré hráče, kteří očividně nevědí, co s penězi. =D Nicméně za tyto peníze si lze koupit jen omezené zboží. Často a to velice, narazíte na hráče oplývající všemi možnými cingrlátky, upgrady, nebo takové, kteří se vozí ve voze tahaném vlky apod.. Mimo Mesos je tu totiž i jiná měna a to už taková univerzální nazvaná Nexon Cash, za kterou si ve speciálním obchodě můžete koupit právě tyto speciality. Ovšem kde je háček? Jak už některým došlo, tato měna jde z reálných peněz, čili vy si vlastně zaplatíte za libry či eura jistý počet NX Cash. Jako v každé RPG, i tu jsou hráči, kteří si prostě s normálním hraním zadarmo nevystačí a tak investují nejen svůj čas, ale i své peníze, aby si hraní zpříjemnili. Nemám nic proti, možná časem taky, až nebudu vědět, co s penězi, něco málo investuju právě do Maplestory, abych se mohl s ostatními prohánět třeba na těch vlcích, nicméně mě osobně zatím stačí hraní zadarmo.

        

Kromě toho všeho se konají nejrůznější akce. Třeba sezónní, takže Vánoční ani Velikonoční atmosféra vám zde neuteče. Nebo mimo sezóny i občasné víkendové zrychlené expování a nebo zvýšené dropy. Zkrátka, když hrajete aktivně, hra vás čas od času odmění. Hra je jinak pěkně zpracovaná. Vizuální stránka sice nesedne každému, ale mě se to líbí. Ač jsou postavy kreslené jednoduše a animace jsou omezené, pozadí a lokace jsou celkově krásně vykreslena. Hudba je taktéž úžasná a jen tak na ni lehce nelze zapomenout.

Nuž, k Maplestory jako takovému jsem řekl dost. Pokud máte rádi skákačky, je toto výbornou volbou, jak zahnat dlouhé chvíle u PC a přitom poznat jak svět Maplestory, tak se i dostat do víru své záliby a mimo to i poznat mnoho jiných hráčů z celého světa, se kterými mimochodem občas budete plnit party questy (ano, jako v mnoha MMORPG, i zde je samozřejmě možnost party, buddy, apod.), takže je dobré míti připravenou mírně pokročilou angličtinu na možné domlouvání, i když se zde obejdete i s pohým zkratkováním (např. J>PQ znamená "join party quest" a většinou tím upozorňují hráči, že jsou k dispozici pro připojení se do skupiny).

        

Ale teď už na samotného draka, který mě opět přivedl po delší odmlce ke hraní Maplestory.

 

Zatím to bylo jenom o normálních "lidských" bytostech, maximálně upírech, ale tentokrát přišlo něco nového, co jsem sám nečekal a to draci. Mimochodem pěkná vložka do doby, kdy jsem si oblíbil film Jak vycvičit draka, začal znova koukat na Jetixáckého Amerického Draka, čeká nás rok draka a navíc moje jméno, Ryuuhei, neznamená nic jiného, než-li "černý drak". To by bylo jen tak mimo, jelikož se sešlo tolik "náhod", ale teď zpět k Maplestory.

Hlavním hrdinou, kterého si můžete trochu upravit, je tu takový polo-člověk a polo-drak, něco mezi tím. Je to znovuzrozený Kaiser, což byl dávný dračí bojovník proti zlu, které způsobil zlý Magnus, taktéž polo-drak. Nyní má za úkol se vytrénovat, aby mohl opět chránit v plné síle Pantheon (zde sídlí rasa zvaná Nova) od útoků Magna.

Nu, můžete si sami zkouknout intro v anime stylu, které mě osobně uchvátilo.

Jednoduchý, ale efektivní příběh, občas trochu vyčerpávající, ale to se dá už jen odklikat. Samozřejmě, že díky tomu, že je to MMO, je takovýchto nástupců Kaisera na tisíce. =D Co mě hned překvapilo, že trénink probíhal rychle a na třicátý level jsem se dostal ani ne za hodinu, kdy u ostatních, ať už u mé první postavy bojovníka, rytíře Cygnu, či Dual Bladera, probíhalo všechno pomalu a dostat se i na dvacátý level byla docela dřina. Tady to šlo samo. Bohužel, Nexon vydal tento update zabugovaný natolik, že nejen, že vznikly nehorázné lagy, ale i takzvaný rollback, kdy poté, co se kdokoliv odhlásil, přišel klidně o 10, 20, nebo o všechny svoje dosavadní levely a mohl hrát znova. Takže já si takhle střihl z 39. levelu spád na nulu a jen, co jsem se dostal zase na 42., jsem padl na 27., kdy už naštěstí Nexon zapracoval a nahodil urgentní údržbu, která tyto problémy vyřešila.

    

Nicméně se mi tato příběhová linie líbí a hlavně postava polo-draka. Kromě toho, že lze urychlit chůzi jakousi dračí silou, která postavu vymrští o velký kus kupředu, je už od začátku možnost mečem sejmout více nepřátel, což mi hodně připomíná systém Dual Bladerů, kde však tato schopnost vyžadovala příslušný level skillu. Celkově je Kaiser prostě velmi silnou postavou, která nemá v boji žádný problém. Ani jednou jsem od začátku neumřel a to jsem již na 70. levelu. Navíc postupem času lze získat i schopnost regenerace, takže nějaké užívání potionů není potřeba.

Kaiser je mazáckým updatem a skvělým oživením. Někteří říkají, že je to samé, jako třeba takový Aran, ale to nemohu posoudit. Já jsem spokojen, zatím mě to bavit nepřestalo a jsem zvědav, co bude dál, protože když jsem viděl finální formu, už jen z toho cítím naprostou nepřemožitelnost. Pro mě příběh dále pokračuje...

Komentáře

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.