Kategorie: Hry

Scarlet Blade - lehce oděná MMO

Scarlet Blade - lehce oděná MMOAbych nezahálel, přináším článek o jedné MMO, kterou jsem se rozhodl nejdřív jen vyzkoušet a nakonec u ní strávil celý večer. Jedná se o titul zejména pro ty, jenž se nebojí oddat hře s postavami lehce oděnými, tématu napůl sci-fi s mecha, napůl fantasy a celkově něčemu trochu víc ecchi. To je Scarlet Blade! Veškeré podrobnosti v článku.

Když jsem včera podvečer náhodou narazil na velkou reklamu, která byla přes celé pozadí jedné stránky, na tuto MMORPG, už ani nevím, co mě přimělo jej vyzkoušet. Asi to byla vidina pěkné grafiky, ale nebudu si nalhávat, že mě spíš zlákalo její téma, které bylo zjevné už z prvního sloganu popisujícího "první opravdu dospělácká MMORPG" spojené s tak trochu obscéními obrázky představujícími hlavní hrdinky. Nicméně jsem se s vervou pustil do stahování. Hra je ve fázi beta a to rovnou otevřené i uzavřené. Čili se od toho jasně nedaly čekat zázraky, ale dle ukázek to tak zle nevypadalo. Spíš šlo o to, jaká bude hratelnost, kde bylo už předem jasné, že jako Tera to asi nebude. Instalačka není moc velká, ale je nutné si udělat na hlavním disku místo pro 2 GB, což byl u mě docela problém.

Na začátku si poté, co se samozřejmě řádně zaregistrujete na stránce Aerie, vyberete, za jakou stranu budete hrát. Jsou tu dvě možnosti. Buď se přidáte na světlou stranu, Royal Guards, která by se dala nazvat i vládními psy a nebo na tu temnější, říkající si Free Knights. Vůně rebélie mě osobně přivedla na temnou stranu. A teď přijde to nejlepší a to vytvoření si vlastní postavy. A jak už jsem zmínil na začátku, máte tu na výběr pouze ženské postavy. Jo, hra je orientovaná na menší fanservis, nicméně (nadržení) hráči, kteří hrají za ženské i v normálních MMO, nebudou mít žádný problém se rychle adaptovat. Tady si lze vybrat z několika tříd. Defendera, Shadow Walkera, Punishera, Sentinela a nebo Medica. Tyto třídy se liší jak svým vzhledem, tak i zaměřením. Zatímco třeba Defender Shadow Walker se soustředí na útoky meči a vším, co seká, Punisher nebo Sentinel naopak používají střelné zbraně. Osobně jsem nejdřív začal se Shadow Walkerem, ale tam se mi moc nelíbil ten drsný a neroztomilý vzhled hlavní hrdinky, i když byl sebevíc upravitelný. Proto jsem si jen tak z dlouhé chvíle udělal Punishera a na rovinu říkám, že toho nelituju ani po stránce hratelnosti. Přitom je tento editor děsně podobný tomu v Tera, dokonce si tvrdím říct, že je ze stejného těsta. Vyberete si tu obličej, vlasy, atd., budete mít možnost si zvolit jejich barvu, nicméně to tu postrádá podrobnější upravení, čímž myslím třeba velikost hlavy, rtů, apod.

  

Jakmile máte vytvořenou postavu, už vám nic nebrání hrát. Hra vás uvede do příběhu, který mi přijde v každé hře jako bolest, tak jej přeskakuju, nicméně co jsem si během hraní vydedukoval a viděl v traileru, děj se odehrává v postapokaliptickém světě, který kdysi napadli vetřelci. Nicméně, jako v každém příběhu, je tu i dobro a to ve formě uměle vytvořených bytostí jménem Arcana, které proti vetřelcům bojují a chtějí tak nastolit opět na planetě mír. Nic zvláštního, ale ten námět se mi hodně zalíbil a dělá tak z na první pohled fantasy hry takový spíš mix se sci-fi. Trailer si můžete zkouknout na konci článku. Ale to jsem odbočil od hraní. Takže ze začátku stanete se svojí hrdinkou pouze v několika málo cárech oblečení a musíte si projít tréninkem. Ten je vskutku o ničem, pouze se naučíte hru trochu ovládat a na konci dostanete zbraň s úkolem zničit cíl. Nic těžkého a brzy jste posláni do regionu jménem Enocia, kde vám začne už normální mise.

