Kategorie: Hry

Saya no Uta

Nečekaný all-nighter se zároveň doslova zvrhnul ve čtení této opravdu zajímavé a zároveň nevšední vizuální novely, která pojí surovost, tak i jistou romanci s vmixovaným detektivním a lehce věděckým žánrem zároveň střihnutým sci-fi. No, bude lepší se začíst do celé recenze, protože takto z toho akorát dělám žánrovej guláš.

O čem tedy tato vizuální novela je? Hlavním hrdinou je tedy člověk jménem Sakisaka, který měl kdysi nehodu, při které zemřeli i jeho rodiče a od té doby má takový problém, že svět vidí trochu jinak, než ostatní. I když, trochu jinak je slabé slovo, pokud vezmeme v potaz vizi všeho kolem "vytapetovaného" vnitřnostmi, zbarveného zároveň do temné rudé a všech živých bytostí, jako ohavných slizkých, prostě nepopsatelných zrůd, kterým navíc ani není pořádně rozumnět, protože i jejich mluva je ovlivněna. Prostě život, ze kterého by se každý zbláznil, pokud nepočítám fetišisty, kteří se zaměřují na zrůdnost (moment... existuje něco takového vůbec? O_o), extrémní masochisty a nebo prostě řeknu to takhle, příznivce gore, gura a těchto humusáren. Sakisaka se ale s tímto životem snaží vyrovnat, ač mu prostě nejde s ostatními normálně konverzovat, protože kdo by se bavil se zrůdama? To je i na přetvařování se docela vysoký level. Když navíc navštěvujete školu a žijete ve městě.

I tak má ale v tomto životě jedno malé světlo, které ho při něm drží. Světlo, jenž se objevilo během jeho pobytu v nemocnici a to jediná "lidská" bytost jménem Saya, kterou vidí normálně a tím myslím, jako člověka a ne jako zrůdu. Už tady člověka napadne, proč je tomu tak, ale k tomu se dostanu později. No a s touto bytostí se seznámí a zjistí, že v nemocnici tráví dny i noci jen proto, aby zjistila něco o svém otci, který záhadně zmizel. Protože je Sakisaka šťastný, že ji vidí normálně a nechce o ni přijít, přislíbí jí, že když s ním bude po jeho propuštění z nemocnice bydlet, že se jí postará o věci okolo jejího otce a zjistí, co se dá. Takže takhle nějak by bylo, jak se ti dva seznámili. Sakisaka má tak naději a kvůli ní začne hrát na celou nemocnici divadlo, že je v pořádku a hrozně se proto přemáhá a jelikož je to dobrý herec, doktoři mu uvěří a za chvíli je z nemocnice venku.

A pak už jen nastává domácí idylka, kdy jsou Saya a Sakisaka spolu velice šťastní, protože i Saya má jakýsi problém a vítá fakt, že jí Sakisaka bere takovou, jaká je. I když je Saya nehorázná loli a prostě u ní se nedá říct, že je tělesně dospělá (dám maximálně tak 12 - 13 let... maximálne!), neodpustí si i každovečerní... tentononc... což bych chtěl teda říct, že kromě dost velkého gore je tato novela i vcelku explicitní eroge (kromě loli je tu i jistá forma bondage, určitě si tu každý něco v tomto ohledu trochu najde =D), ač je velice pěkně provedená cenzura, že není skoro ale vůbec nic vidět, nicméně to tu už prostě je, takže už jen z tohoto důvodu ruce pryč, pokud vám ještě nebylo 18 (no, dobře, myslete si vy, mladiství, co chcete, ale já jsem tady ten dospělej a budu vás chránit před nechtěným pohoršením za každou cenu, to si pište). No, ale pokračuji, v těchto radovánkách jim začnou nevědomě bránit ostatní postavy, které se do příběhu vmísí.

Už jen parta Sakisaky, z jeho pohledu tvořící samé zrůdy, ale z toho zdravého jsou to celkem čtyři lidi, kteří zásadně ovlivní jeho život. Dvě spolužačky, Oumi a You, přičemž má na něj You crush a kamarád Kouji. Mimo to je tu ještě později velice důležitá postava a to doktorka Ryouko, ke které chodí Sakisaka na pravidelnou kontrolu. A prostě všichni z nich vidí, že se po nehodě Sakisaka změnil a že to prostě není on. Nejen, že se jim vyhýbá, ale kdo ví, co to vlastně provádí za divné aktivity. Co se pak stane, kdy se Oumi, jako první, vydá do domu Sakisaky, to už bych příliš spoilil a prozradil tak ta nejlepší zjištění, ale i první šoky, které lze při čtení novely zažít.

Je fakt, že jsem zde nečekal nějaký velký počet možností, jak změnit příběh, což taky není, ale přijde to a jedna ze dvou voleb to změní zásadně. Dočkat se tu tak můžeme jednoho takového... no, dá se říct, i dobrého a dojemného konce a jednoho akčního, ve kterém se ukáže celá pravda ohledně Sayi a který jsem měl trochu radši, ač prostě pořád ve mě, jako v romantické duši, zůstává stále náklonnost k dojemnosti. Nicméně tu je ještě jeden konec a na ten už prostě nemám po těch více než 5 hodinách čtení už sílu, ale asi tak vím, co se tam stane, jelikož se jednalo o výběr ze dvou voleb spíše ke konci a z toho se dá usoudit, která z nich bude znamenat "dead end". Ale to ještě nevím, nemám zahráno, nicméně pravý konec jsem nejspíš zdolal.

Myslím, že kdybych o tom psal víc, jedině bych prozradil až moc a na to je této výborné vizuální novely od Nitro+ (studia jinak známého pro novely Steins;Gate, Guilty Crown Lost Christmas a další pecky) prostě škoda. Vizuální novely nemám moc v oblíbenosti a hodně jich jsem dropnul po chvíli hraní, u této to taky hrozilo, ale rozhodl jsem se vydržet a jsem uchvácený, protože tohle byla paráda, která mě nepustila a i když jsem měl koukat na film, který běžel v TV, musel jsem o přestávkách zasednout a přečíst další řádky, po kterých jsem zůstával v napětí. Bezvadný, napínavý příběh plný zvratů, ale i nechutností a hrůzy. Prostě takový horor, ovšem trochu jinak podaný. Ne každému to může sednout, ale pořád je to vizuální novela, ač si to dokážu živě představit, jako anime, které, pokud bude a nezmrvěj ho, budu žrát od prvního dílu do posledního, ovšem s tím, že budu dbát na to, aby se drželi trochu předlohy.

Tak, to by bylo tak všechno. Doporučuji vyzkoušet, začíst se a okusit taky ty pocity, které jsem měl při čtení já a že jich nebylo málo. Zatím, můžu říct, možná ta nejlepší novela, co jsem mohl číst. Tímto i vzdáleně děkuji za doporučení jisté osobě. ^_^

 

A tedy ještě pár hezkých obrázků přímo z novely.

    

    

    

Tak co? Pořád si myslíte, že to není žádné psycho? Tak vzhůru do čtení! =D

Komentáře

Přidat komentář >

, Penis odpovědět
Také jsem to kdysi dal, mám takový pocit, najednou. Ještě dnes si pamatuji na ten moment, kdy mi došlo, co je Saya zač. Také si pamatuji, že jsem si ani pro zkompletování CG neprojel ten bad end, kdy se nechá "předělat zpátky". Nechal jsem si ho převyprávět od kamaráda.:D