  

A teď k systému boje. Toho jsem se hodně bál, protože ve většině nestojí za moc v těch MMORPG a když je člověk navíc rozcapený z Tera, začne si vymýšlet. Pokud chcete zaútočit na nepřítele, musíte jej nakliknout, čímž se na něj zaměříte, ale pak už můžete volně útočit, k čemuž později slouží i speciální útoky ubírající nepřátelům více života, ale zároveň vám i více many. Na jednu stranu to není to, co jsem se marně snažil očekávat, na druhou to ale nedopadlo tak špatně. Nemůže se takhle stát, že omylem seknete či střelíte do příšery vedle původního cíle a rázem proti vám jdou dvě a vy nevíte, kterou sekat dřív. Takhle se soustředíte jen na jeden cíl a na to, jaký speciální útok zmáčknete. Čili to ujde a jde si na to rychle zvyknout. Příšery jsou přitom opravdu hnusné. Jak se jinde snaží je udělat pohádkově, tady ti přerostlí brouci působí tak opravdově, že jsem se musel občas dos otřást, jelikož mi takové kreatury přijdou odporné. I žabí nestvůry, obří chapadla a všechno vypadá tak hororově, že se nedivím, že je tato hra určená výhradně pro dospělé.

  

Co se týče misí, tady je to bohužel stará známá klasika, na kterou si mnozí stěžují, ale těžko to bude v těchto hrách jinak. Je to zase o tom někam doběhnout, s někým promluvit, vybít tolik a tolik příšer a tak pořád dokola. Mezitím se rozvíjí příběh a za každou misi dostanete dávku expů. Na druhou stranu se tu ale lehce expí. Mise jsou prakticky pořád, takže když dokončíte všechny ve svém seznamu, už vám zazvoní dole ikonka a máte za úkol něco nového. Tohle mě občas docela vytáčelo, protože některé ty mise jsou vskutku otravné, zvlášť takové ty, ve kterých máte za úkol pouze běhat z bodu do bodu. Nicméně tu je jedna úžasná věc a to auto-travelling systém. To znamená, že kamkoliv potřebujete jít a třeba ani nevíte, kde to je, stačí kliknout na "odkaz" u mise označující to jisté místo a postava vám tam doběhne sama. To jsem hodně ocenil a myslím, že ostatní hráči-lenoši jistě také. Má to ale i jiné výhody, než jen pohodlnost. Můžete si mezitím dojít na záchod, najíst se a vaše postava mezitím doběhne tam, kam potřebujete. Bohužel, protože to je beta, neobešlo se to bez menších chyb. Občas se prostě stane, že má postava někam doběhnout, ale nechytí se správné cesty a začne běhat do skal a prostě tam, kam se ani běžet nedá. Menší nevýhoda, ale stačí třeba popojít a je vše v pořádku.

  

Super věcí je, že po krátkém čase dostanete něco, jako motorku, takže se vaše cestování rázem zrychlí a zpohodlní. V jiných MMO hrách by za takovou vychytávku hra požadovala si to nejprve zaplatit (ještě za reálné peníze) a pak by vám na to dala ještě časový limit, takže po týdnu by byla taková motorka ta tam. Čili se tu žádné takové to zuření, že ostatní hráči si jezdí a já ne, nekoná. Kromě motorky dostanete ještě mazlíčka ve formě malého robůtka, který je ale docela k ničemu a ještě mu musíte čas od času dát energiťák, aby vám nechcípl. Potřebuje jakýsi datachip, aby aspoň mohl sbírat předměty, které vypadnou z příšer, jenže dědku raď, kde jej vzít? Nicméně i tak, je docela pěkné po světě cestovat s něčím, co občas řekne třeba "Moje Arcana je nejlepší!" a nebo se zeptá "Proč nenosíte oblečení?". Dělá to hru takovou veselejší. I když, o veselost není ve hře nouze.

  

Ještě bych zmínil, že hra je soustředěná na mecha, i když se to ze začátku nezdá. Každá postava bude mít po čase možnost se transformovat v bitevního robota, čehož jsem taky docílil a níže jsem tento okamžik i zachytil. Nicméně takový boj stojí další herní energii a to CP. Tady záleží na vaší třídě. Třeba v případě Punishera je taková transformace mocná, ale ubírá příliš rychle CP. Ale pro mě, jako pro mecha fanouška, toto byla další z motivací hru hrát.

Co je ale totálně na pytel, je PvP systém. Je tu jedna mise, kterou musíte splnit, jinak se nedostanete dál a to zúčastnění se bitvy dvou stran na bitevním poli Janus, do které se lze zapojit každou hodinu v 55 minut a souboj začíná v celou. Utká se proti sobě asi 30 hráčů, z čehož je ale pořádný guláš. Protože je hra stavěná na tom, že se musíte na cíl zaměřit, v takovém shluku, kdy pomalu nevíte, kdo za jaký tým kope, než se stačíte soustředit na cíl, už vás nějaký mizera sestřelí a takhle pořád dokola. Sice jsem se sám po chvíli chytil a využil tabulátoru pro výběru náhodného protivníka, nicméně takhle se hrát opravdu nedá a sám jsem se PvP účastnil naposledy, protože na tom nebylo ani nic zábavného, spíš zoufalého.

  

Hra má celkem 3 světy, které spojují portály. Přitom světy jsou rozlehlé a do lokací přecházíte krokem a nic se nenačítá. To jsem ocenil u Tera a tady to taktéž oceňuju. Jenom tedy při přechodu mezi světy je načítání. Přitom grafika je hodně slušná, modely lidí i příšer jsou parádní, po této stránce se mi to hodně líbí. Jen, jak jsem řekl, hra je určená pro dospělé, o čemž mluví i ten fakt, že všechny dívky jsou buď extrémně lehce oděné a nebo mají na sobě něco ultra přiléhavého, čili nic nezůstane zakryto. Dokonce existuje i balíček, který údajně odkryje už úplně všechno. Nicméně i hráči jsou zde povětšinou nadrženci, kteří si neodpustí různé narážky a vtípky na ženské partie, ač jim musí být jasné, že co postava, to jinej nadrženej týpek. Ale abych je neházel do jednoho pytle, tak se zde najdou i normální hráči, kterým jde hlavně o to si pořádně zahrát (ano, třeba já! =D).

  

Je to zajímavý titul se zajímavým systémem a rozlehlým herním světem. Plánoval jsem hru jenom zkusit a přitom jsem u toho zkysnul od večera až skoro do rána, což mluví za to, že je hra opravdu chytlavá a dokáže zabavit, I když je to jen další grind-driven hra. Na konec tu mám ale ještě jednu zajímavost a to, že hra se původně měla jmenovat Queen's Blade, což je jinak anime zaměřené na tvrdé ecchi. Nevím, jakou to má doopravdy spojitost, ale myslím, že to mluví za vše. =)

Komentáře

Přidat komentář >

, SB odpovědět
Nazdar,Scarlet Blade jsem objevil asi před 5ti dny,pár upgradů tam bylo.Hraješ tu hru ještě?
odpověděl(a)
Už bohužel dlouho ne. Ani nevím, zda tam ještě mám postavy, co jsem si založil.
, - odpovědět
Taky sem to zkoušel hrát,což zas tak extrémě to špatný neni, ale měl si pravdu, PvP je tam katastrofa a je to strašně ubohý,. nepobral sem tak nějak pointu a pořád se to opakuje dokola a nebavilo mě to, co se týče hry jako takový Datachip si musíš koupit za prachy ten sem taky hledal jak kretén :D a lepší motorku taky no, popravdě tam je to spíš už o těch penězehc. A už sem tak nějak i zapoměl proč sem to přestal hrát, ale něco mě tam muselo nasrat :D
, - odpovědět
Demo a 2GB? Wow, not bad =D
To chci vidět, kolik bude mít plná hra xD
odpověděl(a)
Já říkal demo? Však beta jsem psal a navíc closed, takže v1 nikdy asi nevyjde. xD